Muhabbit

MetaMask’te Avalanche Ağına Nasıl Geçiş Yapılır?

“Nasıl” başlığı altında sizlere bugün MetaMask üzerinde Avalanche ağına nasıl geçiş yapacağınızı gösteren adım adım bir rehber hazırladık.

Metamask Avalanche

Metamask Avalanche

“Nasıl” başlığı altında sizlere bugün Metamask’te Avalanche ağına nasıl geçiş yapacağınızı gösteren adım adım bir rehber hazırladık.

MetaMask Nedir?

Tarayıcı uzantısı olarak tasarlanan MetaMask, kullanıcılara cüzdan özelliğiyle beraber kripto para gönderme işlemlerinde diğer merkezi ve merkezi olmayan borsalar ya da çeşitli uygulamalar arasında işlem yapmanıza olanak sağlar.

En popüler Ethereum cüzdanlarından biri olan MetaMask’te kullanıcılar aynı zamanda diğer ağlar arasında da geçiş yapabilmektedir. Bugünkü yazımızda sizlere öncelikle kısaca MetaMask kurulumundan ve ardından da Avalanche ağına nasıl geçiş yapılacağından bahsedeceğiz.

MetaMask Cüzdanı Nedir?

Kripto para yatırımına sahip olan yatırımcıların tercih ettiği bir yöntem olan cüzdan uygulamaları arasında en popüler ve en çok kullanılan cüzdanlardan biri olan MetaMask, Ethereum ağı üzerinde tasarlanmıştır. MetaMask, Ethereum üzerindeki “token”lar için bir cüzdan işlevi görür. MetaMask cüzdanına sahip olan yatırımcılar, Ethereum üzerindeki diğer merkeziyetsiz uygulamalara da kolayca erişim sağlıyor.

Ayrıca MetaMask kullanıcıları, Ethereum haricindeki platform üzerinde bulunan diğer ağları da kullanabilir ya da dilerlerse platform üzerinde yer almayan ağları kendi cüzdanlarına ekleyerek ağlar ve cüzdanlar arası kolayca geçiş yapabilir.

Adım 1: MetaMask’ı Uzantı Olarak Ekleme

Öncelikle, kullanıcılarımızı MetaMask’ı resmi sitesinden indirmeye ve bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.

MetaMask, tüm dünyada herkes tarafından kullanılan Chrome, Brave, Firefox ve Edge gibi popüler internet tarayıcılarına uyumlu olarak çalışıyor. Ayrıca MetaMask, mobil olarak Apple ve Android cihazlara da entegre olarak uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.

Not: Bu yazımızda MetaMask kurulumunu yaparken Brave tarayıcısını kullandığımızı bilmenizi isteriz.

MetaMask’ı yükleme

MetaMask’ı tarayıcınıza uzantı olarak ekledikten sonra, kullandığınız tarayıcı üzerinde MetaMask simgesine tıklayıp, “Get Started” butonuna tıklayarak kuruluma devam edebilirsiniz.

Adım 2: MetaMask Cüzdanı Oluşturma

Eğer bir MetaMask Cüzdanı’nız varsa “Import Wallet” butonuna tıklayarak mevcut olan cüzdanınıza erişim sağlayabilirsiniz. Bir MetaMask Cüzdanı’na sahip olmadığımız için bu adımda “Create a Wallet” butonuna tıklayarak öncelikle bir cüzdan oluşturuyoruz.

MetaMask cüzdanı oluşturma

Bu işlemden sonra bir şifre belirlemelisiniz. Şifrenizi her zaman hatırlamanız gerektiğini unutmayınız ve ihtiyaç duymanız halinde de dilerseniz şifrenizi kolayca erişebileceğiniz bir yerde saklayabilirsiniz.

MetaMask cüzdan şfiresi belirleme

Seed Phrase olarak adlandırılan güvenlik adımını tamamlamak için gri bölgeye tıklayınız. Bu adımda, cüzdanınıza erişim sağlamanız için size özel olarak 12 kelime verilecektir. Lütfen bu kelimeleri saklamayı unutmayınız ve kimseyle paylaşmayınız. Herhangi bir durumda, size verilen kelimelerin cüzdanınıza erişim için tek yol olduğunu unutmayınız.

Seed Phrase güvenlik adımı

Seed Phrase güvenlik adımını tamamlamanız için size özel olarak verilen 12 kelimeyi kaydettikten sonra bir sonraki adımda bu kelimeleri sırasıyla doğru bir şekilde girdiğinizden emin olunuz ve “Confirm” butonuna tıklayarak bu güvenlik adımını tamamlayınız.

