2021 yılı kripto para piyasası için oldukça verimli bir yıl olarak geçti. Bilinirlik ve popülerlik olarak bakıldığında her kesimden kullanıcının sektöre girmesini sağlayan kripto paralar her geçen gün yatırım almaya devam ediyor.
Her ne kadar fiyat hareketlerinin normalin dışında bir şekilde değiştiği görülse de buna rağmen kripto paralar ciddi bir artış gördü. Kasım ayına gelindiğinde ise kripto paraların piyasa değeri tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3 trilyon dolara ulaştı.
Halihazırda yapısal bir düzenleme eksikliği nedeniyle değişkenlik gösteren piyasa, kripto paraların yeni yatırımcılar için göz korkutucu bir sektör olarak görülmesini de sebep olmuş durumda.
Genel olarak kripto paraların yaptığı işlemlerden farklı şekilde çalışan bir kripto para şekli de bulunmaktadır. Stablecoin olarak adlandırılan bu varlık kullanıcıların varlıklarını yüksek volatiliteden korunmasını sağlamaktadır. Stablecoinler aynı zamanda, istikrarlı paraların artan popülaritesi ile sektörün fiat para birimi olarak da kabul edilmektedir.
Peki Nedir Bu Stablecoin?
Stablecoinler, değeri çok fazla değişmeyen ABD Doları gibi bir varlığa sabit bir tür kripto para birimidir.
Kripto para piyasasında şu anda yer alan “stablecoin”lerin çoğu, referans varlığı olarak ABD Doları’nı baz alır. Sonuç olarak, ani fiyat değişimlerine eğilimli Bitcoin ve Ethereum gibi yüksek profilli kripto para birimlerinin aksine, “stablecoin”lerin fiyatı çok az dalgalanır.
İlk stablecoin 2014 yılında geliştirilen, diğer birçok “stablecoin”in model olarak örnek aldığı Tether’dır. Kullanıcılar yatırdıkları her dolar için bir token alır. Teorik olarak, bu “token”lar daha sonra herhangi bir zamanda bire bir döviz kuru üzerinden orijinal para birimine geri dönüştürülebilir. Tether (USDT) ve USD Coin (USDC), kripto para piyasasında yatırımcılar arasında en çok tercih edilen “stablecoin”lerdir.
31 Aralık 2021 tarihindeki CoinMarketCap verilerine göre, Tether’ın piyasa değeri yaklaşık 78.35 milyar dolardır. USD Coin’in piyasa değeri ise 42.4 milyar dolar seviyelerinde yer almaktadır.
Stablecoinler Gelecekte Nasıl Kullanılabilir?
Stablecoinler bir tür özel para olarak bilinmektedir. Blockchain teknolojisinin kullanımı ve finansal hizmet ücretlerinin düşürülmesiyle birlikte gelen daha düşük maliyetler ile stablecoin, özel ve kamu sektörünün para sağlamadaki rolünün genişletilmesine izin vermektedir. Genellikle özel amaçlı kullanılan stablecoinler, kullanım alanları nedeniyle devletlerin de ilgisini çekmiş ve bu alana odaklanmasını sağlamıştır.
Hatta bazı ülkeler geliştirdikleri yenmi bir stablevoin cinsi olan CBDC’lere yönelmeye başladı. Kamu ve özel alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan CBDC’ler devlet kontrolünde piyasaya sürülmesi planlanmaktadır.
Bu kapsamda yapılan planları faaliyete geçiren ülkelerde bulunmaktadır. Örneğin Bahamalar “Sand Dollar” adını verdiği bir CBDC’yi piyasaya dahi sürmüş durumda. Şimdi ise büyük devletlerin çalışma başlattığı CBDC’ler ABD gibi küresel güce sahip ülkelerin radarına girmiş durumda. Son olarak Biden yönetimi stabilcoinleri banka benzeri düzenleme ile kontrol altına almak istiyor. Aslında burada yapılmak istenen şey halihazırdaki paranın işleyişinde büyük değişiklikler yaparak kullanım alanını daha faydalı hale getirilmesi olarak aktarılıyor.
Geleceğe yönelik bir seçenek olarak stablecoin’lerin temel faydalarından biri de, dar bir bankanın bir varyasyonu olarak hareket etme, kripto para yükümlülüklerine karşı yüksek kaliteli likit varlıklarda %100 rezerv tutma ve onlara yatırım yapanların riskini azaltma kapasiteleri olacaktır.
Devletler Bu konuda Ne Düşünüyor?
Ülkelerin düzenleyici kurumları bu yeni girişim hakkında ilerlemek ve CBDC gibi istikrarlı paraları geleceğin bankaları olacakmış gibi incelemek istiyor.
