Blockchain Sektörünün Başarılı İsmi Özge Erdemir ile Kadınlar Gününe Özel Röportaj
Bugün, Kadınlar Günü’ne özel olarak ülkemizin blockchain alanında başarılı ismi Özge Erdemir’le röportaj yaptık. Peki kimdir Özge Erdemir?
1- Özge Hanım merhaba, bu özel günde röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz, sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba, öncelikle davetiniz için teşekkür ederim. Öğrenim geçmişimden
başlayacak olursak, lisansım ODTÜ Uluslararası İlişkiler, yüksek lisansım ise
İstanbul Üniversitesi MBA Programından.
Üniversite yıllarımda Intel’de çalıştım, öğrenimimin 1 yılına Erasmus programı ile Almanya’da devam ettim ve ardından mezuniyet öncesi Apple’da işe başladım. Uzun yıllar orada çalıştıktan sonra, blockchain alanına yöneldim.
Çalıştığım yerlerden de anlaşılacağı üzere, teknoloji aşığı bir insanım. Hayat boyu öğrenmeye inanıyorum. O yüzden, nasıl ki telefonlarımızı güncelliyorsak, ben de kendimi zamanın ruhuna göre güncelleyerek hem teknolojik gelişmelere hakim olmaya, hem de gerekli yetkinliklere sahip olmaya özen gösteriyorum.
Blockchain konusunda da çeşitli eğitimler aldım. Hatta yakın zamanda DeFi Talent ve DLT Talent isimli 18’er haftalık iki ayrı programa seçildim ve başarıyla tamamladım. Şu an ise teknik becerilerimi geliştirmeye odaklanıyorum ve yazılım öğreniyorum.
Yaptığım işe gelecek olursak, Avalanche ekosistemi içerisinde merkeziyetsiz bir borsa olan Pangolin’de Avrupa Genişleme Başkanı olarak çalışıyorum ve ayrıca projelere danışmanlık veriyorum.
İş Geliştirme, topluluk yönetimi, ve pazarlama alanlarında projelere destek sağlıyorum. İş dışında ise vaktimi; spor yaparak, dans ederek, kitap okuyarak, sevdiğim insanlarla ve kedimle vakit geçirerek değerlendiriyorum.
2-Blockchain alanında nasıl çalışmaya başladınız?
Blockchain teknolojisini okumaya başladığımda ilginç ve heyecanlı bulmuştum. Ardından bir arkadaşımın $AVAX ’tan bahsetmesiyle projeyi araştırmaya başladım ve merakım sayesinde olaylar birbirini takip etmeye başladı.
Avalanche dokümanlarını okurken; kendime ‘burada bir devrim var ve ben bunun bir parçası olacağım’ demiştim. Ekosistem içerisinde çok aktiftim. Yetkinliklerim ve ekosistemdeki çevrem birleştikçe teklifler geldi. Avalanche Türkiye İş Geliştirme Direktörü sevgili Aytunç Yıldızlı’nın topluluk yönetimi davetiyle, resmi Avalanche topluluğu için destek vermeye başladım.
Ardından, Pangolin topluluğunu geliştirip yönettim. Sorumluluklarım arttıkça, yarı zamanlı verdiğim destek tam zamanlı bir işe dönüştü ve 2021’in son çeyreğinde Pangolin’de tam zamanlı olarak çalışmaya başladım.
3-Daha önce çalıştığınız sektörlerde ayrımcılığa maruz kaldınız mı?
Hayatım boyunca birçok alanda ayrımcılığa maruz kaldım, buna çalıştığım sektörler de dahil. Ayrımcılığı tabii farklı başlıklara indirgeyebiliriz.
Bunun birçok çeşidi var. Benim en çok gördüğüm ve maruz kaldığım ise “mansplaining” oldu. Bir erkeğin fikirlerini, biz kadınlarınkinden daha değerli gibi görerek sözümüzü bölerek paylaşması, başarılarımızın hor görülmesi, görmezden gelinmesi, ses tonuyla bile bizi bastırması… Eminim birçok kadına tanıdık geliyordur. Bu durum iş yerlerinden, gündelik hayatlarımızın içine kadar her yerde. Kadınların sesini bilinçli olarak kısanlar var. Bu konuda dikkatli olan erkekler de var elbette. Dilerim onların sayısı artar. Zira, cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele etmeliyiz.
4-Pangolin’de çalışan kadın ve erkek oranı nasıl ? Sektördeki diğer şirketlerle nasıl kıyaslarsınız?
Pangolin’de 14 kişilik tam zamanlı ekipte, tek kadın benim. Kadın oranı gördüğünüz üzere çok düşük. Bu oranın ilerleyen zamanlarda yeni yeteneklere ihtiyaç duymamız durumunda, kadınların lehine artmasını istiyorum.
Globalde sürekli projelerle görüşüyorum ve hemen her blockchain projesinde oran bu şekilde. Kadınların sayısı genel olarak neden az, sorgulanmalı.
Ben, bir iş yerinde bu oranı analiz ederken 3 konuya bakıyorum; ekip kadın mı istemiyor, kadın düşmanı mı ve sektörde yeterince kadın yetenek mi yok. Sektörde yeterince kadın yetenek var ama genel olarak desteklenmeleri noktasında mı bir sorun var veya kendilerini mi yeterince gösteremiyorlar?
Bu soruları sektör temsilcileri olarak hepimizin sorması gerekiyor ve bunlara çözümler üretmemiz gerek. Eğer kadın düşmanlığı varsa, o mentalite ile mücadele etmeliyiz. Eğer yetkinliklerde bir sorun varsa, kadınların bu alanda yetkinliğini artıracak ve erişimini kolaylaştıracak eğitimleri organize etmeliyiz. Ayrıca network geliştirmek de çok önemli. Blockchain alanında kadınların oranının giderek arttığını gözlemlesem de yeterli olduğunu düşünmüyorum.
5- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bizimle özel röportaj yapmanızdan dolayı çok mutluyuz, blockchain sektörüne girmek isteyen kadınlar için neler önerebilirsiniz?
Meraklı olun. Kendinizi hep güncelleyin. Bu çağın ve sektörün gerektirdiği yetkinlikleri kendinize katın. İnsanlara ulaşın ve sorular sorun. İnsanlarla bağ kurun. Yardım istemekten çekinmeyin. Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, kendinize yatırım yapmak. Benimle de LinkedIn ve Twitter üzerinden iletişim kurabilirsiniz.
Kadınların şiddet görmediği, emeklerinin karşılığını aldığı bir dünyada yaşamak dileğiyle…Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun. Sevgiler
Sizler için hazırladığımız özel içerikleri okumak için lütfen tıklayınız: Muhabbit Özel
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.