Bir NFT Dizisi olan ”POZ” Hakkında Yaptığımız Nurgül Yeşilçay ile Özel Röportaj
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz NFT’leri ülkemizde genellikle; resim, karikatür, heykel gibi sanat dallarında gördük.
Türkiye’de ilk kez bir ”dizi” NFT tabanlı olarak karşımıza çıkıyor. NEKOS ARTS’ın kurucusu Necati Kocabay ise dizinin yapımcı koltuğuna oturdu. Dijital çağa ayak uydurmaktan geri kalmayan bir grup sanatçının yer aldığı bu platformdan daha birçok yeni eserin çıkması kaçınılmaz görünüyor.
Bugün (6 Kasım 2021) OpenSea platformunda satışa sunulan ‘’POZ’’ dizisinin hem oyuncusu hem yönetmeni olan Nurgül Yeşilçay ile sizler için röportaj yaptık. Bu sıcacık, ufuk açan sohbeti sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum!
Öncelikle, Blockchain dünyasıyla ne zaman ve nasıl tanıştınız?
Blockchain dünyasıyla…Bundan 8 ay önce falandı sanırım, sağda solda NFT görüyordum. İşte birileri tweetlerini , birileri kahkahasını, birileri üçüncü gözünü satarken tanıştım… Tabii bu işin esprisi. Bu tarz şeyler duyuyordum ama o zamanlar çok ilgilenmemiştim açıkçası.
Neyse ardından, Refik Anadol’un NFT projeleri ile ilgili paylaşımlarını gördüm. Allah Allah dedim ne bu? Ben de resim yapıyorum diye düşündüm.
Siz de bilirsiniz bizim Devrim hoca vardır. Devrim Danyal, hemen kendisini aradım. O da bana ‘’Blockchain dünyasında, değerli bulduğun herhangi bir şeyi sertifikalı hale getiriyorsun’’ diye anlattı. Tabii bunlarla yetinmedim bizim ev ergen dolu olunca, oğlum Nejat’ı aradım. Nejat İngiltere’de Sanat okuduğu için direkt onu arayıp ‘’NFT diye bir şey varmış’’ dedim. O da ‘’ Bir sanat eserini bu platforma koyuyorsun, oradan direkt alıcı ile buluşuyorsun ve satılıyor, satılmıyor; beğeniliyor, beğenilmiyor ayrıca galeri falan yok’’ dedi. Yani düşünsenize sanat eserini üreten ve alıcı baş başa, arada herhangi bir aracı yok. Bu gerçekten müthiş bir şey!
Dizinin hikayesi olarak şöyle bir tüyo verebilirim. Unutmayın ki! Her cinnet geçiren bir kadının arkasında bir erkek, erkeğin arkasında aile, ailenin arkasında toplum vardır!
Dizinin yapımcısı Necati Kocabay ile sizi bir araya getiren bu proje ilk kimin aklına geldi?
Bilirsiniz daha önceleri hayatımızda fotoromanlar vardı. Fotoğrafa olan hayranlığım, ayrıca fotoğraf, görüntüyü ve nesneyi daha iyi vurguladığı için, bir hikayeyi anlatmanın çok daha etkili bir yolu olduğunu düşünüyorum. İzlediğimiz filmlerin bir yığın fotoğraftan ibaret olduğu düşünülürse fotoğraflar bir bakıma videolardan daha etkili bir iletişim aracı bence ve bu fotoroman konseptini dijital çağa nasıl dönüştürebilirim diye biraz kafa yorunca, ortaya Dijiroman diye tabir ettiğimiz bu proje çıktı. Çok sevdiğim yetenekli fotoğraf sanatçısı arkadaşlarım, Doruk Seymen ve Merve Terzioğlu ile bu fikri paylaştım.
Necati de bu projenin uygulamasını kurmuş olduğu Nekos Arts ekibi ile hayata geçirilmesini sağladı.
Dizinin hikayesi olarak ise şöyle bir tüyo verebilirim. Unutmayın ki! Her cinnet getiren kadının arkasında bir erkek, erkeğin arkasında aile, ailenin arkasında toplum vardır!
Gerçekten ana tema çok ilgi çekici… Poz dizisindeki hikaye NFT’ler aracılığı ile anlaşılıyor mu? Resim, Heykel Vb. NFT projeleri gördük ama dizi için eleştiri aldınız mı?
