Muhabbit

CipherTrace: “Yasa Dışı Kripto Para Faaliyetleri Azaldı!”

2020 yılında artış gösteren yasa dışı kripto para faaliyetlerinin azaldığı belirtiliyor.

CipherTrace

CipherTrace

Blockchain analitiği ve kripto para uyumluluk firması CipherTrace, kripto paralar hakkında yeni bir rapor yayımladı. Şirketin raporuna göre, 2021’de ve 2022’nin ilk çeyreğinde yasa dışı kripto para birimi faaliyetleri, genel kripto para faaliyetleri ile kıyaslandığında yüzdesel olarak azalma yaşadı.

Bilindiği üzere kripto para endüstrisi, bazı bölgelerde yasa dışı faaliyetler için bir çıkış kapısı olarak uzun süredir kullanılıyor. Belirli yasal mevzuatlardan kaçmak isteyenler bu işlemleri için kripto paraları kullanıyorlar. İşte bu konuda araştırma yapan CipherTrace, yasa dışı faaliyetlerin 2020’de toplam kripto para birimi etkinliğinin %0,62 ila %0,65’i arasında olduğunu tahmin ediyor. Firma, 2021’de ise bu oranın %0,10 ila %0,15 arasına düştüğünü bildiriyor.

Kısa süre önce yayımlanan Kripto Para Suçu ve Kara Para Aklamayı Önleme raporunda, 2021 ve 2022’nin ilk çeyreğindeki ilk on DeFi hack olayının saldırganlara 2,4 milyar dolar kazandırdığı belirtiliyor.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

Bu miktarın neredeyse yarısından fazlasının sadece iki olaydan geldiği belirtiliyor. Bunlardan ilki Mart 2022’de yaşanan ve yaklaşık 650 milyon dolar değerindeki kaybın gerçekleştiği Ronin Network olayı. İkincisi ise Ağustos 2021’de gerçekleşen ve çoğu anonim hacker tarafından iade edilen 610 milyon dolarlık Poly Network saldırısı.

Cezalar Arttı

Kara para aklamayla mücadelede (AML) aracı şirket olan Kyckr’a göre, benzer bir zaman diliminde, bankacılık sektöründeki AML ile ilgili cezalar, 2021’de 80 kurumun cezalandırılmasıyla birlikte önemli ölçüde arttı. Şirket, geçen yıl bankaların AML veya Müşterini Tanı (KYC) ile ilgili ihlaller için 2,7 milyar dolar para cezası ödediğini belirtiyor ve en büyük cezanın ise yaklaşık 700 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.

Kripto para piyasasında yaşanan artış ile birlikte CipherTrace, hızla genişleyen ekosistemin 2020 yılında 4,3 trilyon dolarlık bir seviyeye ulaştığını belirtiyor. Ayrıca bunun 2021’in ilk yarısına gelindiğinde ise yaklaşık 16 trilyon dolara ulaştığı ekleniyor. Devasa seviyelere ulaşan sektörü düzenlemek adına da dünya genelindeki düzenleyicilerin incelemelerini artırdıkları raporda yer alıyor.

Bu düzenlemelerden en önemli olanlarına ise Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden’in mart ayında blok zincir teknolojisini incelemek için verdiği kripto para yürütme emri, Dubai’nin sanal varlık düzenleyici birimi kurması ve Avrupa Birliği’nin kara para aklama karşıtı yasaları örnek olarak gösteriliyor.

Son olarak raporda CipherTrace, kuruluşların, kripto para sektöründe var olan tehditlere karşı ortak bir düzenleyici çaba göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version