2021’deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Blockchain 15/02/2022 16:00 Aykut Demir Aykut Demir  Twitter
2021’deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Birçok borsa ve hesap 2021 yılında hacklendi. Çalınan paralara neler olduğu bilinmiyordu.

Chainalysis’in 14.02.2022 tarihinde yayımladığı bir raporda bu paraların %74’ünün Rusya’ya gönderildiği ortaya çıktı. Raporda yaklaşık olarak 400 milyon doların Rusya’daki yüksek riskli hesaplara aktarıldığı belirtildi.

2021 yılındaki hacklenmeler ve fidye yazılımları analiz edildi. Belirlenen 3 sebepten dolayı Rusya’yla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bu üç sebep ise şöyle;

  1. Suçların arkasında, Rusya Merkezli Evil Corp izleri bulundu. Bu grup Rusya hükümetiyle bağları olduğunu bilinen bir siber suç örgütüdür.
  2. Hiçbir Rusya vatandaşı hacklenmedi.
  3. Fidye yazılımlarındaki duyurular ise sadece Rusça yapıldı.

Bunlara ek olarak raporda internet işlem trafikleri Rusya’ya doğru aktığı bildiriliyor. Hatta fidye yazılımından alınan bir paranın Rusya’da olabileceği ortaya çıktı. Her ne kadar VPN araçları IP adreslerini değiştirebiliyor olsa da fidye yazılımlardan alınan paranın Rusya’ya gönderilmesi ihtimali diğer ülkelerden daha fazla.

Şirketlerin kâbusu Rusya merkezli fidye yazılımı

Fidye yazılım programları kullanıcının bilgisayarına genelde ek bir program aracılığıyla bulaşıyor. Kullanıcı indirmek istediği dosya adında farklı bir dosya indiriyor. Sonrasında ise yazılım bilgisayardaki tüm dosyaları şifreliyor. Şifreleri çözmek içinde belirli bir adrese para gönderilmesi isteniyor. Ödemeler de çoğunlukla Bitcoin (BTC) veya Monero (XMR) olarak kabul ediliyor.

2021 yılının en büyük hacklenme olaylarından biri Colonial Pipeline’dı. Rusya merkezli hacker grubu Darkside tarafından yapılan fidye yazılım programı Colonial Pipeline’ı esir aldı. Şifrelenen verileri geri almak isteyen şirket kripto para olarak 4 milyon dolar fidye ödedi. Sonrasında ise 2.3 milyonunu geri alabildi.

fidye - 2021'deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Fidye yazılımlardan Türkiye’de nasibini almıştı!

Özellikle 2020 yılının Haziran ayında Türkiye’deki birçok firma da fidye yazılımına çok fazla para ödedi. Öyle ki bu tarihlerde fidye yazılımı şikâyetlerinde Türkiye birinci sırada yer aldı.

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Trend Micro’nun yaptığı araştırmada tespit edilen tehditlerin sayısı milyarlarla ifade edildi. Şirketin hazırladığı raporda dünya genelindeki siber saldırıların yüzde 26.4’ü Türkiye’de gerçekleşti.

Saldırıya en çok uğrayan diğer ülkeler arasında ise; Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD bulunuyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberi için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
7 gün önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
7 gün önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain