Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Nedir 29/11/2022 21:16 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Proof of Stake (PoS) konsensüsü, ekosistemde büyük bir yer edindiğinden beri, hepimizin sıkça duyduğu validatör (doğrulayıcı) kavramına açıklık getirmek istedik.

Blok Zinciri Validatörleri ve Validatör Node’ları

Validatörler; Proof of Work (PoW) blok zincirlerinde madencilerin yaptığı blok oluşturma işleminin yanı sıra, Proof of Stake (PoS) blok zincirlerinde bloktaki işlemleri doğrulama görevini üstlenirler ve yaptıkları blok doğrulama işlemlerinden belli miktarlarda ödüller kazanırlar.

İlginizi çekebilir: Proof-of-Stake Nedir?

PoS Nedir Muhabbit - Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Validatörler genellikle stake ettikleri kripto para miktarına göre rastgele seçilir. Bu seçimler blok zincirlerinin konsensüs mekanizmalarıyla, neyi tercih edeceklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Validatör sayısının fazla olması ve rastgele, farklı coğrafik bölgelerdeki insanlardan oluşması bir ağın merkeziyetsizliği için oldukça önemlidir. Bazı blok zincirleri; güvenilir, düşük sayıda, yüksek sistemsel özellikte makinelerden oluşan validatörleri tercih etmektedir.

Örneğin 26 aktif validatörü olan BNB blok zincirinde, ağa gelen saldırılar sonrasında 2 milyon BNB hack’lenmiştir. Bu saldırılardan sonra BNB ağında merkeziyetsizliği ve validatör sayısını artırmak için çalışmalar yürütülmüştür.

Blok zincirinde validatör çalıştırmak için kullanılan mantığa transaction processors (işlem yürütücüleri) denir. Bu yürütücüler blok zincirlerde kodlanır ve işlem parametrelerinin eksiksiz olup olmadığının kontrol edilmesi için kullanılır. Tüm parametreler kabul edilirse, validatör işlemi blok zincirine ekleyecek bir node’a geçirir.

Validatör node, konsensüse katılan özel bir full node türüdür. Konsensüse katılan validatör node’lar işlemlerin kaydını doğrulamaktan, oylamaktan ve sürdürmekten sorumludurlar. Herhangi bir blok zinciri veya DLT ağının güvenliğini destekleyen bu node’lar, zincirin performansını artırırken aynı zamanda zincir güvenliğinin sağlanmasında hayati önem taşırlar.

Validatörlerin Kullanıldığı Başka Alanlar

Blok zincirlerin kripto paralar dışında birçok alanda kullanıldığını, kullanılmaya başlandığını biliyoruz. Blok zinciri teknolojisi kullanılarak güvenli uçak bakım kayıtları yapılmasını sağlayacak bir tezden örnek vermek gerekirse:

Bu kullanım durumu için uçak bakım kayıtları, tedarik zincirini takip etmek için blok zincirine eklenilen verilerden oluşuyor. Bu tezde bir istemci ve REST API kullanılıyor ve validatörler, Global State (genel durum) değişikliğinin gerçekleşmesine izin veren bloklar basıyorlar. Bir http web istemcisi veya mobil cihaz aracılığıyla batch (toplu işlemler) gönderildikten sonra, validatörler batch’in içindeki işlemleri kontrol ederek batch’i onaylıyorlar. Validatörler, batch’teki bütün özellikler tamamlandığında batch’i sisteme dahil ediyorlar. Eğer herhangi bir doğrulanan batch sisteme dahil edilmezse, Genel Durum ve Merkle Tree asla güncellenmiyor.

İlginizi çekebilir: Hepimizin sıkça duyduğu Merkle Tree Nedir?

Aşağıdaki şekil HTTP İstemcisi ve doğrulayıcılar arasındaki etkileşimi anlatmaktadır. HTTP / Mobile API İstemcisi aracılığıyla yeni bir batch yüklenir ve ardından validatör tarafından kullanıcıların istemcisine, güncelleştirilmiş bir genel durum veya geçersiz işlem döndürmesi için doğrulanır. HTTP İstemcisi, global durum güncellendiğinde, onaylanmış blokların kimliklerini kontrol etmek için kullanabilir.

gIXBsdjdRmBHzRhADSt1QksWBfdl0Dp0dvUjBmvebJjjZ4sSH Mbx4Pig0litvUOG6Im2UzgaCWxrbCBEz49U3fNiFYTKE1 bYLqEAbZ8X 4J3vmWb8jbkSC2EM0bO0Sa5xv46Zz 6wnvVkfjQLwm7MZInTfrZV6sbmk4ZF1ngblbdjIbJr8PTyrZBnQHw - Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Bu tezde yer alan blok zincirinde veriler; uçak yükü, durumu ve kimliklerinden oluşuyor. Bu zincirde node’lar, blok zinciri ile etkileşim kurmak ve ağın durumunu güncellemek için kullanılır. Blok zincirin bir parçası olan her kuruluş, blok zincir üzerinde konsensüse veya anlaşmalara katkıda bulunmak için bilgisayarlarında kendi yetkili node’unu çalıştırır. İletişim, ağ üzerinde validatörlerin işlemleri onaylamasıyla sağlanır. Validatörler, doğruladıkları işlemler için atanan bağlantı noktalarını dinler.

