Muhabbit

Nike Yetkisiz NFT Satıcılarına Karşı Savaş Açtı

Nike online bir satıcıyı yetkisi dışında Nike ayakkabı NFT’leri satması gerekçesiyle dava etti.

Nike

Nike-NFT-Dava Muhabbit

Nike, Stockx isimli bir çevrim içi satıcıyı yetkisi dışında Nike NFT’leri satması gerekçesiyle New York Federal Mahkemesi’nde dava etti.

2021 yılında 3,8 milyar dolar değerine ulaşan Detroit merkezli Stockx, Ocak 2022 tarihi itibarıyla NFT satışına başladı. Çevrim içi satıcı bu tarihten itibaren 500’den fazla Nike markalı NFT sattı.

İlginizi çekebilir: NFT Nedir?

Dava metni, satıcının alıcıları yanlış yönlendirdiğinin de altını çizdi. Metne göre Stockx alıcılara spor ayakkabı NFT’lerini yakın bir tarihte gerçek versiyonları ile değiştirebilecekleri vaadinde bulundu.

Dava metninde Stockx’un popüler Nike spor ayakkabılarını temel alan “Vault” NFT’lerini üreterek ticari markalarını ihlal ettiği de belirtildi.

Nike, Stockx’un Nike markalı Vault NFT’lerini ne onayladı ne de yetkilendirdi. Bu onaylanmamış ürünlerin tüketicilerin kafasını karıştırması, bu ürünlerle Nike arasında yanlış bir ilişki kurması ve şirketin ticari markasına zarar vermesi Stockx’un ürün satışının muhtemel yan etkileri olarak karşımıza çıkıyor.

Dava metni Stockx NFT’lerinin “abartılı fiyatlarına ve belirsiz satın alma koşullarına” yönelik şikayetlere ek olarak, alıcıların bu ürünlerin meşruluğuna dair şüphelerinin şirketin ticari itibarını zedelediğini iddia etti.

Nike Airforce

Nike resmî sanal ürünlerini satışa hazırlıyor

Şirket markanın resmî sanal ürünlerini Şubat 2022 itibarıyla tanıtmayı planlıyor. Marka, projeyi dijital sanat stüdyosu RTFKT ile iş birliği içerisinde gerçekleştiriyor.

Dava Nike markasının Stockx satışlarından gördüğü zarara karşılık maddi tazminatın yanı sıra gelecekte de benzer satışların yapılmasının önüne geçecek resmî bir yasak talep ediyor.

NFT piyasası büyüdükçe piyasayı ilgilendiren davaların sayısında da bir artış gözlemleniyor. Ünlü NFT davalarının başında Kasım 2021 tarihinde Miramax’in ünlü yönetmen Quentin Tarantino’yu 1994 yapımı “Pulp Fiction” filmini temel alan NFT’leri satışa sürmesi dolayısıyla mahkemeye verdiği dava geliyor. Ocak 2022’de Fransız lüks tasarım şirketi Hermes’in sanatçı Mason Rothschild’ı “Metabirkin” isimli Birkin çantalarından esinlenen NFT’ler dolayısıyla dava etmesi de NFT piyasasını ilgilendiren davalar arasında dikkat çekiyor.

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version