Muhabbit

Rusya, Bitcoin ve Diğer Kripto Paraların Sınır Ötesi Ödemelerde Kullanımını Onaylayacağını Açıkladı!

Hükümetin, kripto para birimleri kullanılarak sınır ötesi ödemeler yapılmasına izin vereceği belirtildi.

rusya

rusya

Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir açıklamada, ülkede kripto paralar ile yapılacak olan sınır ötesi ödemelerin onaylanacağı belirtildi.

Yerel haber ajansı Kommersant tarafından kısa süre önce yayımlanan haberde, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev’in konu ile ilgili açıklamalarına yer verildi. Buna göre Moiseev, hükümetin, merkez bankasıyla yaptıkları anlaşma kapsamında, vatandaşların kripto para birimleri kullanarak sınır ötesi ödemeler yapmasına izin veren uygulamada anlaştığını söyledi.

Moiseev ayrıca, yeni girişimin, Rus vatandaşlarının dijital cüzdanlara erişmesine ve daha hızlı işlem yapmasına izin vermeyi amaçladığını da dile getirdi. Moiseev bunların yanında şu ifadelere de yer verdi:

“Yeni girişim, genel olarak kripto para biriminin nasıl elde edileceğini, onunla neler yapılabileceğini ve sınır ötesi ödemelerin ilk etapta nasıl çözülebileceğini veya çözülemeyeceğini açıklıyor.”

Hatırlanacağı üzere, yeni açıklanan bu haber aslında Rus haber ajansları tarafından daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Çıkan haberlerde, merkez bankasının hükümet yetkilileriyle sınır ötesi ödemelerde kripto para kullanılması konusunun gündemde olduğu açıklanmıştı. Şimdi ise yapılan açıklama ile bu girişimin gerçekliği resmi olarak onaylanmış oldu.

Bununla birlikte, Rusya Merkez Bankası’nın, kripto para borsalarının, yasal olarak çalışmasına izin vermeye ve kripto paraların yasal ödeme aracı olarak kabul etmemesine karşı çıktığı bildirildi.

Bu konu hakkında kısa süre önce açıklama yapan Moiseev şu ifadelere yer verdi:

“Artık insanlar Rusya dışında kripto para cüzdanları açtığına göre, bunu Rusya’da Merkez Bankası tarafından denetlenen, Kara Para Aklamayı Önleme ve Müşterinizi Tanıyın (AML) gereksinimlerine uyması gereken kuruluşlarla yapmak gerekiyor.”

Rusya her ne kadar kripto paralar konusunda tam olarak bir yasal mevzuatı çıkarmamış olsa da, atılan bu adımlar, yetkililerin bu alanın tamamen dışında olmadığını gösteriyor. 2020 yılında Rus yetkililer, ödemeler için Bitcoin dâhil herhangi bir kripto para biriminin kullanımını yasaklayan bir yasa çıkardı. 

Bunun ardından Başkan Vladimir Putin de geçtiğimiz temmuz ayında, kripto varlıkları ödeme olarak yasaklayan bir yasa tasarısı imzaladı. Ancak tüm bunların yanında kısa süre önce açıklama yapan Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya’nın kripto paralar ile ödeme sistemine geçmesinin “er ya da geç” yasallaştıracağını öne sürdü.

Rusya Yaptırımlar İle Mücadele Ediyor

Bilindiği üzere Rusya, bu yılın başlarında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan ağır yaptırımların hedefi haline geldi.

AB, mart ayında birçok Rus bankasını Dünya Çapında Bankalar arası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT), mesajlaşma sisteminden çıkarmayı planladığını duyurdu.

Ayrıca, ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, özel olarak belirlenmiş vatandaşlar listesine birkaç Rus kuruluşunu ve vatandaşını ekledi. Ardından da kısa süre önce ABD Hazine Bakanlığı, hükümetin Ukrayna’daki hedeflerini ilerlettiklerini iddia ederek, yaptırım listesine 22 kişi ve iki Rusya merkezli kuruluşunu daha ekledi.

Ukrayna’daki savaşın ortasında, raporlar Rus yetkililerin uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kripto para birimleri kullanmayı araştırdığını ortaya koyuyor.

Temmuz ayında Başkan Vladimir Putin, dijital varlıkları yasaya uygun olarak yasaklayan bir yasa tasarısı imzaladı, ancak ülkenin merkez bankasının sınır ötesi ödemeler için kripto para kullanmayı düşündüğü belirtiliyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version