Biz aslında zorlanmadık ama zorlanır mıyız diye çok düşündük, çünkü Türkiye’de NFT denildiği zaman sadece görsel sanatlar akla geliyor. Sinema, tiyatro ya da müziğin akla gelme ihtimali şimdilik yok gibi bir şey. Neyse ki biz projemizi uluslararası konumlandırdığımız için daha kolay ilerleyebildik. DasDas’ta (İstanbul’da bulunan bir gösteri merkezi) ön gösterim yaptıktan sonra, çok iyi geri dönüşler aldık. Bu da bizi çok mutlu etti!
Ülkemizde sizce NFT’lere karşı ilginin yoğunluğu nedir?
Henüz çok başlarda olduğumuzu düşünüyorum, ileride daha da ilginin artacağını ve Metaverse evreninin daha da hayatımıza girmesiyle popülaritesini artıracağına inanıyorum. Sanatın pek çok dalında arkadaşlarımızı orada görmek güzel olacak. Dünyada mesela Anthony Hopkins son filmini NFT olarak çıkartıyor. Snoop Dogg Metaverse evreninde konserler veriyor ve son zamanlarda çıkan örnekleri saymadım bile… Bu gerçekten inanılmaz!
Oğuz Atay Tehlikeli Oyunlar’da şöyle bir şey söylüyor: “Gerçek, başkalarının bize uygulamaya çalıştığı tatsız bir ölçüdür” Bu bizim projeye, aslında hayata en büyük bakış açımız.
Projeyle alakalı ‘’Dijiroman’’ kavramını kullanmışsınız. Oluşturulan NFT’lerin hikaye kısmı nerede olacak? (Bunu sorma sebebim, biliyorsunuz ‘’Fotoroman’’larda bir fotoğraf bir hikaye olurdu)
Fotoğrafları, dublaj, efektler ve müzik ile bütünleştirdik. Fotoğrafın büyük bir imgelem gücü var, atıyorum sen kıskançlığı “ben seni kıskanıyorum” diye ifade edebilirsin videoda, ama aynı ifadeyi fotoğraf ile manipülasyon tekniklerini de kullanarak, kadını boğulurken ki halinin bir karesi ile anlatabiliyorsun.
Ayrıca hepimiz gerçeği tüm çıplaklığıyla görmekten sıkılmadık mı?
Oğuz Atay Tehlikeli Oyunlar’da şöyle bir şey söylüyor: “Gerçek, başkalarının bize uygulamaya çalıştığı tatsız bir ölçüdür” Bu bizim projeye, aslında hayata en büyük bakış açımız.
Nurgül hanım, ülkemizde biliyorsunuz çok az kadın yönetmen var. Dijital dünyanın başka bir boyutunda bulunmak bunun yanında yönetmenlik yapmak nasıl bir duygu?
Hahahaha…Bu aslında bütün dünyanın sorunu, NFT dünyasında böyle değildir diye girdik, orda da kadın yok!
Poz dizisinin satışı bugün gerçekleşiyor. Nasıl, heyecanlı mısınız?
Evet… İlk bölümünü bugün OpenSea platformunda https://opensea.io/nrglyslcy hesabımda satışa sunuluyor. Yaptığım her iş için heyecanlayım!
Refik Anadol, Cem Yılmaz, Selçuk Erdem gibi değerli sanatçılarımız, NFT projeleri yaptılar. Düşünceleriniz nelerdir?
Hepsi birbirinden çok değerli sanatçılar, yaptıkları ile NFT dünyasının ülkemizdeki tanıtımında önemli rol aldıklarını düşünüyorum. Fakat daha önce de dediğim gibi farklı sanat dalları ile uğraşan sanatçılarımızın da NFT projelerini görmek güzel olur.
Son olarak Muhabbit ailesine özel olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Ya ne diyeyim! Blockchain mlockchain, Metaverse derken, doğru dürüst yemek yemiyormuşsunuzdur siz. Bir gün gelin de size kuru fasulye pilav yapayım. Seviyorum sizi! Ailece takip ediyoruz hahah
Türkiye’de ilk NFT dizisi olan ‘’POZ’ sanat tarihimizin sayfalarına şimdiden girmiş durumda! Hem değerli sanatçımız Nurgül Yeşiçay’a hem de ekibine başarılar dileriz. Muhtemelen dijital dünyanın başka bir evreninde, başka projelerde de yine göreceğiz!
Haber: Emine Baktaş
Twitter:https://twitter.com/eminebaktas1
İnstagram: https://www.instagram.com/emine_baktas
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.