PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?

Nedir 08/10/2021 19:30 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?

PancakeSwap, Binance Smart Chain’de geliştirilen merkezi olmayan bir borsadır. Temelde, Ethereum’da geliştirilen Uniswap’a benzer. Merkezi olmayan borsalar, aracı borsalar olmadan tokenları swap etmek, likidite havuzu ve staking ödülleri kazanmak gibi opsiyonlar sunar.

Tek bir merkez tarafından yönetilen popüler kripto para borsaların (Binance, OKEx gibi) aksine, merkezi olmayan borsalar (DEX’ler) kullanıcılarına aracısız bir şekilde işlem yapma seçeneği sunar. Kripto para piyasaında yer alan bu tür merkezi olmayan borsaların çoğu genellikle Ethereum blok zincirinde geliştirilir.

DeFi platformları arasındaki rekabet arttıkça bu tür merkezi olmayan borsalar da önem kazanmıştır. PancakeSwap, Binance Smart Chain üzerinde geliştirilmiştir ve bu yüzden de Ethereum blok zincirinde geliştirilen diğer merkezi olmayan borsalara göre daha düşük işlem ücretleri sunar. Binance Smart Chain üzerinde geliştirilen merkezi olmayan borsalar, Ethereum üzerinde geliştirilenlere göre daha az yerleşik ve daha yeni olmalarına rağmen, PancakeSwap merkezi olmayan borsalar arasında önemli bir noktada yer alır.

PancakeSwap Nedir?

PancakeSwap, tipik bir merkezi olmayan borsalarda olduğu gibi, varlıkların her zaman kullanıcının elinde olduğu, kripto para birimi ticaretinin gerçekleştiği bir platformdur. PancakeSwap, kripto para borsası Binance tarafından geliştirilen blok zinciri Binance Smart Chain’de akıllı sözleşmelerle tasarlanmıştır.

Binance merkezi bir borsa olmasına rağmen, PancakeSwap’ta herhangi bir kontrol mekanizmasına sahip değildir. Platform, Ethereum’daki popüler merkezi olmayan Uniswap ve SushiSwap’a benzer. PancakeSwap, özellikle Binance Smart Chain üzerinde çalışan BEP-20 tokenlarının ticareti için kullanılır.

Diğer birçok merkezi olmayan borsa gibi, PancakeSwap da kripto para ticaretini sağlamak için likidite havuzlarına dayanan AMM (otomatik piyasa yapıcı) sistemi üzerine kuruludur. Kullanıcılar, merkezi borsalarda olduğu gibi, bir emir defteriyle uğraşmak ve sahip oldukları varlıkların ticaretini gerçekleştirmek isteyen başka kullanıcılar bulmak yerine, akıllı sözleşmeler aracılığıyla tokenlarını bir likidite havuzuna kilitler. Bu işlemle beraber kullanıcılar istediği swap işlemini gerçekleştirir. Ayrıca, tokenlarını likidite havuzunda tutan kullanıcılar her zaman ödül kazanır.

PancakeSwap, kripto para yatırımcılarının, yüksek miktardaki işlem ücreti kesintileri olmadan işlem yapmalarını sağlayan, sürekli gelişen DeFi hizmetlerinin bir parçasıdır. Ethereum üzerinde geliştirilen ve daha yüksek ortalama işlem hacmine sahip merkezi olmayan borsalar olmasına rağmen, PancakeSwap, Binance Smart Chain’de geliştirilen en büyük merkezi olmayan borsadır.

PancakeSwap’ın Özellikleri Nedir? Nasıl Çalışır?

PancakeSwap, merkezi borsaların aracılığını ortadan kaldırarak, kullanıcılarının ödüller kazanmasını sağlar. Tokenları bir süreliğine kilitlemeye istekli olan kullanıcılar, özellikle bazı likidite havuzları sayesinde ödüller kazanabilir.

Bir önceki başlıkta belirttiğimiz gibi, token swapları, token çiftleri arasındaki likidite havuzları aracılığıyla gerçekleşir. Kullanıcılar PancakeSwap’ta token swap edebilir ve ayrıca tokenları likidite havuzlarında stake eden kullanıcılar, işlem ücretlerinden ödül kazanır.

PancakeSwap ayrıca, daha fazla ödüller sağlayan ve Syrup Havuzu adı verilen bir işlevselliğe de sahiptir. Örneğin, PancakeSwap’ın yerel tokenı olan CAKE’i stake edebilir ve Syrup’ta bekleterek daha da fazla CAKE tokenı kazanabilirsiniz. Ayrıca, CAKE tokenlarınızı saatte en az bir kez yeniden yatıran ve bu sayede de ödüllerinizi sürekli olarak artıran bir otomatik stake seçeneği de mevcut.

PancakeSwap, Binance Coin (BNB) fiyatının belirlenen bir süre içerisinde yükselip düşeceğine dair oyun benzeri deneyimler de sunuyor. Aynı zamanda, platformda NFT ticareti de mümkün. Ayrıca, PancakeSwap’ın diğer bir özelliği de, platformda IFO’ların gerçekleşmesidir.

PancakeSwap Nasıl Kullanılır?

Merkezi olmayan borsalar, fiat para birimini desteklemediği için tıpkı diğer merkezi olmayan borsaların kullanımında olduğu gibi PancakeSwap’ı kullanmak için de bir kripto cüzdanı gereklidir. PancakeSwap, MetaMask, Trust Wallet, Binance Chain Wallet gibi farklı cüzdanları destekler. MetaMask bir Ethereum cüzdanı olmasına rağmen, kullanıcılar MetaMask cüzdanlarında Binance Smart Chain’e geçiş yaparak PancakeSwap’ta işlem yapabilir. MetaMask’ta Binance Smart Chain’e nasıl geçiş yapılacağını adım adım gösteren içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

PancakeSwap’ta işlem yapmak isteyen kullanıcıların öncelikle cüzdanlarını platforma bağlamaları ve ayrıca da cüzdanlarında BNB’ye sahip olmalıdır.

Swap işlemi gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, işlem yapmak istedikleri çifti seçtikten sonra “Swap” butonuna tıklayarak ve işlemi cüzdanlarında onaylayarak tamamlayabilir.

Ekran Resmi 2021 10 08 15.00.17 - PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?
PancakeSwap’ta swap işlemi

Likidite havuzları için, PancakeSwap’a likidite sağlayan ve bunun için size ödüller kazandıran bir token çiftinde (Örneğin CAKE-BNB gibi) eşit miktarda token eklemeniz gerekir. Kazandığınız LP tokenlarının sayısı, CAKE-BNB likidite havuzundaki payınızı temsil eder. Ayrıca sağlamış olduğunuz likiditeyi de istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz.

Ekran Resmi 2021 10 08 15.04.34 - PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?
PancakeSwap’ta likidite ekleme

Siz de PancakeSwap kullanıyor musunuz?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha fazla Nasıl kategorisindeki içeriklerimiz için: Nasıl?

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
2 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
2 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
3 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
3 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
4 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
4 gün önce Bitcoin