Muhabbit

Yapılan Bir Araştırmaya Göre, Yaklaşık 12 Milyon İranlının Kripto Para Yatırımı Bulunuyor!

İranlıların günlük kripto para işlemlerinin 181 milyon $ civarında olduğu belirtiliyor.

İran

İran

Kripto paralar hakkında belirli ve uygun kuralların olmamasına ve hükümetin konuyla ilgili duruşuna rağmen, son zamanlarda çok sayıda İranlı, dijital paralara yatırım yapıyor. 

Ülkede faaliyet gösteren kripto para borsalarından Bitestan’ın CEO’su Hamed Mirzaei’ye göre, tahmini 7 ila 12 milyon İranlının kripto para yatırımı bulunuyor.

Mirzaei, Peyvast dergisine kısa süre önce verdiği röportajda, İranlıların günlük kripto para işlemlerinin 30 ila 50 trilyon riyal (181 milyon $) arasında olduğu belirtti. Ancak bu denli yüklü ticaret işlemlerine rağmen ülkede kripto para ticareti konusunda herhangi bir düzenleme bulunmadığını da sözlerine ekledi. Yönetici ayrıca şunları da belirtti:

“Anlaşmaların %88’den fazlası yerel değişim platformları aracılığıyla gerçekleştiriliyor.”

Mirzaei’nin detaylandırdığı bu miktar, İslam Cumhuriyeti’ndeki tüm sermaye piyasası işlemlerinin toplamından daha yüksek. Mirzaei’nin yorumları, bu yılın başlarında İranlı yetkililerin geleneksel pazarlardan sermaye çeken kripto para varlıkları konusundaki endişelerini dile getirmesinden sonra geldi. 

Mayıs ayının başlarında, dijital para ticaret platformları, anlaşmaların geçen yazdan bu yana önemli bir düşüş gördüğü borsanın değişken durumundan yararlanmakla suçlandı. O sırada İran Merkez Bankası (CBI), İranlılara kripto para biriminden kaçınmalarını tavsiye ederek, bu yatırımların risklerinin kendilerine ait olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hatta ilerleyen zamanlarda parlamento yönetimi, Ulusal Vergi İdaresi’nden İran kripto para borsalarından, kullanıcılara ait bilgilerin çıkarılmasını ve rapor vermesini istedi. Bunun yanında Meclis Başkanı Mohammad Baqer Qalibaf, kripto para ticaretine yasak getirmenin yeterli olmadığını belirtti ve CBI’ı sektör için kesin düzenlemeler geliştirmeye çağırdı. Ardından da temmuz ayında İslami Danışma Meclisi üyeleri, döviz piyasasına ilişkin kuralların kabul edilmesini amaçlayan bir yasa tasarısı önerisinde bulundu.

Kısıtlamalar Tepki Çekti

İranlı fintech şirketleri, bu yıl hükümetin kripto para borsalarının operasyonlarını engelleme girişimlerine karşı olduklarını ifade ederek, kripto para ticaretine ilişkin kısıtlamaların İran’ı fırsatlardan mahrum bırakacağı konusunda uyardı. 

Ayrıca, kripto para ticaretinin yasa dışı olmadığı konusunda ısrar eden şirketler, yasa koyucuları ve düzenleyicileri, yaptırım uygulanan ülkenin merkezi olmayan para transferlerinden yararlanmaya devam etmesine izin veren kurallar benimsemeye çağırdı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version