Muhabbit

Kazakistan’ın Kripto Para Madenciliğinden Elde Ettiği Gelir Şaşırttı!

Kazakistan, kripto para madenciliği faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarını açıkladı.

Bitcoin madenciliği hash oranı dağılımına göre dünyanın en büyük ülkelerinden biri haline gelen Kazakistan, kripto para madenciliği faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarını açıkladı.

Bu kapsamda Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi, 2022 yılının ilk çeyreğinde, kripto para madencileri tarafından ödenen toplam enerji ücretlerinin miktarı hakkında bir rapor yayımladı.

Bilindiği üzere hükümet, bu yılın başında kripto para madencilerine yönelik bir ücretlendirme sistemini getirmişti. Kazakistan Dijital Kalkınma Bakanlığı tarafından yayımlanan kurallar ile ülkedeki kripto para madencileri için kayıt ve raporlama gereksinimleri ortaya çıktı. Bu kapsamda, yeni madencilerin, faaliyete başlamadan 30 veya daha fazla gün önce şirket adlarının yanı sıra IP adreslerini ve sorumlu tarafların iletişim bilgilerini kaydetmesi gerekiyor. Ayrıca bu raporlama işlemi içinde beklenen güç kullanımı, donanım gereksinimleri ve yatırım miktarlarının da yer alması gerekiyor.

Yani bundan böyle ülkedeki madenciler, Kazakistan‘da ikamet ettiklerini kanıtlamak zorunda kalacaklar. Ayrıca, mevcut madencilerden bu bilgiler hakkında üç ayda bir güncelleme yapılması da gerekiyor. Bunun yanında faaliyetlerine son vermek isteyen kripto para madencilerinin de bu durumu önceden bildirmeleri gerekecek.

İşte bu yeni kurallar ile birlikte kontrolü elinde tutmaya çalışan yetkililer, bu alanda elde edilen gelirlerden de devlet bütçesine katkı sağlamak istiyor.  

Yeni sistem sonrasında, 2022 yılının ilk çeyreğinde Kazakistan’ın bütçesine, kripto para madencileri tarafından 1,5 milyon dolar enerji ücreti katkısı sağlandığı belirtildi. Bu gelirlerin devlet bütçesi için bir iyileştirme olduğu belirtiliyor.

Hükümetin, yeni kurallar kapsamında, madencilerden almayı planladığı ücretlerde artışa gitmeyi düşündüğü belirtiliyor. Hâlihazırda enerji güvenliğini sağlamak için çok sayıda kripto para madenciliği firmasını kapatan yetkililer, bu nedenle beklenen ücretlerin önemli bir kısmının alınmadığını da vurguladı. 

Madencilerin Odak Noktası Kazakistan

Bilindiği üzere Kazakistan, kripto para madencileri için odak noktası haline gelen bir ülke oldu. Bu durumda en büyük etken olarak ise ülkedeki elektrik ücretlerinin düşük olması olarak gösterilebilir. Çin baskısından kaçan madenciler, o zamana kadar dünyanın en büyüğü olan bölgeden kaçarak kendileri için en uygun yerleşim yerlerine akın etmeye başladı. İşte Kazakistan da bunların başında geliyor.

Ancak artan talep ve bunun getirdiği bazı olumsuzluklar da hükümet yetkililerini harekete geçirmiş durumda. Kontrolü elinden bırakmak istemeyen yetkililer, çeşitli kurallar koyarak düzenin bozulmasını engellemek istiyor. İşte bunların bir sonucu olarak da sürekli yeni kural ve kanun tasarıları çıkmaya devam ediyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version