IŞİD, Bağışları Monero (XMR) Olarak Alıyor!
Irak Şam İslam Devleti daha bilindik adıyla IŞİD (ISIS) ile bağlantılı olduğu bilinen bir web sitenin bağış olarak Monero (XMR) kabul ettiği öğrenildi.
Irak Şam İslam Devleti daha bilindik adıyla IŞİD (ISIS) ile bağlantılı olduğu bilinen bir web sitenin bağış olarak Monero (XMR) kabul ettiği öğrenildi.
Monero (XMR) gizlilik odaklı olmasıyla, takip edilemez olmasıyla evet çok güzel bir coin lakin bu özelliği onu kara ekonomi için adeta bir cevhere çeviriyor. Kara ekonominin bir kolu olan terör örgütleri de Monero’nun farkına vardı.
Irak Şam İslam Devleti ya da bilinen ve daha çok kullanılan kısaltması IŞİD, Monero (XMR) cinsinden bağış toplamaya başladı. IŞİD ve cihatçı görüşlerini desteklediği bilinen bir web sitesi, okuyucularına kripto para birimi Monero (XMR)’dan bahsetti. Sitede Monero’nun ne olduğunu, nasıl alınacağını anlatan bir video yayınlandı.
2017 yılı Aralık ayından beri Bitcoin topladığı bilinen sitenin, takip edilemezlik özelliği yüzünden Monero’ya geçiş yaptığı düşünülüyor. Ayrıca topladıkları Bitcoin bağışlarını tek bir cüzdanda toplayan site yetkililerinin, 2.700 dolar değerinde Bitcoin’e sahip oldukları biliniyor.
Site sadece bağış toplamıyor, Ortadoğu’nun hâli hazırdaki durumunda, IŞİD’in “başardıklarını” okuyucularıyla paylaşıp propaganda yapıyor.
Monero’nun İlk Kara Ekonomi Olayı Değil!
Geçtiğimiz aylarda Monero’nun adı skandal üstüne skandallarla anıldı. Özellikle Güney Kore’de yaşanan Monero karşılığında seks kölesi skandalı belki de en pis olaylarından biriydi. Nth Room adı verilen sosyal mesajlaşma platformu Telegram üzerinde kurulan gruplara giriş Monero ile yapılıyordu. Pornografik içeriklerin paylaşıldığı grupta, yine Monero karşılığında seks kölesi edinmek mümkündü.
Nth Room skandalı sonrası büyük kripto para borsalarının Güney Kore kolları teker teker Monero’yu delist etmeye başladı. Delist furyasına Huobi, Bithumb gibi borsalar da katıldı.
Skandalları Güney Kore ile de sınırlı kalmadı. Amerika’da bir gencin elinin yanmasına neden oldular. Cryptojacking kurbanı olan genç, aşırı ısınan bilgisayarına gayri ihtiyari dokunduğu için elini yakmıştı. Sözü edilen Cryptojacking olayında suçluların amaçlarının da Monero olduğu belirlenmişti.
Amerika’dan bir başka skandal da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’a varana kadar birçok ünlü ve siyasetçinin fidye yazılım ile tehdidiyle geldi. Siber suçlular, Trump’a seçimin yaklaştığını ve kirli çamaşırlarını bulduklarını, tekrar başkan olmak istiyorsa 42 milyon dolarlık Monero (XMR)’yu hesaplarına yollamasını söylemişlerdi.