DeFi Çılgınlığı Nasıl Oluştu ve Daha Ne Kadar Sürecek
Merkezi Olmayan Finans (DeFi) piyasanın yönünü Değiştirdi.
DeFi tokenlerinin güçlü performansı, ilk 10 sırada yer alan bir çok popüler altcoini gölgede bıraktı.
Merkezi Olmayan Finans (DeFi) sektöründe yaşanan popülerlik ve yatırım büyümesi, platformda yer alan Yearn.finance (YFI), Aave (LEND) gibi kripto paraların kısa sürede ralli yapması ve yüsek getiri sağlaması sayesinde zirvelere ulaştı. Örneğin YFI, borsalarda listelenmesinden sonra kısa süre içinde10 kat artış gösterdi. Bunun yanında bir çok DeFi tokeni, Bitcoin ve diğer altcoin’lerden daha iyi performans gösterdi. Öyle ki en büyük DeFi protokollerinden biri haline gelen Chainlink ( LINK ) ve UMA gibi yönetişim ve altyapı projeleri bile son zamanlarda çıkan popüler DeFi tokenleri tarafından gölgede bırakıldı.
Tüm gözler DeFi projelerine odaklandığı için, kripto para dünyasındaki bir zamanların gözde kripto paraları sektörün gerisinde kaldı. Bunlara verilebilecek en belirgin örnekler arasında XRP ve Stellar gelmektedir. Yine EOS gibi akıllı sözleşme platformları mütevazı kazançlar elde etse de, 2020 DeFi çılgınlığının merkez üssü olan Ethereum gibi rakiplerinin gerisinde kaldı. Bunun DeFi ile ilgili tokenlerin çoğunun Ethereum ERC20 tokenları olmasının da etkisi yok değil.
DeFi Balonu Patlarsa
DeFi ile ilgili göstergeler 2020’de token sahipler için ciddi kazançlar sağladı. Diğer yandan da gündemde olan bu DeFi çılgınlığı aynı zamanda bu popülerlikten yararlanmaya çalışan birçok sahte projeleri de ortaya çıkardı.
DeFi sektöründeki bazı tokenlerden bahsederken son zamanların en popüler kriptosu olan SUSHI’den bahsetmemek olmaz. Bir anda piyasaya çıkıp ortalığın tozunu attıran token, Bitcoin’in Eylül ayı başındaki fiyat düşüşünden nasibini fazlasıyla almış görünüyor. 8 dolarlara çıkan fiyatı ani bir dalgalanma ile 1 dolarlara kadar düştü. Bu da DeFi tokenlerine olan güveni sorguma konusunda akıllarda soru işareti yarattı. Yine son zamanlarda piyasayı sallayanlardan biri de bir başka DeFi simgesi Hotdog’du. Gıda temalı kripto para, 5 dakika içinde değerinin % 99’unu kaybetti ve birçok yatırımcının elinde değersiz sosisli sandviçler kaldı.
DeFi, kripto ekosistemindeki diğer sektörleri geride bırakmış gibi görünüyor. Ancak buna rağmen, yatırımcıların, 2017’deki ICO çılgınlığını anımsatan bu yeni projelerin çoğunun sunabileceği çok az şey olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
Bu durumda DeFi sektörü de belki de yakın zamanda 2017 de ki aynı adımları takip edebilir, özellikle de Ethereum blok zinciri şişmeye devam ederken yatırımcıların dikkatli davranmaları gerekmektedir. DeFi balon olarak algılanırsa, elde edilen kârlar ile birlikte tüm para Bitcoin’e, stablecoin’lere veya piyasadaki majör kripto paralara kayabilir.
Yatırımcıların bu konuda çok dikkatli olmaları ve kar aldıktan sonra yeni ve sağlam projelere yatırım yapmaları ceplerindeki paraları korumak için önemli bir hamle olacaktır. Aksi takdirde elinde hiçbir değeri olmayan kripto paralar ile büyük zararla karşı karşıya kalabilirler.
Nerede O Eski Ripple
Piyasa değerine göre ilk 10 kripto para arasında yer alan XRP, 2020’de en kötü performans gösteren kripto paralardan biri oldu. Ayrıca market sıralamasındaki üçüncülüğü Tether‘e kaptırdı. Ripple, şu an yaklaşık 10,8 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük dördüncü kripto para birimi konumunda. XRP her ne kadar, 2020’nin başından bu yana % 20 değer kazansa bile, Bitcoin ve diğer birçok altcoin’in çok gerisinde kaldı.
XRP’ nin pazarlanması ve satışı ile ilgili uzun süredir devam eden davası bulunmaktadır. Ripple ayrıca “PayID” markasının kullanımıyla ilgili telif hakkı ile ilgili bir dava ile de karşı karşıya. XRP için işler biraz acımasız görünse de Ripple ve Ethereum blok zincirlerini birleştirmeyi amaçlayan bir projeyi duyuran XRP, ortağı Flare Networks ile DeFi alanına yaklaşma planları da yapıyor.
Gizlilik Paraları Da Artık Popüler Değil
DeFi etrafındaki popülerlik ve stablecoin kullanımındaki büyüme göz önüne alındığında, sınır ötesi ödemeler şu anda kriptoda sıcak bir konu gibi görünmüyor . Bununla birlikte, gizlilik paraları dahil olmak bir çok kripto para da bu DeFi çılgınlığından olumsuz olarak nasibini aldı.
Dijital varlık veri şirketi olan Messari’nin verilerine göre, Bitcoin, piyasadaki gizlilik madeni paralarının çoğunu geride bıraktı, ancak Monero ( XMR ) ve Zcash ( ZEC ) gibi popüler kripto paralar yine de yıl içerisinde mütevazı kazançlar elde etti.