BscScan Nedir? Nasıl Kullanılır?
Blok zinciri explorerları, herhangi bir işlemin görüntülenmesi ve kontrolü için gereklidir. Binance Smart Chain’in blok zinciri explorerı BscScan‘de tıpkı Etherscan gibi blok zincirindeki işlemlerin görüntülenmesinde kullanılır. BscScan, Etherscan’i geliştiren ekip tarafından tasarlanmıştır.
BscScan Nedir?
BscScan, temel olarak başta Etherscan olmak üzere diğer bütün blok zinciri explorerlarıyla benzer şekilde çalışmakla beraber aynı işlevselliğe sahiptir.
Platformun üst menülerinde gezinerek veya arama motoru çubuğunu kullanarak cüzdan adresleri, işlemler, akıllı sözleşmeler ve çok daha fazlasını aramak ve bulmak mümkündür. BscScan sayesinde, Binance Smart Chain ekosistemi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak çok basit ve şeffaf hale gelir.
Her iki blok zinciri explorerı aynı ekip tarafından geliştirildiği için, BscScan’ın görsel arayüzü Etherscan’e çok benzer.
BscScan’in kripto para piyasasında yeni alan yatırımcıların da kullanabilmesi için platformun kullanımı geliştiriciler tarafından mümkün olduğunca basit bir hale getirilmiştir. İşlevselliği ve özellikleri büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, blockchain gezgini kullanıcılarına daha fazla kullanışlılık getiriyor.
Ayrıca, BscScan’i kullananlar, Binance Smart Chain’in indekslenmesi ve bütün bilgilerin şeffaf bir şekilde yer almasıyla beraber ekosisteme kolay bir şekilde adapte olabilme şansına sahip.
Etherscan’de olduğu gibi, BscScan’de de bir kullanıcı hesabı oluşturmak mümkün. Kullanıcı hesabına sahip olmak, profesyonel yatırımcılar ve geliştiriciler için faydalı olsa da, sadece BscScan’in işlevselliğine erişmek için kullanıcıların bir hesap oluşturması çok da gerekli değildir. Ayrıca, Etherscan’e benzer bir şekilde, BscScan bir cüzdan işlevselliği taşımamaktadır.
BscScan’de İşlemlerimi Nasıl Bulabilirim?
BscScan üzerinde bir işlemin detaylarına aramak, diğer blok explorerlarından çok da farklı değildir. Txid (işlem kimliği) veya işlemin gerçekleştiği herhangi bir cüzdan adresinin bilgilerine sahip olmak, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bilgilerin sağlanmasında yeterli olacaktır.
Bilgilerden herhangi biri arama motoruna yazıldıktan sonra, BSCScan işlem tutarı, işlem tarih, blok numarası, işlem ücretleri ve daha fazlası dahil olmak üzere işlemin bütün ayrıntılarını sorgulayabilir.
Kullanıcılar, BscScan’de bir cüzdan adresi sorguladıklarında sadece BNB ve USD değerine bağlı olarak bakiye bilgilerine ulaşabilir. Ayrıca, BscScan, “Tokens” “Tokens” sekmesi altında bulunan Binance Smart Chain’deki BEP-20 ve ERC-721 formatlı bir çok tokenı da destekler.
BEP-20 ve ERC-721 Tokenları
Binance Smart Chain ekosistemi iki farklı token türünü destekler. Desteklenen tokenlar BEP-20 ve Ethereum’un ERC-721 formatıdır.
BEP-20 formatlı tokenlar için kullanıcılar en iyi tokenları, fiyatları, hacmi, piyasa değerini, token sahiplerinin sayısını ve tokenın diğer blok zincirleriyle uyumlu olup olmadığını takip edebilir.
Binance Smart Chain’in ERC-721 formatlı tokenları desteklemesinin nedeni, bu token türünün genellikle cross-chaine (çapraz zincir) uyumlu olmasıdır. Ek olarak, bazı projeler tokenlerını birden fazla blok zincirinde geliştirebilir. 5.200’den fazla ERC-721 formatlı token, BscScan’de izlenebilir ve görüntülenebilir.
BscScan’de İşlem Aramak
BscScan’de bir işlemi aramanın en kolay yolu txid yani işlem kimliği bilgisini arama motoruna yazmaktır. İşlem kimliği, Binance Smart Chain’deki bir işlemin durumunu izlemeye ve görüntülemeye yardımcı olur. İşlem kimliğinin BscScan’de aranması, işlem ayrıntılarını kullanıcılara çeşitli bilgilerle gösterir.
BscScan ve Etherscan’in arayüzü aynıdır. Yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan 0x ile başlayan kod, “Transaction Hash” yani işlem kimliği olarak tanımlanır. “Status“, işlemin tamamlanıp tamamlanmadığını, başarısız olup olmadığını veya hala onay bekleyip beklemediğini gösterir.
BscScan’de yer alan bu işlem başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. “Block“, blok yüksekliğini yani Binance Smart Chain’deki madencilerin işlemi kaydettiği ağ blok tanımlayıcısıdır. “Timestamp“, işlemin gerçekleştiği tarih ve saati belirtir. “From” gönderici cüzdan adresini, “To” alıcı cüzdan adresini tanımlar. “Value” işlemin hem BNB değerini hem de USD değerini gösterir. “Transaction Fee” bu işlem için ödenmesi gereken işlem ücretini belirtir.
BscScan’de Doğrulayıcı Lider Tablosu (Validator Leaderboard) Nedir?
Kullanıcı nodelarının doğruladığı çoğu proof-of-stake (hisse kanıtı) blok zincirinin aksine, Binance Smart Chain doğrulayıcılar gerektirir. Şu anda, Binance Smart Chain’de 43 doğrulayıcı yer alıyor. Binance Smart Chain’de yer alan doğrulayıcılar, nodelarının sahip olduğu BNB miktarıyla oratnılı oy hakkına sahiptir.
BscScan’de arama yapan kullanıcılar, doğrulayıcının ne zaman aktif hale geldiğini ve doğrulayıcı lider tablosunda doğrulanan son bloğu görebilir. Ayrıca doğrulayıcı lider tablosu, doğrulayıcıların gün, hafta ve ayda kaç blok doğruladığını ve ağ üzerinde hala aktif olup olmadıklarını da gösterir.
BscScan lider doğrulayıcı tablosunda ilk sırada yer alır ve stake edilen 787,762 BNB en yüksek oylama gücüne sahiptir.
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?
Daha fazla Nasıl kategorisindeki içeriklerimiz için: Nasıl?