Mina Protocol Nedir?

Nedir 10/08/2021 18:29 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Mina Protocol Nedir?

Mina Protocol, katılımcılarıyla beraber güçlenen, dünyanın en hafif ve en erişilebilir blok zinciridir. Günümüzde, Bitcoin ve Ethereum gibi mevcut kripto para birimleri yüzlerce gigabayt veri saklıyor ve zaman geçtikçe de bu kripto para birimlerinin blok zincirlerinin boyutu artıyor. Ancak Mina Protocol ile kullanım ne kadar büyük olursa olsun, blok zinciri her zaman aynı boyutta kalıyor. Bu özelliği sayesinde de Mina Protocol katılımcıları, ağı hızlı bir şekilde senkronize edip doğrulayabiliyor.

Bu özellik, bir tür kriptografik kanıt olan zk-SNARK’lar sayesinde mümkün olmuştur. Bir Mina “node”u (düğümü) her yeni bir blok ürettiğinde, bloğun geçerli olduğunu doğrulayan bir SNARK “proof”u (kanıtı) da üretir. Nodelar, tüm zincirin aksine küçük “proof”u saklayabilir. Mina Protocol, blok boyutları hakkında endişelenmenize gerek kalmadan, ölçekte merkezi olmayan bir blok zinciri sağlar.

Mina Protocol, kullanıcılarına PoS (hisse kanıtı) özelliğiyle beraber limitsiz bir blok üreticisi sayısı sunuyor. Bu sayede de, kendine has merkeziyetsiz yapısıyla beraber Mina Protocol, blok üreticisi sayısının sınırsız bir şekilde artmasıyla daha güvenli ve daha dayanıklı bir hale geliyor. Ayrıca, BisonTrails, Figment Networks ve Spark Pool gibi blok üreticileri de Mina Protocol üzerinde profesyonel olarak çalışan blok üreticileri olarak yer alıyor.

image 48 - Mina Protocol Nedir?
Blok üreticileri ve SNARK üreticileri

Mina Protocol üzerinde node çalıştırıp, ağı daha güvenli hale getirmek isteyen katılımcılar, diğer blok zincirleri için gerekli olan pahalı bilgisayarlara ya da donanımlara ihtiyaç duymuyor. Mina Protocol düşük boyutlu bir blok zinciri olduğu için katılımcılar hızlıca bağlanarak zinciri onaylayabiliyor. Katılımcı sayısı artsa bile düşük boyutlu kriptografik sistemiyle zincir her zaman kullanıcılar için erişilebilir kalıyor.

Ayrıca, dApp (merkeziyetsiz uygulama) geliştirmek isteyen kullanıcılar SNARK tabanlı merkeziyetsiz uygulamaları Mina Protocol üzerinde geliştirme şansına sahip. SNARK sayesinde de geliştirilen merkeziyetsiz uygulamalar doğrulanabilir, gizli ve ölçeklenebilir oluyor.

Protokolünü ve topluluğunu geliştiren katılımcılara Mina “token”ı veren Mina Protocol, katılımcılarına çeşitli hibe imkanı sağlıyor. Katılımcılar kendi projelerine göre protokol geliştirmeye katkıda bulunabilir ya da dilerlerse topluluk için çalışmalarda bulunabilir.

Mina Protocol Teknolojisi

Mina Protocol, blok zincirindeki katılımcıların sorumluluğundadır. Merkeziyetsiz yapısıyla ağ üzerinde bir aracı olmadan işlemler gerçekleştirilir. Düşük boyutlu verileri kontrol etme imkanı sunan protokol, bu özelliğiyle beraber katılımcıların çokluğuyla daha merkeziyetsiz ve daha güvenli bir hale gelir. Çok sayıdaki katılımcının zincire erişebilmesinin bu denli kolay olması da zk-SNARK sayesinde gerçekleşir.

zk-SNARK Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blok zincirindeki tüm bilgileri göndermek yerine zinciri küçük boyutta anlık ekran görüntüsü olarak kaydeden zk-SNARK, kendinden bir sonraki bloğun ekran görüntüsünü bir öncekinin arkasına koyar. Bu sayede de zincir sonsuz ve büyük miktarda veri içerse bile ekran görüntüleri sabit boyutlu kalır. Küçük boyuttaki ekran görüntüleriyle de Mina Protocol, dünyanın en hafif blok zinciridir.

MINA Token Ekonomisi

MINA, Mina blok zincirinin yerel varlığıdır. Mina blok zincirinde bloklar oluşturmak ve yeni bloklar üretmek için MINA “token”ı gerekli kılınmıştır.

MINA, arz sınırı olmayan enflasyonist bir “token”dır. Tüm token sahipleri, enflasyonun orantılı yüzdesini almak için herhangi bir kilitleme gerekmeden pay alabilir. Lansman sırasında dağıtılan ve 8 yıl boyunca tamamen açılacak olan toplam 1 milyar MINA “token”ı vardır. Ana ağın ilk yılında kilitli hesaplar, yıllık %12 enflasyonu hedefleyen blok ödülü alacaktır. Enflasyon oranı zamanla azalacak ve sonunda %7’de sabitlenecektir. Ana ağın ilk 15 ayı boyunca, kilidi açılmış hesaplar, kilitli hesapların aldığı blok ödüllerinin iki katına kadar alacaktır.

image 49 - Mina Protocol Nedir?
MINA token ekonomisi

MINA Token Fiyatı

Bu içeriğimiz yazılırken CoinMarketCap verilerine göre borsalarda son 24 saatte yaklaşık %22 fiyat artışıyla $2.95 fiyatıyla işlem gören MINA, dolaşımdaki 191.916.918,84 MINA “token”ı arzıyla da kripto para piyasasında yer alıyor. MINA “token”ının son 24 saatteki işlem hacmi ise yaklaşık $220 Milyon.

image 50 - Mina Protocol Nedir?
Mina grafiği

MINA “Token”ı Nereden Satın Alabilirim?

MINA token satın almak isteyen kullanıcılar OKEx, Huobi, Binance, Gateio, Coinlist ve Kraken borsalarında bu işlemi gerçekleştirebilir.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
1 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
2 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
3 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
3 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
4 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
4 gün önce Bitcoin