Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $70934
2.39%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3565.07
1.14%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $54.68
1.67%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $583.6
1.99%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

NASIL

Portföy Nasıl Oluşturulur? Vadeliler vs Opsiyonlar!

Gelin kripto para vadeli işlemlerini ve opsiyonların neler içerdiğine beraber bakalım ve portföyünüzü nasıl oluşturacağınıza siz karar verin!

Clock
Paylaş
Portföy Nasıl Oluşturulur? Vadeliler vs Opsiyonlar!

2017 yılının sonuna doğru Bitcoin’in vadeli işlemleri Chicago Board Options Exchange (CBOE) ve Chicago Mercantile Exchange (CME) tarafından onaylanmıştı. Onay aldığından beri kripto para türevlerinin revaçta olduğu söylenebilir. Bununla birlikte boğanın sonuna doğru gerçekleşen bu onay ile kripto para türevlerinin piyasaya sürülmesi fiyatlardaki dalgalanmayı da bir nebze azalttı denilebilir. Risk yönetimi araçları olmalarının yanı sıra opsiyonlar ve vadeliler gibi türevlerin birçok faydası olduğu söylenebilir.

Portföyünüzü nasıl oluşturacağınız konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Kavramlar gözünüze karışık geliyor olabilir. Bunların hepsi normal. Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp! Gelin kripto para vadeli işlemlerini ve opsiyonların neler içerdiğine beraber bakalım ve portföyünüzü nasıl oluşturacağınıza siz karar verin!

728×90 muhabbit - Portföy Nasıl Oluşturulur? Vadeliler vs Opsiyonlar!300x250 muhabbit - Portföy Nasıl Oluşturulur? Vadeliler vs Opsiyonlar!

Kripto Para Vadeli İşlem Borsası Nedir?

Vadeli işlemler, belirli bir kripto para birimini önceden belirlenmiş bir fiyattan alım satım yapmanıza ve belirli bir vade tarihine sahip olmanıza izin veren türev sözleşmeleridir. Örneğin, Bitcoin vadeli işlemlerine bakalım. Kripto para vadeli işlem piyasasında ticaret yapan yatırımcılar, gelecekte belirli bir noktada Bitcoin fiyatı üzerine stake ederler. Bitcoin’in fiyatının gelecekte belirli bir zaman ve tarihte yükselip yükselmeyeceğini tahmin ederek, Bitcoin vadeli işlem sözleşmesinin sona ermesi üzerine sabit bir fiyattan Bitcoin satın almak için long veyahut short olarak bir pozisyon seçebilirler. Sözleşme sona erdiğinde Bitcoin’i sabit bir fiyattan satmayı kabul ederler.

Kripto para vadeli işlem borsaları, bir yatırımcının işlem sırasında stake etmek istediği işlemin gerçek değerinin küçük bir yüzdesi olan bir “margin” ile gerçekleşir. Bitcoin vadeli işlem fiyatları piyasa koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir.

Kripto vadeli işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve Delta’da kripto para vadelilerinde işlem yapmak için buraya tıklayabilirsiniz!

Neden Kripto Para Vadeli İşlem Borsalarını Düşünmelisiniz?

Şimdi kripto para vadeli işlemler piyasasına katılmanın bazı avantajlarına bir göz atalım!

  1. Margin ve Kaldıraç Kullanımı

Kripto para spot trade’iyle, düşük fiyattan satın alıp yüksek fiyattan satış yaparsanız kâr elde edersiniz. Ancak, bu alım satım yalnızca bir kripto paranın fiyatı yükseldiğinde gerçekleşir. Ayrıca, spot borsalarda kaldıraç kullanılmamaktadır.

Diğer taraftan, kripto para vadeli işlem borsaları, margin veyahut kaldıraç kullanmanıza olanak verir. Yüksek kaldıraç ve az bir bakiye ile piyasada pozisyon açıp kapayabilen yatırım çok daha yüksek kâr elde edebilir.

  1. Hedging :

Kripto para vadeli işlem borsaları, yatırımcının önceden sabit bir fiyatı kilitlemesine izin vererek finansal riskleri yönetmesine izin verir. Kripto para biriminin fiyatı değiştiğinde bile bu sabit fiyatı ödemeye devam edebildiğinden, sürekli değişen kripto fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı ekstra bir koruma katmanı sağlar. Hedging olarak bilinen bu olay, yatırımcılara ellerindeki kripto parayı koruma şansı verir.

