Muhabbit

Popülerliğini Sürdüren NFT Sektörü İçin Güvenlik Ne Düzeyde?

Gündemdeki yerini hiç kaybetmeyen NFT’ler için alınacak güvenlik önlemleri nelerdir?

Son zamanların popüler alanlarından biri olan NFT’ler; sanat, blok zinciri, oyun ve koleksiyon dünyasını ele geçirmiş durumda. Kripto para piyasasında kendisini kabul ettiren ve ani yükselişi ile gündemdeki yerini koruyan NFT alanı her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Gün geçtikçe olgunlaşmaya ve gelişmeye devam eden NFT teknolojisi elde ettiği sosyal etkileşimle ve diğer uzun süreli faydalarla topluluğa ilham veriyor.

Kısaca NFT Nedir?

NFT, eşsiz benzersiz token anlamına gelmektedir ve kimileri tarafından da koleksiyonluk dijital varlıklar olarak tanımlanır. Bunu biraz açacak olursak; itibari para birimlerini ve kripto para birimlerini yapısı gereği değiştirilebilir, takas edebilir,  yani herhangi bir parayı aynı değerde başka bir parayla değiş tokuş edebiliriz. Mesela birisi size 10 lira borç verdiğinde siz o borcu başka bir 10 lirayla ya da iki tane 5 lirayla ödeyebilirsiniz. Ancak NFT’ler ise bunun aksine koleksiyonluktur ve birbirlerinden farklı değere sahiptir.

NFT’ler; Eğlence, Protokol, Sosyal Para, Oyun Platformu, DeFi, Blockchain Çözümleri, Akıllı Sözleşme Platformu, Governance, Yield Farming, Ticari Hizmetler, İş Platformu, Sanat, Staking ve Emoji olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır. Büyük ilgi gören ve NFT’nin popülerleşmesini sağlayan ilk projelerinden biri, kullanıcıların sanal kediler biriktirmesine, üretmesine ve değiş tokuş etmesine imkan sağlayan ve Ethereum üzerinde yaratılmış bir oyun olan CryptoKitties’dir.

İlginizi çekebilir: CryptoKitties Nedir?

NFT’ler Güvenli Bir Yatırım mı?

NFT kullanıcıları artık dijital bir varlıktan daha fazlasını bekler duruma geldiler. Birçok alanda oluşturulan NFT’ler sayesinde yatırımcılar arasında bir etkileşim oluşmuş durumda. Ancak her alanda olduğu gibi NFT alanında da bazı güvenlik problemleri bulunmaktadır. Özellikle kara para aklayıcıları ve diğer suçlulara yönelik çekici hale gelen NFT sektörü, haksız kazançların bu alanda aklanmasını isteyenlerin de uğrak noktası haline gelmiş durumda.

Şimdiye kadar, NFT sektöründeki kara para aklama miktarlarına ilişkin önemli düzeyde soruşturma yapıldığı biliniyor. Ancak yapılan bu araştırmaların neticesinde miktar konusunda herhangi bir net değere ulaşılamadı. Bu durumun farkında olan düzenleyiciler ve yasa koyucular ise harekete geçmeye başladı. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan CIA’in Yaya Fanusie şunları söyledi:

“Fiziksel sanat eseri merkezlerinin, müşterilerini doğrulamak ve ticaretini yaptıkları ürünlerin menşei konusunda bazı prosedürler oluşturması gerektiği gibi, NFT platformlarının da benzer güvenlik önlemlerini alması gerekmektedir.”

Güvenlik İçin Ne Yapılabilir?

Halihazırda var olan KYC gereklilikleri NFT’lerden özel olarak bahsetmese de, NFT sağlayıcıları ve pazar yerleri Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcıları olarak kabul edilebilir. Ayrıca bazı mali kanunları kapsamında yer alabilir. Bunun yanında NFT’lerin popülaritesi ve önemi arttıkça, sektörü kontrol altında tutmak için özel düzenlemeler oluşturulabilir.

Tüm bu süreçlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için AML ve KYC değerlendirmelerinin ötesinde, başarılı pazaryerlerinin kendilerini ilgili tüm taraflar için güvenilir ve emniyetli olarak belirlemesi gerekir. Çünkü yatırımcılar, yalnızca güvenli işlemlerle saygın ve meşru olduklarını gösteren çeşitli NFT pazarlarına güvenmektedir.

Bir başka önemli güvenlik önlemi olarak ise sektördeki tüm oyunculara, müşterilerini, işlerini ve kendilerini korumak ve en güçlü konuma getirmek için yenilikçi Regtech çözümlerini uygulamaları tavsiye edilir.

İşte burada devreye düzenleyici teknoloji platformu olan Sekuritance girerek, sektördeki bazı eksikliklere çeşitli öneriler ve çözümler getiriyor. Sekuritance, sunduğu güvenlik hizmetleri ile yasa dışı işlemlerin adalet önüne çıkarılmasını kolaylaştırmak ve düzenleyiciler ile halk arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.  

Sekuritance’ın RegTech Çözümleri

SekuritanceRegTech çözümleri ile, KYC’nin tüm yönlerinin karşılandığından emin olarak sektöre yardımcı olabileceğini belirtiyor. Platform tarafından yapılan açıklamada, Sekuritance’ın RegTech ürün paketinin içinde yer alan Sekur.Transact, borsaların müşterilerinin kim olduğunu belirlemesine yardımcı olmaktadır. Başka bir ürün olan Sekur.Trace, belirli bir kripto para işleminin veya kripto para cüzdanının herhangi bir tehlikeli dolandırıcılık veya darknet faaliyetine karışıp karışmadığını belirlemeye yardımcı olmak için dünya çapındaki devlet kurumlarına, bankalara, finans kurumlarına ve siber suç / finansal suç yetkililerine bilgi verir. Son olarak Sekur.MFA ise satıcıların ödeme almadan önce 3DS çeklerini doğrulamasını ve işlemesini sağlar.

Sonuç olarak platform, RegTech paketi ile, kripto para birimi alanındaki tüm özel oyuncuların ve yenilikçilerin, günlük kripto para kullanımını mümkün kılan küçük yatırımcıların ve tüketicileri korumakla görevli devlet kurumlarının ve düzenleyicilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini dile getiriyor.

Twitter: http://twitter.com/sekuritance

Telegram: http://t.me/sekuritance

Web sitesi: https://www.sekuritance.com

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu içerik sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version