Ethereum cüzdanı ve tarayıcı uzantısı MetaMask, aylık aktif kullanıcı sayısı bakımından ilk kez 10 milyonu aştı. MetaMask böylece, DeFi varlıklarına yönelik artan talebi daha da vurgulayarak ağustos ayında bir başka önemli dönüm noktasına ulaşmış oldu.
İlginizi Çekebilir: MetaMask Nedir, Nasıl Kullanılır?
MetaMask, Ethereum akıllı sözleşme teknolojisinin hızlı bir şekilde benimsenmesi, DeFi protokollerinin sürekli genişlemesi ve token takas çözümünün başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere, bir dizi faktöre ev sahipliği yapıyor. Şirket büyümeye devam ederken, kullanıcıları teşvik etmek adına son yaptığı açıklamada airdrop yapma ihtimalini bile gündeme getirdi.
İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?
MetaMask, geçtiğimiz yıl temmuz ayında 545.000 olan aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştığını belirterek önemli bir dönüm noktasına geldiğini belirtmişti. Ancak görülen o ki şimdi ulaşılan sayılar geçen yılı hatrı sayılır derecede katlamış durumda.
Bu büyümenin çoğu, 2020’nin ortalarında kripto para piyasalarını kasıp kavuran “DeFi Yazı“na bağlanabilir. Bilindiği üzere DeFi, geçtiğimiz yıla damgasını vurmuş ve piyasada hakimiyetini ilan etmişti. Ancak yılın ilerleyen zamanlarında sektörel bir gerileme yaşayan DeFi, son zamanlarda kripto para piyasasının en sıcak gündemlerinden biri haline gelmeyi yeniden başarmış durumda.
DeFi Ekosistemi Büyümeye Devam Ediyor
Halihazırda toplam değeri 155 milyar doların üzerinde bir varlık DeFi ekosistemine kilitlenmiş durumda. Bilindiği üzere kilitli toplam değer (TVL), şu anda belirli bir DeFi protokolünde stake edilen varlıkları ifade ediyor.
Piyasaya yeni çıkan bir DeFi protokolü anında ilgi görüyor ve oldukça yüksek miktarlarda yatırım alıyor. Bunun son örneği olarak, yakın zaman içinde devreye giren likidite piyasası protokolü Benqi, lansmanından çok kısa bir süre sonra kilitli toplam değer (TVL) bakımından 1 milyar doları geride bıraktı. Bu aslında hem projenin kalitesini hem de yatırımcıların DeFi’a olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor.
Bu arada DeFi artık sadece Ethereum ile sınırlı kalmayıp diğer zincirlerde de büyümeye devam ediyor. Örnek verecek olursak; Avalanche, Binance Smart Chain ve Polygon, düşük ücretler ve artan verimlilik sayesinde son aylarda önemli bir büyüme kaydeden platformlar da bulunuyor.
Tüm bu gelişmelerin yanında oldukça popüler olan bu sektör aynı zamanda, bilgisayar korsanları ve diğer kötü niyetli aktörlerin de odak noktası durumunda. Kötü niyetli kişiler son zamanlarda merkezi olmayan finans protokollerini hedef almaya devam ediyor.
Hatta son olarak DeFi kredi protokolü Cream Finance, bilgisayar korsanlarının bu hafta başlarında platformdan yaklaşık 19 milyon dolar çalmayı başardığı için istismar edilen en son platform olarak karşımıza çıktı. Yine bir başka DeFi projesi olan xToken, kısa süre önce dört ay içinde ikinci büyük saldırıya uğradı.
Sonuç olarak DeFi ve beraberindeki ekosistem araçları birlikte büyümeye devem ediyor. Kazanç oranları göz önüne alındığında ise bu büyümenin daha da devam edeceği kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.