Her node şu süreçleri izler:

Ana validatör süreci: İşlem yapma, blok yönetimi, konsensüs, durum güncellemeleri ve P2P ağının tamamlanması.

REST hizmeti: Yetkili HTTP istemcilerinden gelen işlemler için ayrılmış bir bağlantı noktasındaki isteklerin dinlenmesi.

İşlem yürütücüleri: Validator sürecine katkı sağlamak adına bir veya daha fazla işlemcinin çalıştırılması.

Aşağıdaki şekil, birlikte çalışan üç node’dan oluşan işlemlerin görsel bir temsilidir. Node’lar P2P ağında yürütme süreci için rekabet ettikten sonra, kazanan node işlem yürütücülerin yardımıyla blok zincire bloğu ekleyecektir.

2GWOpdGuSH2m  N qJLX droDBdVqPWV58ZlrJI uDbFj2Pk8YzBQNG1de Ght7pu8kmbUqfJvkTyspAnA09A188jMkz63na3XiJAHJZyhnWqOj 1d0d7fKKv5NsskQ0S1cfMfDKQ0o16ac1ceQWh33f7s9tcygcJVmJmfcvfLkxqIIooYM KvUiy5LHvw - Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Son Olarak

PoS konsensüsünün teşvik edilerek yaygınlaşmasıyla sıkça duyduğumuz validatörler; işlemleri doğrulayan, güvenliklerini sağlayan ve bloklar oluşturan aktörlerdir. Validatörler blok doğrulama işlemlerinden ödül kazanırken aynı zamanda kullanıcıların da bu ödüllere ortak olmasını sağlayabilirler.

Nasıl mı? Validatörler, validatör olmak için belli miktarda bir kripto para stake ederler. Validatör node’larını çalıştırdıktan sonra bir komisyon oranı belirlerler ve blok zincirler kullanıcılara bu validatörlere stake etme (delegate, delegasyon) hakkı tanır. Stake edilen kripto para ile orantılı olarak kullanıcılar, stake ettikleri validatörler üzerlerinden ödül kazanır. Validatörler de bu ödüllerden komisyon alırlar. Kötü niyetli validatörler, ağ tarafından tespiti yapıldığı takdirde slash’lenir (cezalandırılır). Cezalandırma kötü niyetli validatörün token’larının hepsini veya belli bir miktarını alarak gerçekleşir.

Gerçek hayatta bazı sektörler için kullanılması düşünülen ve hakkında tezler yazılan bu işlem onaylama yöntemi, ileride karşımıza sıkça çıkacak gibi gözüküyor!

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
14 saat önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
15 saat önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
2 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
2 gün önce Bitcoin
Bitwise CIO: Bitcoin 500 Bin Dolara Ulaşabilir!
Bitwise CIO Matt Hougan, ABD’de bir Stratejik Bitcoin Rezervi oluşturulması durumunda Bitcoin’in kolayca 500 bin dolara ulaşabileceğini öngördü. Stratejik Bitcoin Rezervi, Fiyatı Tetikleyebilir Matt Hougan, yakın tarihli bir röportajında, Donald Trump yönetiminde bir Stratejik Bitcoin Rezervi kurulması halinde, Bitcoin fiyatının 500.000 dolar seviyelerine çıkabileceğini belirtti. Bitwise CIO, bu gelişmenin, Bitcoin üzerinde arz şoku yaratacak bir […]
2 gün önce Bitcoin
BlackRock Bitcoin ETF’i, Altın ETF’ini Geride Bıraktı!
BlackRock‘un Bitcoin ETF’i rekor büyüme kaydetti ve altın ETF’inin 20 yıllık performansını sadece bir yılda geçti. BlackRock’un Bitcoin ETF’i IBIT, lansmanından bu yana 57,8 milyar dolar değerinde varlık yönetimine (AUM) ulaştı. Buna karşılık BlackRock’un iShares Gold Trust (IAU) ETF’sinin 33 milyar dolarlık varlık yönetim seviyesine ulaşması 20 yıl sürdü. Bu durum, yatırımcıların dijital varlıklara olan […]
2 gün önce Bitcoin