Çok Zincirli Genişlemeyi Hedefleyen Pangolin’den, Yeni Blockchain Adımı!
Avalanche blok zinciri üzerinde geliştirilen, kullanıcılarına hızlı ve düşük işlem ücretleri gibi ayrıcalıklar sunan merkeziyetsiz borsa (DEX) Pangolin, geçtiğimiz aylarda NEAR Protocol ile olan iş birliğini duyurmuştu.
Bu iş birliği, NEAR Protocol’ün Pangolin gibi projeleri desteklemek için oluşturduğu NEAR Grants hibe programı aracılığıyla gerçekleşti. Bu yazımızda NEAR Protocol’ün ne olduğu ve projelere ne gibi avantajlar sağladığından bahsedeceğiz.
NEAR Protocol Nedir?
NEAR Protocol; dApp’ler için ideal ortamı sağlamak üzere tasarlanmış, çevre açısından karbon nötr, yüksek hızlı ve düşük işlem ücretli, ölçeklenebilir, basit ve güvenli bir layer-1 (katman-1) protokolüdür.
Daha fazla bilgi için ilginizi çekebilir: Near Protocol Nedir?
NEAR, Rust programlama dilinde yazılmıştır. Aynı zamanda Rust’ta yazılmış akıllı sözleşmeleri de destekleyen, proof of stake konsensüs mekanizmasında çalışan bir blok zinciridir.
Rust; performans ve güvenlik, özellikle de güvenli eşzamanlılık için tasarlanmış çok paradigmalı, genel amaçlı bir programlama dilidir.
NEAR ağı, birçok özelliği sayesinde kullanıcıları web3’e dahil etme yeteneğine sahiptir.
NEAR Tokenı
$NEAR, çeşitli kullanım alanları ile NEAR blok zincirinin yerel tokenıdır.
İşlem Ücretleri
NEAR Protocol’de gerçekleşen tüm işlemler için NEAR tokenı kullanılmalıdır. Bu ücretler, proof of stake (PoS) konsensüsü ve blok zincirin ölçeklenebilir yapısı nedeniyle genellikle çok düşüktür.
İlginizi çekebilir: Proof of Stake Nedir?
Staking
PoS ekosistemleri için temel olan proje tokenı $NEAR, staking yoluyla doğrulayıcılara (validator) devredilebilir ve kullanıcıların $NEAR token ödülleri kazanmasına olanak tanır.
Doğrulayıcı (Validator) Olmak
Son belirlenen kurallara göre NEAR blok zincirinde doğrulayıcı (validator) olmak için minimum 67.000 adet NEAR gereklidir.
dApp’ler
NEAR ekosistemi üzerine inşa edilen merkeziyetsiz uygulamalar, NEAR tokenından birçok yönden yararlanabilir.
$USN — Yeni Bir Stablecoin
USN’in nisan ayı sonunda duyurulmasıyla NEAR, fiyat üzerinde önemli bir etkisi olabilecek deflasyonist bir varlık haline gelebilir.
NEAR Vakfı Hibe Programı
NEAR Vakfı, hibe programını 2021’in başında başlattı. Misyonu, NEAR ekosisteminde yüksek kaliteli projeleri başlatmaktır.
Avalanche’ta bir DEX olan Pangolin, NEAR Protocol’de yerel bir versiyonunu oluşturmak için yeterli kaynak tahsis eden NEAR Foundation Grants programından hibe almayı başardı.
Pangolin Neden NEAR’da Yapılanmalı?
NEAR, DAO’lar ve iş birliğini teşvik etmek için çaba gösteren topluluk odaklı bir kalkınmadır. Pangolin’in ifadesiyle bu iş birliği karşılıklı değer sistemleriyle uyumlu. Pangolin ekibi NEAR’ı geliştirmek için oldukça heyecanlı olduklarını vurguluyor.
Bununla birlikte finansman, çok zincirli bir gelecekte başarılı olmak için layer-1 protokolleri açısından önemli bir faktördür. Ayrıca, Polkadot’tan sonra NEAR, risk sermayesi fonları tarafından en çok yatırım alan layer-1 protokollerinden biridir. Tüm bu açılardan bakarsak; Pangolin, yine kendi deyimiyle paranın olduğu yerde olmak istiyor.
Pangolin: ”Çok Zincirli Geleceğin Oyuncusu Olmak İstiyoruz”
Geleceğin çok zincirli olduğuna inanan Pangolin, kullanıcılarının sermayelerini zincirler arasında özgürce hareket ettirmelerini sağlamak istediklerini söylüyor. Bununla birlikte farklı bir blok zincirinde heyecan verici bir gelişme olursa yine orada olacaklarını belirtiyor.
Daha fazla Blockchain haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla DeFi haberleri için: DeFi Haberleri
Bu içerik sponsorludur.