Kripto Para Borsaları Ve Güvenlik Dosyası!
Dijital varlığımızı emanet edeceğimiz, alım satım yapacağımız kripto para borsalarının vazgeçilmez özelliği güvenlik!
Twitter ve Bitcoin’de Olaylı Gece
Geçtiğimiz günlerde Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, Barack Obama, Kim Kardashian, gibi ünlü isimlerin yanı sıra Apple gibi şirketlerin ve Binance gibi dev kripto para borsalarının da bulunduğu birçok Twitter hesabı hacklendi.
Hackerlar tarafından hacklenen bazı twitter hesaplarından takipçilerine paylaştıkları linke tıklamalarını belirterek, bazı hesaplardan ise paylaşılan BTC cüzdan adresine bağış yapılması istenerek yaklaşık 1 milyon dolar para toplandı. Yaşanan bu olay, insanları tekrardan kripto para ve borsa güvenliğini sorgulamaya itti.
Geçmişten Günümüze Kripto Borsalar ve Hack Olayları
Kripto paralar birçok açıdan geleceğin teknolojisi ve dünya çapında para transferleri için kolay, güvenli bir yol olarak gösteriliyor. Blockchain adı verilen teknoloji sayesinde dünyanın herhangi bir yerinden başka bir yerine saniyeler içinde transfer işleminin gerçekleşmesi ve takip edilememesi oldukça avantajlı bir konu. Ancak geçmişten günümüze birçok kez takip edilemeyen bu transferlerin hacklenmesi ile geri dönüşü olmayan hasarlar yaşanmıştır.
Genel olarak ana hedef, kripto para cüzdanları değil, kripto para borsalarıdır. Tarihteki en büyük kripto para borsası haneleri ise;
- 2011’de ve 2014’te gerçekleşen iki farklı olayda, zamanın en büyük Bitcoin borsası olan Japonya merkezli MT. Gox yaklaşık 360 milyon dolarlık Bitcoin yol olmuştur.
- Coincheck, 2018’de hackerlara yaklaşık 500 milyon dolarlık NEM jetonu kaybetmiş ve dijital para tarihindeki en büyük hack olayı olarak kayıtlara geçmiştir. Saldırıların nedeni ise güvenlik eksikliği olarak bilinmektedir. Bilgisayar korsanları fonlara erişebiliyor ve nispeten daha kolay bir şekilde aktarabiliyordu. Sonuç olarak saldırı, kripto borsalarında yeni güvenlik önlemleri alınmasına sebep oldu.
- Tarihteki bir diğer kayda değer hack olayı ise 2012’de gerçekleşti. Bilgisayar korsanları, Bitfloor isimli borsada yedeklemeler için çevrim içi tutulan şifrelenmemiş özel anahtarlara sahip olmayı başardı. Bir gecede 24.000 BTC (o sırada yaklaşık 250.000 $) çalındı.
- En yüksek hacimli borsalardan Bitfinex de ağustos 2016’da hacklendi ve BTC’de 77 milyon dolar kayba uğradı. Kısa bir süre sonra ise cüzdan sahiplerine zararları ödendi.
- Hackerlar tarafından 2018 Şubat ayında İtalya merkezli BitGrail borsasından 187 milyon dolarlık Nano çalındı. Mahkeme BitGrail’in, yatırımcıların cüzdanlarını düzgün bir şekilde güvence altına almadığına karar vermesinin ardından, çalınan paranın mümkün olduğunca yatırımcılara iade edilmesine karar verdi.
- Son kayda değer saldırı ise. 2019 yılında Binance’da gerçekleşti. Bilgisayar korsanları, API Anahtarlarına ve iki faktörlü kodlara erişerek, 40 milyon dolar değerinde 7000 Bitcoin çaldı. Fakat, en yüksek hacimli kripto para borsasının iyileşmesi uzun sürmedi. Bir hafta sonra, mevduat ve para çekme işlemleri normal şekilde devam etti.
Yatırımınızı Güvende Tutun
Kripto para borsalarına saldırılarının çoğu, yanlış yönetimin ve altyapı eksikliğinin sonucu olarak bilinmekte. Bu yüzden yatırım yapılacak kripto para birimi kadar kripto para borsaları da çok önem arz etmekte. Özellikle “sadece” sms güvenlik kodu uygulamasını kullanan borsaların güvenlik tedbirlerinde zaaflar olabilir. Geçmişte bazı borsalarda kullanıcıların telefon bilgileri ile güvenlik açıkları ortaya çıktı. Dolayısıyla borsalarda mutlaka “iki aşamalı
doğrulama” ile güvenlik tedbirleri kullanılması gerekiyor. Diğer önemli nokta ise “hesap doğrulama” işlemlerini tamamlamak için selfie çekerek borsa ile paylaşılması. Kripto para borsaları söz konusu selfie bilgilerini üst düzey güvenlik ile saklamaya özen gösteriyorlar; ancak bir sızıntı olması halinde bilgiler internete düşebilir.
Doğru Borsayı Seçin
Coinzo Kripto Para Platformu Türk Lirası ile bitcoin almak için önde gelen borsalar arasında yer alıyor. Coinzo’da “Hesap Doğrulama” işlemi esnasında selfie çekmenize gerek yok; hesap doğrulama işleminizi “E-devlet” üzerinden alacağınız barkod numarası ile gerçekleştirebiliyor ve gerçek kişi olduğunuzu teyit edebiliyorsunuz.
Coinzo’da güvenlik işlemleri;
-
- Sistem Güvenliği
- Operasyonel Faaliyetlerde Alınan Güvenlik Önlemleri
- Finansal Güvenlik
- Kullanıcı Güvenliği
olmak üzere 4 başlıkta inceleniyor. Coinzo Whitepaper’ dan güvenlik bölümünü okuyarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bu yazı sponsorludur.