Muhabbit

İran, Yasa Dışı Kripto Para Madenciliğine Baskısını Artırıyor!

Kripto para madenciliği faaliyetleri İran’da uzun zamandır yaptırımlara maruz kalıyor. Güncelleme ile birlikte koşullar daha da zorlaşacak.

İran

İran’a yeni düzenlemeler geliyor. Alınan bilgilere göre yasa dışı kripto para madencilik operasyonları için hapis cezalarını da içeren daha büyük yaptırımlar yolda. Bu gelişmeler öncesinde kış aylarında İran’da kripto para madenciliği yasaklanmış ve sebep olarak ülkenin en soğuk aylarda daha çok elektriğe ihtiyacı olduğu belirtilmişti.

İlginizi çekebilir: İran, Ödeme Yöntemi Olarak Kripto Para Yerine CBDC’yi Tercih Ediyor!

İran’da Kripto Para Madenciliğine Tahammülsüzlük

İran hükümeti, kripto para madenciliği sektörüne karşı olumsuz duruşu ile biliniyor. Geçtiğimiz mayıs ayında (Mayıs 2021), madenciliğin enerji sistemlerinde sorunlara sebep olacağı öne sürülerek faaliyetler 4 aylığına durdurulmuştu. 4 aylık bu süreç içerisinde hükümet yetkilileri binlerce madencilik ekipmanına el koydu. Tek bir operasyon ile 7 bin adet madencilik ekipmanının ele geçirilmesi hala hafızalarımızda yer alıyor.

Ülkede yasal kripto para madenciliği faaliyetlerinin Eylül 2021 itibarıyla devamına izin verilmesine rağmen, İran Enerji Bakanlığı 2021’in sonuna gelindiğinde yeniden madencilik faaliyetlerinin askıya alındığını açıkladı. Bu engellemelerin sebebi olarak ise kış aylarında yaşanacak enerji yoksunluğu gündeme getirildi.

Kış aylarının sonuna gelindiğinde, hükümet yeniden engeli kaldırmaya karar verdi. Ancak Endüstri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yalnızca yenilenebilir enerji kullanan kuruluşlara kripto para madenciliği hakkı tanınacağı bildirildi.

Tehran Times’tan yayımlanan bir rapora göre; hükümet izinsiz madencilik yapan ya da yenilenebilir enerji kullanmayan kuruluşlara yaptırımlarını artıracak. Para cezaları en az 3 ve en fazla 5 katına çıkarılacakken, yasa dışı faaliyet yapanlar için ise hapis cezaları söz konusu.

İran Devleti elindeki bir enerji şirketi olan Tavanir’in yöneticisi Mohammad Bohlouli konu hakkında şunları söyledi:

“Hanelerin, endüstriyel, ticari ve tarımsal kuruluşların kullandığı elektriğin; kripto para madenciliği faaliyetlerinde kullanılması yasaklanmıştır.”

Bohlouli açıklamasının devamında; kripto para madenciliğinde tüketilen enerji ile yaşam kalitesinin düştüğünü ve evlerdeki televizyon, buzdolabı, klima gibi eşyaların zarar gördüğünü iddia etti.

İlginizi çekebilir: Yapılan Bir Araştırmaya Göre, Yaklaşık 12 Milyon İranlının Kripto Para Yatırımı Bulunuyor!

Kazakistan’da da Hareket Var

Toplam hash oranı açısından dünyanın en büyük 2. Bitcoin madencilik ülkesi olan Kazakistan’da da yeni gelişmeler oluyor. Geçtiğimiz hafta devlet yetkilileri tarafından kripto para madenciliği vergisinde güncelleme yapılacağı açıklanmıştı.

İlginizi çekebilir: Kazakistan’daki Bitcoin Madencileri BTC Fiyatıyla İlişkili Vergiler Ödeyecek!

Ulusal Ekonomi Bakan Yardımcısı Alibek Kuantyrov, bu girişimin devlet bütçesine olumlu bir etkisi olacağına inanıyor:

“Kripto para madenciliğinin vergi yükünü artırmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda vergileri, kripto paraların mevcut değerleri ile de bağlantılı yapmak istiyoruz. Böylelikle kripto paralar değer kazandıkça ülke geliri de artacaktır.”

Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version