  1. Fiyat Dalgalanmalarından Kâr Elde Edebilirsiniz:

Kripto vadeli işlem borsaları, yatırımcıya elindeki kripto paranın fiyatındaki değişikliklerden kâr etmeme şansı verir. Örneğin, bir yatırımcı Bitcoin vadeli işlemlerinde shortlayarak BTC’de öngörülen fiyat düşüşünden yararlanabilir ki bu dan Bitcoin fiyatına karşı stake etmektir.

  1. Elinde Kripto Para Birimi Tutmanıza Gerek Yok:

Kripto vadeli işlem borsalarına katılmak, yatırımcıların kripto para birimlerini satın almak zorunda kalmadan varlıkların gelecekteki fiyatları hakkında spekülasyon yapmalarına olanak tanır. Bu, Bitcoin vadeli işlem ticareti yapmaya çalışan bir yatırımcının, Bitcoin’e sahip olmadan fiyatı üzerine stake edebileceği anlamına gelir. Benzer şekilde, tüm kripto para vadeli işlem borsaları, konuma özgü sorunlar nedeniyle fiyatlarında stake eden kripto para birimlerini al sat yapamayan kişilere olanak tanır. Ayrıca, yatırımcılar piyasaya girmek için daha az zaman harcarlar.

  1. Yatırımcılar Aynı Anda Birden Fazla İşlem Yapabilir:

Yatırımcı, kripto para vadeli işlemler piyasasında al sat yapmak için elindeki kripto paranın yalnızca bir marginini yatırmasını gerektirdiğinden, fonlarını diğer short işlemlerde de kullanabilirler.

Kripto Para Opsiyonları ve Vadeliler: Portföyünüzü Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Aslına bakarsanız kripto para opsiyonları ve vadelileri arasında yalnızca birkaç fark vardır. Ancak ikisini de portföyünüze eklemek oldukça riskli olabilir. Bir türev borsa yatırımcısı olarak, risk iştahınıza ve likidite miktarınıza bağlı olarak ikisi arasında bir karar vermeniz gerekir. Karar vermek zor evet. Bu yüzden size kara vermenizde yardımcı olabileceğini düşündüğümüz birkaç faktörü toparladık:

Kripto para opsiyonları ile alım satımınız daha tedbirli bir yaklaşım gerektirir. Opsiyon satın almayı seçen bir yatırımcı asla priminden veyahut ilk yatırımından daha fazlasını kaybetmez. Prim değeri, opsiyon kullanım fiyatı ile kripto paranın gerçek fiyatı arasındaki farka bağlı olarak değişebilir, ancak yatırımcı bu değerden de fazlasını kaybetmez. Bununla birlikte, opsiyon satımı değişken piyasalarda yüksek kayıplara neden olabileceğinden, opsiyon satıcısının nispeten daha fazla riskle karşı karşıya olduğu doğrudur.

Risk faktörünün yanı sıra, kripto para vadeli işlem piyasalarında alım satım, özellikle margin kullandığınızda opsiyon alım satımından çok daha yüksek getiri sağlamaktadır. Ayrıca, belirli bir kripto para birimi için piyasaları anlarsanız, opsiyonlar yerine kaldıraçla vadeli işlemlerde daha büyük kârlar elde etme olasılığınız çok yüksektir.

Opsiyon trade’iyleyse, kripto piyasaları hakkında çok şey anlamadan tüm alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü bu durumlarda maruz kalacağınız kayıp sadece priminiz ile sınırlı kalır. Ancak yeni yatırımcılar için opsiyon trade’i çok daha karmaşık olabilir, bu nedenle yeni başlayanlar için vadeli işlemleri denemek çok daha iyi bir seçenektir.

Delta’da kripto para opsiyonları ve vadeli işlemlerine başlamak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
Kayıt: KYC gerektirmeden sadece doğrulanmış bir e-posta ile 1 dakikadan az bir sürede gerçekleştirebilirsiniz.
Delta Kripto Para Borsası Cüzdanınıza Para Yatırma: Delta Kripto Para Borsası Cüzdanında yalnızca Bitcoin kabul edilmektedir. Kaydolduğunuzda sizin için benzersiz bir Bitcoinadresi oluşturulacaktır.
BTC’yi USDC’ye dönüştürün: Delta Kripto Para Borsası’Ndaki tüm vadeli işlemler ve kalıcı sözleşmeler marjginlenir. BTC veyahut USDC olarak belirlenir. USDC’deki sözleşmeleri seçmek için, BTC’yi USDC’ye dönüştürmelisiniz. Bunu da para birimi dönüştürücü ile gerçekleştirebilirsiniz.

Bu içerik sponsorludur.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar