Merkezsiz Oylama Sistemi Snapshot Nedir?
Merkezsiz bir oylama sistemi olarak nitelendirilen Snapshot sistemini sizin için inceledik.
Kripto para projeleri her zaman etrafındaki dünyayı yeniliğe götürmenin yollarını araştırıyorlar. Sanattan finansa, havacılıktan gıdaya kadar birçok şey. Son zamanlarda kripto para piyasası, toplulukların şirketleri şekillendirme kısmına odaklanmış durumda.
Bu rehber yazımızda, Snapshot’ın merkezi olmayan işletmelere, kullanıcıların bir sonraki projenin hangi yöne gideceğini şekillendirmelerine olanak sağlamasına nasıl yardımcı olduğunu göreceğiz.
Snapshot Nedir?
Snapshot, projelerin insanların kripto para kullanarak oy kullanmaları için teklifler oluşturabileceği bir alandır. Endüstride bu sürece “vote signaling” adı verilir. Geleneksel olarak, kripto para birimlerini kullanarak oy vermek, normalde para biriminin bir cüzdandan diğerine hareketini işlediği için ücrete tabiidir.
Ancak Snapshot sisteminde, IPFS adı verilen merkezi olmayan depolama ağının kullanımı sayesinde bu durum gerçekleşmez. Snapshot, “blockchain üzerinde” doğrulama ihtiyacı duymadığı için, her bir oy ücretsiz şekilde kullanılabilir.
Yani Snapshot, kitlelerin blockchain teknolojisini kullanarak ne düşündüğünü öğrenmek isteyen merkezi olmayan kuruluşlar için popüler bir araçtır.
İlginizi çekebilir: DAO Nedir?
Snapshot Nasıl Kullanılır?
Snapshot kullanmak isteyen projeler için, Ethereal Naming Service’de (ENS) mevcut bir profile sahip olmaları gerekir. Bunu karşıladıklarında, oyların o adreste görüntülenmesine izin vermek için ENS’ye bir kayıt eklenir.
Bu arada kullanıcılar, bir ankete katılmak için gerekli kripto para birimine sahip bir cüzdan adresine ihtiyaç duyar.
Kullanıcılar sadece cüzdanlarını Snapshot’ın internet sitesine bağlarlar. Bu sayede artık kullanıcılar, site üzerindeki herhangi bir açık teklife oy verebilir hale gelir.
Snapshot’ı bu kadar özel kılan şey nedir peki?
Kripto para projeleri, geleneksel olarak bu tür bir oylama yapmak veya merkezi olmayan diğer yöntemleri kullanmak için altyapıyı kendileri oluşturmak zorundadır. Bu yöntemler hem zaman alıcıdır, hem de oyları çarpıtmak için projenin çıkarlarına saygı duymayan taraflar dolayısıyla kötüye kullanılabilir.
Snapshot’ın farklı olduğu nokta, projelerin seçtikleri kripto para birimini elinde tutan yatırımcıların karar noktasında ciddi bir hak sahibi haline getirmesidir. Ayrıca bu kişiler bu işlemleri, blockchain’e göndermeden gerçekleştirir.
Bunun yerine Snapshot sistemi, oyları oluşturmak ve depolamak için IPFS ağını kullanır. Bu Snapshot için, normal ücretler ödemeden insanların bir ankete nasıl tepki verdiğini görmek için bir blockchain kullanılmasına olanak tanıyor.
Anket oluşturucu için, bu oylar bir arayüz aracılığı ile sağlanır. Böylece olayları olduğu gibi takip edebilirler.
Snapshot’ın Kısa Tarihi
Snapshot’ın yaratıcıları Snapshot Labs, Ağustos 2020’de kendini gösterdi. Şu anda, Snapshot’ın arkasında kimin olduğu hakkında pek fazla bilgi yok. Ancak çeşitli forumlardan alınan bilgilere göre, otomatik portföy yöneticisi ve ticaret platformu Balancer’ın Ar-Ge bölümü olan Balancer Labs üzerinde geliştirilmiş gibi görülüyor.
Snapshot’ı Kimler Kullanıyor?
Merkezi olmayan finans (DeFi) alanında, Snapshot’ın benzersiz oylama sisteminden yararlanan çok sayıda şirket var. Bunlar Uniswap, Balancer, Yearn, Bancor, The Graph ve Aragon gibi projeleri içerir.
Snapshot ile Neler Yapabilirsiniz?
Sistem, çok çeşitli anketleri barındırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, bir proje hedef kitlesinden projenin yol haritasının bir parçası olarak yeni özelliklere oy vermesini isteyebilir.
Örneğin Uniswap, kullanıcılarına proje düzenleyici incelemeye girerse yasal bir savunma havuzu oluşturmak için fon tahsis etmesi gerekip gerekmediğini sordu. Başka bir ankette ise Uniswap, kullanıcılara hazine fonlarıyla ne yapılması gerektiğini sormuştu.
Snapshot’ın özü, merkezsizliği hedefleyen şirketlerin aracılara ihtiyaç duymadan, bir projenin hangi yöne gitmesi gerektiği konusunda kullanıcılarından yararlanmasını sağlamaktır.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.