2021’deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Blockchain 15/02/2022 16:00 Aykut Demir Aykut Demir  Twitter
2021’deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Birçok borsa ve hesap 2021 yılında hacklendi. Çalınan paralara neler olduğu bilinmiyordu.

Chainalysis’in 14.02.2022 tarihinde yayımladığı bir raporda bu paraların %74’ünün Rusya’ya gönderildiği ortaya çıktı. Raporda yaklaşık olarak 400 milyon doların Rusya’daki yüksek riskli hesaplara aktarıldığı belirtildi.

2021 yılındaki hacklenmeler ve fidye yazılımları analiz edildi. Belirlenen 3 sebepten dolayı Rusya’yla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bu üç sebep ise şöyle;

  1. Suçların arkasında, Rusya Merkezli Evil Corp izleri bulundu. Bu grup Rusya hükümetiyle bağları olduğunu bilinen bir siber suç örgütüdür.
  2. Hiçbir Rusya vatandaşı hacklenmedi.
  3. Fidye yazılımlarındaki duyurular ise sadece Rusça yapıldı.

Bunlara ek olarak raporda internet işlem trafikleri Rusya’ya doğru aktığı bildiriliyor. Hatta fidye yazılımından alınan bir paranın Rusya’da olabileceği ortaya çıktı. Her ne kadar VPN araçları IP adreslerini değiştirebiliyor olsa da fidye yazılımlardan alınan paranın Rusya’ya gönderilmesi ihtimali diğer ülkelerden daha fazla.

Şirketlerin kâbusu Rusya merkezli fidye yazılımı

Fidye yazılım programları kullanıcının bilgisayarına genelde ek bir program aracılığıyla bulaşıyor. Kullanıcı indirmek istediği dosya adında farklı bir dosya indiriyor. Sonrasında ise yazılım bilgisayardaki tüm dosyaları şifreliyor. Şifreleri çözmek içinde belirli bir adrese para gönderilmesi isteniyor. Ödemeler de çoğunlukla Bitcoin (BTC) veya Monero (XMR) olarak kabul ediliyor.

2021 yılının en büyük hacklenme olaylarından biri Colonial Pipeline’dı. Rusya merkezli hacker grubu Darkside tarafından yapılan fidye yazılım programı Colonial Pipeline’ı esir aldı. Şifrelenen verileri geri almak isteyen şirket kripto para olarak 4 milyon dolar fidye ödedi. Sonrasında ise 2.3 milyonunu geri alabildi.

fidye - 2021'deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Fidye yazılımlardan Türkiye’de nasibini almıştı!

Özellikle 2020 yılının Haziran ayında Türkiye’deki birçok firma da fidye yazılımına çok fazla para ödedi. Öyle ki bu tarihlerde fidye yazılımı şikâyetlerinde Türkiye birinci sırada yer aldı.

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Trend Micro’nun yaptığı araştırmada tespit edilen tehditlerin sayısı milyarlarla ifade edildi. Şirketin hazırladığı raporda dünya genelindeki siber saldırıların yüzde 26.4’ü Türkiye’de gerçekleşti.

Saldırıya en çok uğrayan diğer ülkeler arasında ise; Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD bulunuyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberi için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Çin, PlusToken operasyonundan ele geçirilen 194 bin Bitcoin’i sattı
Blockchain analiz platformu CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju’ya göre Çin hükümeti, PlusToken Ponzi dolandırıcılığından ele geçirilen yaklaşık 20 milyar dolarlık Bitcoin’i sattı. Bu satış Bitcoin üzerinde önemli bir satış baskısı oluşturmuş olabilir. Bitcoin’ler Borsalara Aktarıldı 2019 yılında PlusToken operasyonunda ele geçirilen Bitcoin’ler CryptoQuant CEO’suna göre Huobi gibi kripto para borsalarına aktarılmış olabilir. Ju, yaptığı açıklamada […]
3 gün önce Bitcoin
SEC’nin Kripto Dünyasındaki Yeni Rolü!
Teknoloji ve inovasyona odaklanan bir girişim sermayesi şirketi olan Andreessen Horowitz (a16z) bugün ″A new (digital) age at the SEC″ başlıklı makalesinde yeni SEC yönetiminin kripto para düzenlemelerinde köklü değişiklikler yapabileceğini belirtti. Özellikle airdrop’lar, kitle fonlama/ICO ve broker-dealer düzenlemeleri gibi konular sektördeki sorunların çözümü için kritik önem taşıyor. Airdroplar ve Teşvik Dağıtımları Airdrop’lar, blockchain projelerinin […]
4 gün önce Blockchain
Goldman Sachs CEO’su: Bitcoin, ABD Doları İçin Bir Tehdit Değil
Goldman Sachs CEO’su David Solomon, Bitcoin’in ABD doları üzerindeki etkisine dair önemli açıklamalar yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Solomon, Bitcoin’i spekülatif bir varlık olarak değerlendirirken ABD dolarının küresel gücünü vurguladı. Solomon, “Bitcoin ilginç bir yatırım aracı, ancak doların yerini alacak bir tehdit değil” dedi. Goldman Sachs’ın Kripto Stratejisi Goldman Sachs, düzenleyici kısıtlamalar nedeniyle Bitcoin’e doğrudan […]
4 gün önce Bitcoin
Justin Sun: “Ethereum benim yönetimimde olsaydı 10 bin dolar olurdu!”
Tron kurucusu Justin Sun X platformu üzerinde iddialı bir açıklamada bulundu. Sun yaptığı açıklamada Ethereum Foundation ve Ethereum’un kendi liderliğinde olması durumunda Ethereum’un 10.000 dolara ulaşabileceğini söyledi. Sun Yol Haritasını da Açıkladı! Sun açıklamasında gelecek planlamasını da paylaştı. Sun ilk olarak ETH satışlarını durduracağını bunun da ETH arzının bozulmadan kalmasını ve piyasa güvenini güçlendirmesini sağlayacağını […]
5 gün önce Blockchain
Texas’taki bir Bölge Mahkemesi, Tornado Cash’in üzerindeki yaptırımları kaldırdı!
Texas’taki bir mahkeme, Tornado Cash protokolü üzerindeki yaptırımları kaldırdı. Bu karar ise gizlilik odaklı kripto teknolojileri için büyük bir zafer olarak görüldü. Bildiğiniz üzere Tornado Cash, kripto para işlemlerini anonimleştiren bir platform olarak 2022 yılında Kuzey Kore’nin Lazarus Grubu’na yardım ederek 455 milyon dolardan fazla çalınan dijital varlıkları aklamakla suçlanmıştı. Bu nedenle ABD Hazine Bakanlığı, […]
5 gün önce Öne Çıkan
Mark Cuban, ABD Borcunu Azaltmak İçin Memecoin Fikriyle Gündemde
Biliyorsunuz memecoin’ler son yıllarda oldukça popüler oldu. Özellikle Dogecoin ve Shiba Inu gibi coin’ler sadece şaka amaçlı yaratılmış olmalarına rağmen büyük bir yatırımcı kitlesi oluşturdu. Ancak Mark Cuban söz konusu bu memecoin’leri biraz farklı bir amaç için kullanmayı önerdi: ABD borcunu azaltmak! Cuban’ın Memecoin Önerisi: Para Kazanırken ABD Borcuna Katkı Sağlayın Cuban 21 Ocak 2025’te […]
6 gün önce Öne Çıkan