Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), son zamanların en tartışmalı konularından biri olan kripto para yasa tasarısının nasıl olması gerektiği hakkında bir rapor hazırladı.
MÜSİAD’ın Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından ayrıntılı bir şekilde çalışmasından sonra düzenlemede yer alması gereken hususlar hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlandı.
Raporun içeriği, blok zinciri ve metaverse çalışma grubu tarafından oluşturdu. Kripto paralara ilişkin kanuni düzenlemelerde nelerin olması gerektiği yazıyor.
Hukuki düzenlemede yer alması gereken önemli konular, yerel ve uluslararası boyutla ele alındığı belirtiliyor.
Hazırlanan taslağın kanun metni, 8 başlık altında toplandı.
Bu başlıklar ise şöyle:
- Kripto varlıklarının devlet düzenine ve ekonomisine katkısı,
- Yatırımcıların korunması amacıyla alınması gereken öneriler,
- Kanunda yer alması gereken teknik ayrıntılar,
- Kolay ve denetimi mümkün vergisel düzenleme,
- Ödeme sistemleri mevzuatı,
- SPK,
- Bankacılık Kanunu,
- MASAK yönetmeliği ve diğer kanunlarla ilişkili kısımların değerlendirilmesi var.
Raporda ayrıca; özel cüzdanlar, yurt dışı borsalar ve vergilendirme konuları da yer alıyor. Kamu kurumları ve yatırımcılar için de pratik çözüm önerileri sunuluyor.
MÜSİAD raporunda uluslararası borsalara da yer verildi.
Hazırlanan raporda, yurt dışından lisans almış kripto para borsaları için esneklik getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Uluslararası geçerliliği, lisans ve denetimi olan ülkelerden lisans almış borsalara ayrı bir düzenleme yapılması ve bu kararın yasa kapsamına alınması gerektiğine de değinildi.
Kripto varlıklarının, borsada ve bankada tutulmasının yanı sıra özel cüzdanlarda tutulması için de yasal zemin ayarlanması gerektiğine dikkat çekildi.
Bunun için e-devlet üzerinden ‘’bu benim kişisel cüzdanımdır’’ beyanı ile özel cüzdanlara hukuki statü kazandırılmasının önemi belirtildi.
Yapılacak düzenlemeler ile alım esnasında %1 ve kripto paranın itibari paraya çevrilmesi esnasında da %1 toplamda %2 vergi alınmasının uygun olacağı belirtildi. Ayrıca, alım ve itibari paraya çevirme dışındaki işlemlere vergi getirilmesinin kripto paraların temeline aykırı olduğu belirtildi.
MÜSİAD konu ile alakalı şunları belirtti;
Çalışma Raporu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunulmuş ve Bakanlığımız tarafından da büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 26.01.2022 tarihinde Kripto Para Yasa Tasarısı’na ilişkin alanında uzman Kamu ve Özel Sektör temsilcilerinin katıldığı Kripto Para Yasa Tasarısı hakkında istişare toplantısı gerçekleştirildi. Raporumuz aynı tarihte Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunulmuştur. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından organize edilen Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Sayın Fahrettin Oylum’un da davet edildiği; SPK, TOBB, TBB, Tübisad, TÜSİAD ve birçok sektör temsilcisi ile kamu kurumunun katıldığı toplantıda MÜSİAD; Blokzincir ve Metaverse Çalışma Grubu Başkanı Mustafa El Aliwat ve çalışma grubu üyemiz Av. Büşra ALTUNAY tarafından temsil edilmiştir. Çalışma grubumuz tarafından yapılan çalışma, bugüne kadar hiç değinilmeyen başlıklara değinilmiş olması ve birçok probleme çözüm getirmiş olması sebebiyle Bakan Yardımcımız Murat ZAMAN memnuniyetini ifade etmiş ve toplantıya katılan temsilcilerimiz ile hukuki düzenleme sürecine ilişkin özel görüşme talep etmiştir. MÜSİAD olarak böyle bir çalışma içinde yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz.
MÜSİAD olarak, Kripto Para Yasa Tasarısı üzerinde yapılan çalışmalarımızı, dijital çağın getirdiği yenilikler üzerindeki çalışmalarımız takip etmektedir. Sanayi Devrimi’ni kaçırmış bir millet olarak, dijital çağı ülkemizin yakalaması için her türlü önlemi alacak ve bu bilinçle hız kesmeden inisiyatif almaya devam edeceğimizi bilginize sunarız.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.