Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 37, 2021
Piyasanın volatil olduğu geçtimiz hafta Bitcoin $52849 ile yeni bir yerel zirve yaparken, aynı hafta dramatik bir düşüş ile $44196 seviyesine kadar geriledi. Fiyatların oynaklığının arkasındaki vadeli piyasa işlemleri ve spot ile on-chain gidişatında neler olmuş inceleyelim.
Geçtiğimiz hafta gördüğümüz açık pozisyon ve fonlama oranı artışına istinaden piyasalar bu hafta çok sert bir düzeltme ile tepki göstermiş oldu.
Salı günü sert bir satış gördüğümüz Bitcoin bir saat içerisinde $10k civarına yakın değer kaybederken bu düşüşle birlikte vadeli işlemlerin açık pozisyondaki yerel zirvesi olan $13.4B seviyesinden tam $4B (yaklaşık %30) açık pozisyon silindi.
Haftanın geri kalanı nispeten yatay giderken, piyasanın kaldıraç ve dolayısıyla risk iştahının da azaldığını söyleyebiliriz.
Vadeli işlemlerde yaşanan kayıpları daha detaylı görebilmek için Futures Long Liquidations Dominance metriğine bakabiliriz.
Bu metrik bize vadeli işlemlerde yaşanan likidasyonların yüzde kaçının long yüzde kaçının short pozisyon olduğunu gösterir. (%50 = Long ve Short eşit)
7 Eylülde yaşanan düşüş öncesi fiyatların yükselişine istinaden ($52.8k) short likidasyonların bütün likidasyonlara oranının %80’ine yaklaştığını görüyoruz.
Zirve sonrasında ise Bitcoin fiyatının yaklaşık 10.000 $’lık düşüşü ile birlikte durum tam tersine dönmüş olup Long pozisyon taşıyanların yine aynı şekilde tüm likidasyonlara oranı %68 seviyelerini gördü.
Bu tarz volatilitelerde yatırımcılar pozisyonlarını hedge edebilmek için (önlem/koruma amaçlı işlem) opsiyon piyasalarını tercih etme başlarlar, bu yüzden bu hafta opsiyon piyasalarında hacimlerin yükseldiğini görüyoruz.
Opsiyon piyasalarındaki hacimler Mayıs ile Temmuz arasında piyasalar toparlanırken düşüş görmekle birlikte bu haftaki sert düşüşte yaşanan volatilitelerde genelde yükseliş yaşamış ($1.3B). (Fiyat ile hacim korelasyonunu gösteren pembe daireler)
Fonlama oranları tarafına baktığımızda ise düşüş süresince kısa bir süreliğine de olsa negatif bölgeye girdiğimiz bu hafta düşüş sonrasında tekrar pozitif bölgeye çıkmış olarak görüyoruz.
Sonrasında ise fonlama oranlarının pozitif bölgeye çıkması yatırımcıların hala fiyatların yükselişini beklediğini gösteriyorken fonlama oranının pozitif ama fiyatların düşüşünden önceki seviyesinin altında kalması ise bize piyasadan önemli miktarda kaldıraçlı işlemin silindiğini gösteriyor.
On-chain ve spot tarafında ise yaşanan bu hareketlilikte coin hareketlerini ve yatırımcı davranışlarını görebilmek için Dormancy metriğine bakabiliriz.
Dormancy Nedir yazısı için bu flood’u okuyabilirsiniz.
Bu haftaki düşüşte Dormancy tarafında iki önemli şey karşımıza çıkmakta:
1) Satış süresince ve sonrasında Dormancy metriğinde bir hareketlilik olmadı. Bu da bize harcanan coinlerin görece genç olduğunu ve yaşlı coinlerin hareket etmediğini gösterir.
2) Dormancy bu hafta düşmeye devam etmiş olup 2020 boğa öncesindeki seviyesine geri gelmiş bulunmakta, bu da bize piyasanın genelinin HODL etmeye ağırlık verdiğini gösteriyor.
Eski coinlerin harcanmasına bakabileceğimiz bir metrik olan Revived Supply ise bize belirli bir yaş seviyesinden daha yaşlı coinlerin harekete geçip geçmediğini gösterir.
Revived Supply verisini kullanarak daha önceki likit olmayan ve HODL edilen coinlerin el değiştirip likit arz kısmına geçip geçmediğini görebiliriz.
Yüksek miktarda Revived Supply yatırımcı güveninde bir düşüş olduğunu (eski coinlerin harcanması), düşük Revived Supply ise yatırımcıların HODL etme eğiliminin devam ettiğini gösterir.
Bu hafta itibarıyla 1 yıldan daha yaşlı coinlerin Revived Supply’ını 2020 boğa öncesi akümülasyon seviyesine kadar gerilemiş durumda olarak görüyoruz.
Bu fikrimizi doğrulamak için genç coinlerin (< 3 ay) HODL Waves metriğine bakabiliriz.
