Muhabbit

İran Lideri Kripto Madenciliği Stratejisi Hakkında Konuştu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, gelişme çağında olan kripto endüstrisi için yeni bir ulusal yaklaşım planı hazırlanmasını emretti.

Ruhani,İran’ın ulusal ekonomik stratejisi için düzenlenen bir seminere liderlik etti. Ayrıca İran Merkez Bankası (CBI), Enerji Departmanı ve Bilgi İletişim Teknolojisi Bakanlıklarından, gelişmekte olan kripto para sektörü için yeni bir ulusal strateji tasarlanmasını söyledi.

Haber, İran parlamentosunun ülkede döviz kaçakçılığı hakkındaki düzenlemelerin kripto para birimlerine uygulamak için açıkladığı tasarının yayınlanmasından iki gün sonra geldi. Yeni yasa, ülkede faaliyet gösteren kripto borsalarının işlem yapabilmesi için CBI’ya kayıt olmasını gerektirecek. Yasanın genel amacı, ülkeden çıkan milli sermayenin önüne geçilmesi gibi görünüyor. Ayrıca bu tarz kaçakçılık suçlarının önlenebilmesi için İran’da para cezası ve hapis cezası gibi caydırıcılar da mevcut.

Geçen aylarda ise, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimi, İran Hükümetinin uygulanan yaptırımları atlatabilmek amacıyla kripto paraları kullandıklarından endişe duyduklarını dile getirmişti.

İran, Temmuz 2019’da kripto para madenciliğini meşru bir endüstri olarak tanıyan ilk ülkeler arasında yerini almıştı. Ülke, an itibariyle madencilik lisanları yayınlamaya başladı ve şirketlere maden çıkarma ve satma hakkı veriyor. Ocak ayında yayınlanan bir rapora göre, İran Hükümeti, bu yılın ilk 6 ayında bu konu ile ilgili 1000’den fazla lisans vermiş.

Bitcoin Mining Map‘e göre, İran, 2019 başında %2’lik bir hashrate oranına sahipti. An itibariyle ise toplam hashrate olarak %4 gibi bir orana erişilmiş durumda.

Ruhani’nin İran yetkililerinden Bitcoin madenciliği hakkındaki yeni düzenlemeyi neden istediği ise belirsizliğini koruyor.

Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz günlerde Türkiye merkezli iMiner, İran’dan gerekli izinleri alarak kripto para madenciliği yapma lisansını almıştı. iMiner’ın bu kararının arkasında İran’daki düşük elektrik maliyeti etkili olmuş gibi görünüyor. iMiner 6.000 kripto para madencisi ile beraber İran’a yaklaşık 7.3 Milyon$’lık bir yatırım yaptı. Ayrıca iMiner, Rusya, Amerika ve Kanada’da da hizmet vermekte.

Son Yazılar

Exit mobile version