MetaMask kurulumunu tamamlama

MetaMask kurulumu işte bu kadar basit! Artık MetaMask’ı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

MetaMask’ınızı kontrol ettiğinizde, “Ethereum Mainnet” olarak aktif olduğunu görüntüleyeceksiniz. Avalanche ağını aktifleştirmek isteyen kullanıcılar, Avalanche ağını manuel olarak ya da diğer platformlar üzerinden aktif edebilme şansına sahiptir. 3. ve 4. adımlarda hem manuel olarak hem de diğer platformlar üzerinden Avalanche ağını nasıl ekleyeceğinizi sizlere göstereceğiz.

Adım 3: MetaMask’ı Avalanche’a Bağlama (Manuel Olarak)

Mevcut olarak MetaMask’ınızda Ethereum ağı aktif olduğu için, bu adımı tamamlamadan önce cüzdanınıza Avalanche tabanlı token göndermemenizi sizlere hatırlatmak istiyoruz. Cüzdan konfigürasyonunuzu tamamlamadan önce cüzdanınıza Avalanche tabanlı token gönderirseniz, fonlarınızın kaybolacağını lütfen unutmayınız.

Öncelikle, “Settings” butonuna tıklayınız.

MetaMask’e Avalanche ağını ekleme

Açılan pencerede “Networks” butonuna tıklayınız.

Avalanche ağını manuel olarak eklemek için sağ üst köşedeki “Add Network” butonuna tıklayınız.

MetaMask’e manuel olarak Avalanche ağını ekleme

Bu yazımızda test ağı bilgilerini kullanarak Avalanche’ı MetaMask’a entegre edeceğiz. Avalanche cüzdan konfigürasyonu için daha fazla bilgiye Avalanche resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Test Ağı Bilgileri

Network Name: Avalanche Network

New RPC URL: https://api.avax.network/ext/bc/C/rpc

ChainID: 0xa86a

Symbol: AVAX

Block Explorer URL: https://cchain.explorer.avax.network/

MetaMask için Avalanche ağı bilgileri

Yukarıdaki bilgileri eksiksiz girdikten sonra “Save” butonuna tıklayınız.

MetaMask ana ekranına tekrar tıkladıktan sonra mevcut ağın değiştiğini ve birimlerin ETH yerine AVAX olarak gözüktüğünü fark edeceksiniz. MetaMask’ınızın manuel olarak başarılı bir şekilde Avalanche’a geçişinin keyfini artık çıkarabilirsiniz.

MetaMask’te aktif hale gelen Avalance ağı

Adım 4: MetaMask’ı Avalanche’a Bağlama (Platform Üzerinden)

MetaMask cüzdanınızın Avalanche ağına geçişini Avalanche’ın desteklendiği bütün platformlarda kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Biz, bu rehber yazımızda Sushi Swap platformu üzerinden cüzdanımızın Avalanche’a geçişini göstereceğiz. Dileyen kullanıcılarımız, diğer platformları da kullanabilir.

Öncelikle, platforma MetaMask cüzdanınızı bağlayınız.

Sushi Swap’ta MetaMask’i Avalanche’a bağlama

MetaMask cüzdanınızı platforma bağlamak için “Next” butonuna tılayınız.

Platforma MetaMask cüzdanınızı bağladıktan sonra mevcut olarak MetaMask Ethereum cüzdanınızın bağlandığını görüntüleyeceksiniz. Platform üzerinde MetaMask Avalanche cüzdanınızla işlem yapmak için Avalanche ağına tıklayınız.

Açılan pencerelerde öncelikle “Approve” ve sonra da “Switch to Network” butonuna tıklayarak cüzdanınızın Avalanche ağına geçişini tamamlayınız.

MetaMask cüzdanınızın Avalanche ağına geçişini onayladıktan sonra tekrardan cüzdanınıza tıklayarak geçiş işleminizin başarıyla sonuçlandığını görüntüleyebilirsiniz.

Sushi Swap’ta aktif hale gelen Avalance ağı

Rehberimizdeki adımları başarıyla uygulayan kullanıcılarımız, MetaMask cüzdanlarını kontrol ettiğinde Ethereum Mainnet haricinde manuel ve Sushi Swap üzerinden eklediğimiz Avalanche ağını görüntüleyebilir ve bunlar arasında tek tıkla kolayca geçiş yapabilir.

MetaMask’e bağlanan Avalanche ağı

Daha fazla Nasıl kategorisindeki içeriklerimiz için: Nasıl?

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version