Muhabbit

Dijital Yuan Test Bölgeleri Genişletiliyor!

Çin Ticaret Bakanlığı, dijital yuan testlerinin pilot bölgelerinin daha zengin kesimlerle genişletileceğini açıkladı.

Dijital Yuan Test Bölgeleri Genişletiliyor!

Çin Ticaret Bakanlığı, dijital yuan testlerinin pilot bölgelerinin genişletileceğini açıkladı.

Çin dijital yuan gelişmelerine tüm hızıyla devam ediyor. Temmuz ayının ortasında bir yemek dağıtım şirketi ile anlaşarak uygulama üzerinde dijital yuan ile ödeme seçeneğini hayata geçiren Çin Halk Bankası geçtiğimiz hafta dijital yuan cüzdanının test denemelerini başlatmıştı. Ticaret Bakanlığı bugün (14.08.2020) yaptığı açıklamada, dijital yuan testlerinin hâli hazırda 6 şehirde olan pilot çalışmalarının genişletileceğini açıkladı.

Test alanı genişletilmesine dahil olan bölgelerin Çin’in en zengin bölgelerinin çoğunu kapsayacağı belirtildi. Bunlara başkent Pekin, kuzeydeki Tianjin ve Hebei şehirleri, güneyde Yangtze Nehri civarı ve Çin’in zenginliği ile ünlü güney sahili boyunca konumlanan Guangdong, Hong Kong ve Makao şehirleri dahil olacak.

Çin Ticaret Bakanlığı, test denemelerinin şu an için zengin bölgelerle sınırlandırılacağını ancak ilerleyen zamanda ülkenin daha düşük gelirli şehirlerinin, Çin Halk Bankası’nın liderliğiyle bu testlere katılımlarının sağlanacağı açıklandı. Kısa süre içerisinde daha düşük gelirli bu şehirlerde uygun yapılandırma ve altyapının sağlanması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında elektronik ödeme sisteminin ilk girişimlerinin tüm kontrolünün büyük bir merkez bankasının yani Çin Halk Bankası’nın elinde olduğunu ifade etti. Ayrıca Bakanlık, dijital para da dahil olmak üzere hizmet sektörü girişimlerini özetleyen geniş bir politika tasarımı açıklaması yaptı. Mevzu bahis politika tasarımının 2020 sonuna kadar tamamlanması gerektiği ve beklendiği de ifade edildi. Çin’in dijital parası yuanı 2022 yılında Pekin’de yapılması planlanan Kış Olimpiyatları’na yetiştirmeyi planladığı düşünülüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan merkez bankası dijital para birimi yarışını önde götüren Çin, 2014 yılından beri dijital yuan üzerine araştırma yapıyor. Geliştirme çabaları içerisinde birçok ortaklık kuran Çin Halk Bankası, 2020 yılı ikinci çeyreğinde hızlanan bir ivmeyle çalışmalara yoğunluk verdi ve test aşamalarının temelleri atıldı.

Çin’in belki de en büyük şansı, vatandaşlarının büyük bir kısmı marketlerde yaptıkları küçük alışverişler için bile akıllı telefonlarıyla ödeme yapması olabilir. Akıllı telefonlar ile ödeme alışkanlığının toplumun büyük bir kesiminde bulunmasının, dijital yuanın benimsenmesi açısından çok önemli bir katalizör görevi görmesi bekleniyor.

Son Yazılar

Exit mobile version