Metaverse Nedir? En Popüler Metaverse Coinleri Nelerdir?
Metaverse nedir? Peki ya metaverse coinleri? En popüler metaverse coinlerini sizin için derledik!
Bilim kurgu yapımlarının geleceğe yön verdiği bir başka kavram: “Metaverse“
İlk kez bilim kurgu yapımlarında karşımıza çıkan sanal dünya, sanal evren kavramı, ötesinde anlamına gelen “meta” ile evren anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşimiyle “metaverse” oluşmuştur.
Peki metaverse nedir?
Metaverse, yaşadığımız dünyanın bir iz düşümü, hayallerimizin karşılık bulduğu diyar ve nicesidir.
Metaverse şu anda boş bir tuvalin çeşitli renklerle, çeşitli tekniklerle doldurulması olarak düşünülebilir. Çoğu şirket kendi renklerini taşıması için kendi metaverse dünyasını yaratmaya çalışıyor. Bu da farklı metaverse deneyimleri yaşamak isteyen kullanıcılar için oldukça geniş bir yelpazenin oluşması anlamına geliyor.
“Metaverse nedir?” sorusunun ayrıntılı cevabını ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Metaverse Coinleri Nelerdir?
Metaverse kavramının ciddi ciddi uygulanabilirliği teknolojide yer edinirken, metaverse kavramını hayata geçirmek için çalışan projeler kendi coinlerini çıkartmaya başladı. Şu anda birçok farklı projenin birçok metaverse dünyası mevcut. Her metaverse dünyasının da kendi coini mevcut.
Bunlardan en popülerlerini sizler için derledik…
Decentraland (MANA)
Decentraland, metaverse kavramının ilk aşamalarını en iyi yansıtan projelerden biri olarak görülüyor. Bununla birlikte Decentraland, CoinMarketCap gibi birçok veri sağlayıcı platform tarafından elde edilen verilere göre, en popüler metaverse olmaktadır.
Decentraland, platformunda iki ayrı token kullanmaktadır: MANA ve LAND. MANA, ERC-721 LAND tokenlarını almak için yakılması gereken bir ERC-20 tokenı olmakla birlikte platform içerisindeki pazar yerinde oyun içi eşya alımlarında kullanılmaktadır.
Decentraland (MANA) Fiyat Grafiği
Piyasa değeri yaklaşık 2,8 milyar olan Decentraland (MANA), geçtiğimiz 2021 Kasım ayında ani bir yükseliş yaşayıp 5,85 dolar seviyelerini görmüştü. Şimdi ise (26 Nisan 2022/17.20) 1,88 dolar seviyesinden işlem görmekte.
Theta Network (THETA)
Oyun sektöründe deneyimli iki ismin “Mitch Liu ve Jieyi Long” ortaklaşa kurduğu Theta Labs ekibinde YouTube’un Kurucu Ortağı Steve Chen ve son zamanlarda adından oldukça söz ettiren Twitch’in Kurucu Ortağı Justin Kan yer alıyor. Ekip içerisindeki isimlerin farklı projelerinin tahtına göz dikmeyen Theta Network, bu platformlardaki işletim maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir proje olarak öne çıkmakta.
Başlı başına bir metaverse projesi olmak yerine bağlayıcı bir ağ olmayı amaçlayan Theta Network, NFT pazar yeri olarak da bir rol üstlenmekte. Theta Network’ün yönetişim tokenı TFUEL olmakla birlikte THETA isimli bir tokenı da bulunmaktadır.
Theta Network (THETA) Fiyat Grafiği
Piyasa değeri 2,9 milyar dolar olan Theta Network (THETA), 2021 yılı Şubat ayında ani bir yükseliş yaşamıştı. 2021 Nisan ayında ise bu yükseliş tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 15,72 doları görmesine sebebiyet vermişti. Aradan geçen 1 senenin ardından THETA şu anda (26 Nisan 2022/17.20) 2,91 dolar seviyesinden işlem görüyor.
The Sandbox (SAND)
The Sandbox, 2011 yılında oyun şirketi Pixowl Mobil Oyun Stüdyoları tarafından Ethereum Blockchain’i üzerinde kurulan bir metaverse oyunu olmaktadır. 2021 yılının sonlarına doğru Alpha sürümü ile oyunculara sunulan The Sandbox, NFT’ler ile sanal bir dünya kurulmasına imkân veriyor.
Metaverse deneyimini kullanıcılara en gerçekçi ve geniş şekilde sunmayı amaçlayan The Sandbox, oyun içi ekonomisinde kullanılmak üzere ERC-20 tokenı SAND’i piyasaya sürdü. Birçok yüksek hacimli kripto para borsasında listelenen SAND, likidite madenciliği yapılabilen bir token olarak da öne çıkmakta.
The Sandbox (SAND) Fiyat Grafiği
Piyasa değeri 3 milyar doları bulan The Sandbox (SAND), geçtiğimiz 2021 yılı Kasım ayında ani bir yükseliş yaşamıştı. Bu yükseliş ile birlikte tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8,40 doları gören SAND, şu anda (26 Nisan 2022/17.25) 2,60 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Axie Infinity (AXS)
Axie Infinity, Axies isimli sevimli canavarlardan oluşturduğunuz takımlar ile “savaştığınız” oyna-kazan modeline sahip bir metaverse oyunu olmaktadır. Ronin Network aracılığıyla Ethereum Blockchain’inde çalışan Axie Infinity, NFT’leri oyun içi öge olarak kullanmaktadır.
Axis Infinity Shard (AXS), Axie Infinity’nin yerel yönetişim tokenı olarak işlev görmekte. Şu anda, üreme ücretlerini ödemek için kullanılabilen AXS’nin, yakın gelecekte oyun ile ilgili kararlara oy vermek amacıyla kullanılması da planlanıyor.
Axie Infinity (AXS) Fiyat Grafiği
Piyasa değeri 3 milyar doların üzerinde olan Axie Infinity Shard (AXS), 2021 yılının ortasından son aylarına kadar güzel bir yükseliş yaşamış ve 164 doları görmüştü. Ancak yılın son aylarında düşüş furyasına kapılan AXS, düzeltmeler yaşamasıyla şu anda (26 Nisan 2022/17.30) 41 dolar seviyesinden işlem görüyor.
ApeCoin (APE)
ApeCoin, dünyaca ünlü NFT koleksiyonları serisi Ape Club ekosisteminin kripto para dünyasına adım attığı iş olarak düşünülebilir. BAYC NFT koleksiyonunun fikri mülkiyetinin arkasında Yuga Labs bulunuyor ancak şirket ApeCoin’in arkasındaki isim olmadığını defalarca tekrarladı.
ApeCoin’in arkasında bulunan tek bir isim değil, popüler metaverse coininin arkasında ApeCoin DAO, Ape Foundation ve ApeCoin DAO Yönetim Kurulu bulunuyor.
ApeCoin için belki de son zamanların en çok konuşulan NFT ve metaverse odaklı kripto parası demek yanlış olmaz. Resmî internet sitesinde “kültürü metaverse’e ilerleten topluluk liderliğindeki girişimler için merkeziyetsiz bir protokol katmanı” tanımlanıyor.
ApeCoin (APE) Fiyat Grafiği
ApeCoin en popüler metaverse coinleri listesinin en genç ismi olarak şu anda (26 Nisan 2022/17.35) 17,89 dolardan işlem görmekte. Piyasaya girişinin üzerinden 1 ay geçmeyen APE’in piyasa değeri 5 milyar doları bulmaktadır.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.