Kripto para dünyasının kendisinde, stablecoin ortamının en azından günümüzün bankacılık düzenlemeleriyle aynı seviyede olan düzenlemelerden farklı değerlendirilmesi gerektiği konusunda şu an için fikir birliği var gibi görünüyor. Konu hakkında açıklama yapan kripto para cüzdan uygulaması Crypterium’un CEO’su Steve Parker şu ifadelere yer verdi:
“Düzenleyicilerin, düzenlemeye tabi olmayan yeni bir para biriminin ekonomik finansta lider bir rol almasına izin vereceğini düşünen herhangi biri, finansal düzenlemenin nasıl çalıştığını bilmiyor. Kripto para düzenlemelerini kontrol altına almak için büyük bir savaş var. Ancak bu bir kez çözüldüğünde, stablecoin’ler ve bunların yaratıcıları sıkı bir şekilde düzenlenecek.”
Bunun yanında açıklama yapan bir başka isim ise İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcısı Sir Jon Cunliffe oldu. Cunliffe, dijital para birimlerinin sürekli büyümesinin ve kullanımının finansal bir erimeye yol açabileceğine dair yorumlarının, düzenlemenin kaçınılmaz olduğunun kanıtı olarak altını çiziyor.
Kripto Para Alanında Erken Önlem Alınmak İsteniyor
Düzenleyici kurumlar, kripto para birimi alanında da ilgili çalışmaları yaparak, geçmişteki hataların tekrarlanmaması için uğraşıyorlar. Bilindiği üzere kripto para birimlerinin küresel olarak benimsenmesi, son birkaç yılda dünya genelinde hızla arttı. Kripto para uygulamaları genel anlamda mevcut düzenlemeleri ve çerçeveleri uygulamayı zorlaştırıyor. İşte bu nedenden dolayı herhangi bir aceleci düzenlemenin, kripto para piyasasını daha tehlikeli hale getirebileceği düşünülüyor.
Burada gerekli olan adımların başında, kapsamlı ve etkili düzenleyici sistemin oluşturulması olarak gösterilebilir. Bu kapsamda da AB daha sıkı finansal düzenlemeler getirmeye başladı ve birçok üye ülke artık kripto para varlıklarını bireysel olarak düzenlemeye başladı.
Sonuç olarak, etkili bir şekilde düzenleme yapmak, özellikle dijital varlıklara uygulanabilecek ve finansal suçları bastırmaya yardımcı olacak mevzuat ve çözümler üretilmesi gerekiyor.
İşte burada devreye düzenleyici teknoloji platformu olan Sekuritance girerek, sektördeki bazı eksikliklere çeşitli öneriler ve çözümler getiriyor. Sekuritance, sunduğu güvenlik hizmetleri ile yasa dışı işlemlerin adalet önüne çıkarılmasını kolaylaştırmak ve düzenleyiciler ile halk arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Sekuritance’ın RegTech Çözümleri
Sekuritance, RegTech çözümleri ile, KYC’nin tüm yönlerinin karşılandığından emin olarak sektöre yardımcı olabileceğini belirtiyor. Platform tarafından yapılan açıklamada, Sekuritance’ın RegTech ürün paketinin içinde yer alan Sekur.Transact, borsaların müşterilerinin kim olduğunu belirlemesine yardımcı olmaktadır. Başka bir ürün olan Sekur.Trace, belirli bir kripto para işleminin veya kripto para cüzdanının herhangi bir tehlikeli dolandırıcılık veya darknet faaliyetine karışıp karışmadığını belirlemeye yardımcı olmak için dünya çapındaki devlet kurumlarına, bankalara, finans kurumlarına ve siber suç / finansal suç yetkililerine bilgi verir. Son olarak Sekur.MFA ise satıcıların ödeme almadan önce 3DS çeklerini doğrulamasını ve işlemesini sağlar.
Sonuç olarak platform, RegTech paketi ile, kripto para birimi alanındaki tüm özel oyuncuların ve yenilikçilerin, günlük kripto para kullanımını mümkün kılan küçük yatırımcıların ve tüketicileri korumakla görevli devlet kurumlarının ve düzenleyicilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini dile getiriyor.
Neler Yapılabilir?
Yakın gelecekte, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, stablecoin çıkaracaklar için, onları bankalarla aynı kategoriye sokacak özel amaçlı bir tüzük tasarlamak istiyor. Aslında, halihazırda stabilcoinlere odaklanmak, onların risklerinden ziyade potansiyellerinin bir göstergesi olarak görülebilir. Ancak, bu alandan maksimum seviyede verim almak için, düzenlemenin büyük olasılıkla zarar vermeden yapılması gerekecektir.
Atılacak olumlu adımlar stablecoin kullanım alanının gelişmesine yardımcı olacaktır. Ancak gelişmedeki önemli nokta, atılacak doğru adımlar ile doğru orantılı olacaktır.
Genel olarak özetleyecek olursak, kripto para alanında, özellikle de stablecoin alanında yapılacak düzenlemeler, teknolojinin potansiyelini tam olarak yerine getirip getiremeyeceğini ve ne zaman sunacağını büyük olasılıkla tanımlayacaktır. Ayrıca bu alanda bir standart belirleme, özel sektörü kontrol altında tutarken doğru çözümleri teşvik etmede inanılmaz derecede faydalı olabilir.
Twitter: http://twitter.com/sekuritance
Telegram: http://t.me/sekuritance
Web sitesi: https://www.sekuritance.com
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu içerik sponsorludur.