Muhabbit

IDO (Initial DEX Offering) Nedir?

IDO (Initial DEX Offering, İlk DEX Arzı), yeni bir kripto para projesine fon toplama işleminin herhangi bir merkeziyetsiz borsa üzerinden yapılmasıdır.

IDO Nedir

IDO Nedir

IDO (Initial DEX Offering – İlk DEX Arzı), yeni bir kripto para projesine fon toplama işleminin herhangi bir merkeziyetsiz borsa üzerinden yapılmasıdır.

Bir IDO, tıpkı bir IEO (Initial Exchange Offering – İlk Borsa Arzı) gibidir ancak temelde farklıdır. IEO’lar gibi merkezi bir kripto para borsasında (Huobi, FTX ve OKEx gibi) fon toplamak yerine IDO’lar merkeziyetsiz borsalarda (Pangolin, Lydia ve Uniswap gibi) gerçekleşir.

Bu yöntemle de yatırımcılar için anında gerçekleşen ticaret ve proje için otomatik likidite sağlanmış olur. Proje geliştiricileri, bir IEO projesinde olduğu gibi bir ön satışın bitmesini beklemeden fonlara ulaşabilir.

Geliştiricilerin fonlara anında erişme isteği sebebiyle diğer arz yöntemleri olan ICO ve IEO’dan daha ideal bir arz yöntemi olan IDO sayesinde, proje geliştiricileri fonlara anında erişebildiği için projelerini mümkün olan en kısa süre içerisinde geliştirebilir.

IDO’lar temelinde merkeziyetsiz borsalara dayandığı için istenilen her fiyat seviyesinde daha iyi ve anında likidite sunması sebebiyle IDO başlatmak veya projeyi geliştirmek amacıyla fonlara anında ulaşmak isteyen proje geliştiricileri için genellikle ilk seçim olabilmektedir.

IDO’nun Özellikleri Nelerdir?

Açık ve adil bir şekilde fon toplama

Genellikle, token satışlarında token satışı halka açılır açılmaz, özel yatırımcıların fazla miktarda “token”ı daha düşük fiyata satın aldığı gözlemlenir.

Bu da çoğunlukla özel yatırımcıların büyük bir kâr elde ederek genellikle diğer yatırımcılara satmasına neden olur.

IDO’nun mekanik yapısıyla beraber kişiler ya da gruplar fon toplama etkinliğinde yer almak için merkezi bir borsaya ve IDO’da yer almak için herhangi bir izne ihtiyaç duymazlar. Bu yapıyla beraber de sadece özel yatırımcılar değil, herkes IDO’ya katılabilir.

Hızlı ticaret

IDO’nun başka bir avantajı da bir IDO “token”ının hızlı bir şekilde satın alınıp satılabilmesidir. Bu avantajla beraber yatırımcılar, token piyasaya sürüldüğü gibi “token”larını hızlı bir şekilde satın alabilir ve satabilirler.

Ayrıca yatırımcılar çoğunlukla IDO sonrasında satın aldığı “token”ları daha yüksek bir fiyata satma şansına sahip oluyor.

Anında likidite

Piyasada, likidite kolayca satın ama ve satma anlamına gelir. Daha basit bir ifadeyle de paranızı ne kadar hızlı bir şekilde çabuk elde edebileceğiniz anlamına gelir.

IDO sayesinde de proje “token”ı, proje geliştiricilerine anında likidite sağlar.

IDO, ICO ve IEO Arasındaki Farklar

ICO‘da (Initial Coin Offering – İlk Coin Arzı) proje sahipleri tüm sorumlulukları alır ve süreci yönetir. IEO‘da ise süreç bir merkezi borsa tarafından yönetilir.

Bir IDO’yu diğer ikisiyle karşılaştırdığımızda, IDO’nun aslında hem ICO hem de IEO’nun bir karışımı olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak ana fark, IDO’ların, IEO’ların yer aldığı merkezi borsaların aksine merkeziyetsiz borsalarda gerçekleştirmesidir.

IEO’lar ve IDO’lar neredeyse aynıdır, kripto para sektöründeki yatırımcılar tarafından IDO’lar zaman zaman yeni IEO olarak adlandırılabilmektedir.

Hem IDO’da hem de IEO’da proje sahipleri “token”ları doğrudan bireysel yatırımcılara ya da gruplara satabilir. Ancak, IDO merkeziyetsiz borsalarda gerçekleştiği için IEO’da ödediğiniz gibi bir işlem ücreti ödemeniz gerekmez.

Ayrıca IDO, proje geliştiricilerinin diğer borsalarda “token” listelemesine izin verilmemesi gibi IEO’da bulunan bir takım sorunlar çözer.

IEO’da proje sahiplerinin dağıtım ve listeleme yapacağı bir merkezi kripto para borsasına karşılık olarak token ödemesi ya da para ödemesi gerekirken IDO’da bu gerekmemektedir.

IDO’ya Nasıl Katılabilirim?

Bir IDO’ya katılmak, yatırımcıların tercih ettiği “launchpad”e bağlı olarak değişebilen bir süreçtir. Ancak, farklı “launchpad”lerden bağımsız olarak çoğu IDO’lara katılmak için birkaç gereksinim vardır.

IDO’ların büyük çoğunluğu, yatırımcıların projede yer almalarına izin vermeden önce KYC ve AML doğrulamalarını tamamlamalarını şart olarak belirtiyor.

Herhangi bir yasal sorundan kaçınmak için neredeyse tüm IDO’lar bir KYC doğrulaması gerçekleştirir.

Yatırımcılar için genellikle, IDO’nun gerçekleşeceği platform “token”ına sahip olması da gereklilikler arasında yer almaktadır.

Token satışında yer almak isteyen yatırımcıların belirli bir sayıda platform “token”ını tutmaları ya da başka yöntemlerle likidite sağlamaları gerekir.

Ayrıca yatırımcıların, bir IDO’ya katılmaları için öncelikle yatırım yapması ve IDO’da elde ettikleri “token”ları kullanması için bir cüzdana sahip olması gerekir.

Projelere IDO aşamasında katılmak mümkün! Yatırımcılar birbirinden farklı blockchain projelerine erkenden yatırım yapabilmek için BSCPAD‘e, Raydium‘a, Impossible Finance‘e ya da Avalaunch‘a göz atabilir.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version