3 aydan genç coinlerin dolaşımdaki coinlerin toplamına olan oranı bu hafta itibariyle tüm zamanların en düşük seviyesi olan %15.9’lara gerilemiş durumda.
Geçmişe baktığımızda genç coinlerin azalması genelde ayı piyasalarının son dönemleriyle ilişkilendirilirken (mavi alanlar) bu süreçlerde akümülasyon yüksek, bireysel (retail) piyasa ilgisinin görece düşük olduğu, buna bağlı olarak bireyselden ziyade smart money diye tabir edilen büyük/kurumsal yatırımcının ilgisinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Bu durumu on-chain tarafında genç coinlerin likit arzdan çıkıp yatırımcı cüzdanlarında hareketsiz kalıp olgunlaşması olarak görürüz (dormancy).
Bu durumun tam tersi ise (kırmızı alanlar) döngü tepeleri olup yaşlı coinlerin yeni yatırımcılara transferi ile görülmekte ve piyasanın genel anlamda coin hareketinin artmaya başladığı dönemler olarak karşımıza çıkar.
On-chain tarafına makro ölçekte baktığımızda ise Kısa Vadeli ile Uzun Vadeli yatırımcı geçişinin olduğu 155 gün eşiği olan Nisan ortasında Bitcoin $60k seviyesine doğru gidiyordu.
Bu tarihlerden sonra Bitcoin satın alanlar Kısa Vadeli Yatırımcı (STH) kategorisine girmekte olup bu hafta itibariyle LTH ve STH’ların kâr/zarar grafiğine baktığımızda fiyatlar hafta zirvesi olan $52.8k seviyesindeyken STH’ların elinde tuttukları arzın %16.8’inin kârda olduğunu görüyoruz.
Bu da bize gösteriyor ki Mayıs ayındaki $29k’ya düşüşten günümüze yüklü miktarda akümülasyon gerçekleşmiş.
LTH’ların elinde bulundurduğu miktara baktığımızda bu hafta itibariyle toplam arzın %79.5’ine sahip olan Uzun Vadeli Yatırımcıların bu sahiplik seviyesi, en son 2020 Ekim ayında piyasaların yükselişi başlamadan önce görülmüş.
Coin adeti olarak baktığımızda ise bu hafta itibariyle LTH’lar 12.97M adet Bitcoin ile tüm zamanların en yüksek sahiplik seviyesinde bulunmakta.
LTH’ların sahipliğindeki zirveler ayı piyasalarının bitişi ve ardından arz krizi ve yeni boğa döngüsünün başlangıcı ile ilişkilendirilirler.
Mayıs ayındaki gibi sert bir düşüş gördüğümüzde piyasadaki yatırımcıların bakış açısının tersine değişmesini bekleyebiliriz.
Fakat piyasadaki uzun vadeli yatırımcıların akümülasyon grafiğine baktığımızda 2021’in ikinci çeyreğinde alınan coinlerin ($50k-$64k) 155 gün eşiğini geçmesine rağmen satış tarafında değil akümülasyon tarafında ağırlıklı olarak devam ettiğini görüyoruz.
Bu hafta itibariyle STH-LTH eşiğini geçen coin miktarı aylık 421 bin adet olmakla birlikte $29k-$40k aralığında %16.8’lik bir arzın akümüle olduğunu da düşündüğümüzde bu trendin Ekim-Kasım ayına kadar devam etmesini beklemek mantıksız olmayacaktır.
(Mayıs-Temmuz konsolidasyon periyoduna 155 gün ekliyoruz)
Son olarak makro ölçekte piyasanın hareket edebileceği alanı görece ölçebileceğimiz miktarı gösteren Likit ve Likit Olmayan Arz grafiğine baktığımızda geçmişte Bitcoin’lerin dolaşımı boyunca hacim artışı ve buna bağlı olarak on-chain şeklinde harcanmasının sık olduğunu görüyoruz.
2018 yılında büyük düşüş ile birlikte girdiğimiz ayı piyasasında başlayan ve 2019–2020 yılında yataya dönen Likit ve Yüksek Seviyede Likit olan arz bize artık piyasanın genelinde yatırımcıların borsalardan soğuk cüzdanlara çıkış trendinin gerçekleşiyor olduğunu gösteriyor.
Mayıs ayındaki düşüşe istinaden borsalara giriş yapan coinlerin yarattığı likit arz artışına rağmen piyasanın genel trendinin (HODL) devam ettiğini likit ve yüksek seviye likit olan arzın düşüşe geçmesiyle anlayabiliyoruz.
Bu da bize gösteriyor ki yatırımcıların bu gidişata rağmen (yüksek volatilite) makro ölçekteki düşüncelerinde bir değişiklik olmadığını ve soğuk cüzdanlara akümülasyon yapmaya devam ettiğini görüyoruz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
@Spectura
Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.