Güney Kore’de Kripto Vergisi Yüzde 20’ye Çıkabilir!
Geçtiğimiz gün Güney Koreli özel sektör temsilcileri, kripto para birimleri üzerinden kazanılan gelirlerin vergilendirilmesi ile ilgili tasarıları görüştü.
13 Temmuz tarihinde gerçekleşen görüşmede kripto para birimleri üzerinden elde edilen gelirlerin vergi oranının yüzde 20 seviyelerine çıkabileceğinden bahsedildi.
Para Değil Mal
Mevcut yasalar için yapılan ve görüşmeleri devam eden değişiklikler, kripto para birimlerini paradan ziyade “mal” olarak tanımlıyor. Bu sayede alınan vergi oranı da istenildiği gibi değiştirilebiliyor.
Milletvekilleri dijital para birimlerinin elektronik olarak alınıp satılabilecek, ekonomik olarak değere sahip “elektronik sertifikalar” olarak tanımlanabileceğini belirtmiş durumdalar. Yasanın geçmesi durumunda kripto para birimleri ” “elektronik sertifika” olarak tanımlanacak.
Fakat satış amaçlı işlem gerçekleştirileceği zaman bu sertifikalar, varlık olarak gözükebilecek.
Güney Kore Mahkemesi, bir kararında Bitcoin’e (BTC) atıfta bulunarak:
Şimdiye kadar dijital varlıklar para birimlerinin bir fonksiyonu olarak kabul edilmiş ve gelir vergisine tabi tutulmamıştır. Son dönemde ise Bitcoin ve benzeri dijital varlıklar giderek artan bir şekilde mülk değeri olan mallar gibi işlem görmektedir. Sanal varlıkların mülk değeri ile tanınması, vergilendirmenin gerekliliği gibi konular görüşülmeye devam etmektedir.
Ek olarak verilen kararda ülkede bulunmayan vatandaşların herhangi bir vergi ödemediği de belirtilmekte.
Güney Kore gözlemcileri tarafından gelen rakamlara göre, Finansal Hizmetler Komisyonu’nun elindeki raporlarda Kore’de günlük ortalama 1.33 trilyon won (1.10 Milyar $) değerinde kripto para işlemi gerçekleştiriliyor.
Konu ile ilgili olarak Yonsei Üniversitesi Ekonomisti Sung Tae-Yoon, kazanımları vergilendirmenin gelişmekte olan teknolojiyi yavaşlatabileceğini ve pazarı küçültebileceğini özellikle belirtmiş durumda.
Yasanın henüz geçip geçmeyeceği bilinmiyor. Ancak tasarının yasalaşması diğer ülkeler için örnek teşkil edebilir. Bu durum ise Tae-Yoon’un da bahsettiği gibi piyasada olumsuz etki yaratabilir. Kripto para birimlerinin para yerine “mal” olarak tanımlanması vergilendirme anlamında ülkelerin elini ciddi derecede güçlendirecektir.
Kripto para birimlerinden elde edilen gelirin yüksek oranlarda vergilendirmesi ise gelişmekte olan pazar üzerinde ciddi etkiler yaratabilir.