Pyth Network Nedir?
Solana ağı üzerinde çalışan Pyth Network, bir oracle çözümü olarak öne çıkıyor.
2021 yılının son çeyreğinde ana ağ geçişini tamamlayan Pyth Network, piyasa verilerini merkeziyetsiz uygulamalara entegre edilmesine katkı sunacak.
Bunun yanı sıra Pyth Network, tamamen merkeziyetsiz bir yapı ile geliştirildiği için tek bir veri kaynağına dayanmıyor. Bildiğiniz gibi tek veri kaynakları kolay bir şekilde manipüle edilebildiği için, birçok farklı oracle çözümü birden çok veri kaynağı sunuyor. Bu sayede Pyth Network, hizmet verdiği kişi ve kurumlara daha güvenli bir şekilde veri sunmayı amaçlıyor.
Elde ettiğimiz bilgilere göre Pyth Network’ün asıl amacı, son kullanıcıların erişemediği finansal piyasa verilerini halka ulaştırmak.
Bununla birlikte Pyth Network’ün son kullanıcıları, olası bir oracle hatasından kaçınmak için, bu veriler için ücret ödemeyi de seçebilir. Ayrıca hatalı veri sağlayıcılarına yapılan ödemeler, gönüllü olarak ödeme yapan kullanıcılar arasında paylaştırılacaktır.
Ayrıca Pyth Network’ün birden fazla ağ katılımcı rolü var. Bu roller şu şekilde ayrışıyor:
- Yayıncılar: Bu kişiler, fiyat verilerini yayınlar ve bunun karşılığında ücret alırlar. Bu kişiler genellikle fiyat bilgilerine doğru ve tam olarak erişebilen kişilerdir. Bu kişilerin sağladığı verilerin doğruluğu, alacakları ücretleri etkiler.
- Müşteriler: Bu kişiler fiyat verilerine göz atar, verileri akıllı sözleşmelere ya da merkeziyetsiz uygulamalarına dahil eder. Bununla birlikte bu kişiler, aldıkları hizmet için isteğe bağlı olarak ödeme yapar.
- Delegeler: Bu kişiler, yayınlanan veri akışını kontrol eder. Bununla beraber bu kişiler, pay edilecek PYTH tokenların kontrolünü sağlar.
Ayrıca herhangi bir rolde yer alan bir kişi, birden fazla role sahip olmak isterse bunu yapabilir. Örnek vermek gerekirse yayıncılar, aynı zamanda delege olmak isterse bunu yapabilir.
Katılımcılara Verilen Teşvikler
Tahmin edebileceğiniz gibi yayıncılar, Pyth Network’e fayda sağladığı için teşvikler ile ödüllendirilecek. Yayıncılar, paylaştığı veriler üzerinden belli başlı bir pay elde eder. Paylaşılan verilerden elde edilecek olan pay ise, verilerin doğruluğu ile orantılı olacak. Ayrıca hatalı veri paylaşan bir yayıncı, elde edebileceği potansiyel teşvikleri de kaybedecek.
Müşteriler ise elde ettikleri veriler için ödeme yapmaya teşvik edilecek. Müşteriler, elde ettiği verilerin doğruluğu konusunda sorun yaşadığında ödeme alırlar. Ayrıca birçok müşterinin belirli bir yayıncıya ödeme yapıyor olması, o verilerin güvenliğini doğrulayacaktır.
Bunun yanı sıra delegeler, tüketicilerin sağladığı veri ücretlerinden pay almak için teşvik edilir. En başlarda delegeler, ciddi anlamda ödemeler ile teşvik edilecek fakat zaman geçtikçe ve rekabet çoğaldıkça, bu ciddi ödemeler yerini daha verimli ödüllere bırakacak.
DeFi sektörünün geleceğini parlak gören Pyth Network, her iki dünyayı birbirine bağlayacak olan protokolün önemini irdeliyor. Gerçek dünya verilerini blockchain teknolojisine entegre eden sistem, merkeziyetsiz bir oracle çözümü olarak öne çıkıyor.
PYTH Token Nedir?
PYTH Tokenın geliştirilmesindeki ana fikir, Pyth Network’un kendi kendini yöneten ve merkeziyetsiz bir yapıya ulaşmasıydı.
Bununla beraber Pyth Network, Jump Trading tarafından yatırım alırken, GTS, Virtu Financial, IEX, Akana Capital ve XR Trading gibi yatırım firmalarından da destek alıyor.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Pyth Network’ün Türkiye kolunun Telegram kanalına buradan ulaşabilirsiniz.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.