Solana Kurucusu Anatoly Yakovenko Kimdir?

Nedir 29/03/2023 14:09 Aykut Demir Aykut Demir  Twitter
Solana Kurucusu Anatoly Yakovenko Kimdir?

Blok zinciri ekosistemindeki en büyük ağlardan biri olan Solana’yı kuran, blok zinciri alanında bir öncü olan Anatoly Yakovenko’nun kim olduğunu araştırdık.

Birçok sorunla yüzleşen Solana ağı ile uğraşan Anatoly Yakovenko, aynı zamanda blok zinciri inovasyonlarını da üstlendi. Şimdi Anatoly Yakovenko’nun kim olduğuna bir bakalım.

Solana öncesinde Anatoly Yakovenko’nun yaşamı

1970 yılında Moskova’da doğan Anatoly Yakovenko, Moskova Fizik Enstitüsü’nde bilgisayar bilimi okudu. 2000 yılında enstitüden mezun olan Yakovenko, yazılım mühendisi olarak işe başladı. Mezuniyetinden 1 sene sonra ise kendi şirketini kurma kararı aldı. Sonrasında ise Yakovenko, internet üzerinden ses protokolü hizmeti olan Alescere şirketinin kurucu ortağı oldu. Şirket, küçük işletmeler için Oturum Başlatma Protokolleri (SIP) ve Gerçek Zamanlı Aktarım (RTP) yığınları ve sunucu bileşenleri oluşturuyordu.

3 yıl sonra Yakovenko, Alescere’den ayrıldı ve Qualcomm’a katıldı. Qualcomm, dünyanın önde gelen kablosuz teknoloji hakkında yenilikler geliştiren ve sınırları zorlamaktan gurur duyan bir şirkettir. Qualcomm da aynı Alescere gibi iletişim işinde olduğu için Yakovenko burada benzer işler yaptı. Ancak, Yakovenko burada daha çok zorlu mühendislik çalışmalarına odaklandı. Bu şirkette kurucu ortaklık sınırlamaları olmayan Yakovenko, bu sayede şirket basamaklarını hızlıca tırmandı.

Yakovenko, şirkete girdikten 3 sene sonra kıdemli mühendis, bundan 3 yıl sonra da bir mühendis takımının kaptanı oldu. 2016 yılında ise Qualcomm’da kıdemli bir takım kaptanı oldu.

Yakovenko, Qualcomm’da çalışırken 2013 yılında aynı zamanda blok zinciri üzerine çalışmalara başladı. Yakovenko, Bitcoin ve Ethereum’u ilk benimseyen kişiler arasındaydı ve gözü hep bu sektörün üstündeydi. Ancak o daha fazlasını istedi. 2016 yılında Qualcomm’dan ayrılan Yakovenko, bundan sonra farklı işlerde çalıştı. Mesosphere şirketinde yazılım mühendisi olarak 10 ay çalışan Yakovenko, sonrasında Dropbox’ta 6 ay yine yazılım mühendisi olarak çalıştı. Yakovenko, Dropbox’dan ayrıldıktan sonra edindiği bilgi ve tercrübeler ile Solana ağını inşa etmeye başladı.

Solana ağını inşa ederken Anatoly Yakovenko

2017 olduğunda Yakovenko, Solana ağının whitepaper’ını yayımladı ve dünyaya Solana ağını tanıttı. Yakovenko, Solana’nın sıradan bir blok zinciri olmasını istemedi ve yeni bir fikir birliği mekanizması üzerinde çalıştı. Diğer blok zincirlerinden farklı olarak Solana zinciri, herhangi bir ödeme yöntemi kadar hızlı olacak şekilde tasarlandı. 2017 yılında önde gelen Ethereum ve Bitcoin zincirleri çok yavaştı ve çok fazla sıkıntı vardı.

O tarihlerde Bitcoin’de bir işlemin onaylanması saatler sürüyordu. Ethereum’da ise neredeyse saniyede 10 işlem gerçekleşiyordu. Ancak Visa ile karşılaştırıldığında işlem sayısı rakamları birbirinden çok farklıydı. Yakovenko’nun amacı, Visa gibi büyük ödeme devlerine hız konusunda rakip olmaktı. Ancak bunun o anki sistemlerle (PoS ve PoW) imkansız olduğunu farkına vardı. Bu sistemlerde çok fazla zaman ve efor sarf etmek gerekiyordu.

Yakovenko, hızlı işlemler için yeni bir sisteme ihtiyaç duyduğunu biliyordu ve bu yüzden Proof-of-History’i oluşturdu. Bu yeni sistem Proof-of-Stake ile beraber kullanılmaya başlandı. Solana’nın 16 Mart 2020 tarihinde çıkmasıyla Proof-of-History de başarılı olmuş oldu. İlk çıktığı süreçte PoH saniyede 50.000 işlem yapmaya başladı.

Proof-of-History, bu başarısıyla blok zinciri teknolojisinde atılan en büyük adımlardan bir tanesi oldu.

Solana ağı çıktıktan sonra Anatoly Yakovenko

Solana ağı çıktıktan sonra çok hızlı bir şekilde benimsendi ve çok büyüdü. Öyle ki çıktıktan 1 yıl sonra Andreessen Horowitz’ın öncülük ettiği 314 milyon dolarlık bir finansman turu tamamladı. Bundan 6 ay sonra ise eski ABD başkanının eşi Melania Trump, sadece 1 SOL tokena satışa çıkardığı kendi NFT koleksiyonunu oluşturdu.

2022 yılında ise Solana’ya kayıtlı olmayan varlıklar sattığı iddiasıyla dava açıldı. Davadaki iddiaya göre, Solana, token yakma konusunda gerçek bilgi vermiyordu ve Yakovenko, yatırımcıları dolaşımdaki toplam SOL token arzı konusunda yanıltıyordu.

Zor başlayan 2022 yılında Solana ayrıca birçok siber saldırıya maruz kaldı. 2022 Ağustos ayındaki saldırıda 9.000’den fazla Solana cüzdanı hacklendi ve bu hesaplardan yaklaşık 4,1 milyon dolar çalındı.

Solana saldırılar ile uğraşırken birçok şebeke kesintisi de yaşadı. Birçok kez Solana ağının kullanılmadığı zamanlar oldu. Bu kesintilerinin ilk 2021 yılında olmuştu ve 24 saat sürmüştü. Sonraki yine 2021 yılında olmuştu ancak bu sefer 7 saat sürmüştü. Sonrasında birkaç kez olan bu kesintilerin süreleri gittikçe kısaldı.

2022 yılında FTX iflası Solana ağını ve dolayısıyla Yakovenko’yu da etkiledi. 2022 kasım ayında ağ, değerinin üçte birinden fazlasını bir günde kaybetti. Bunun sebebi ise FTX ve Almeda’nın neredeyse 1 milyar Solana tokenına sahip olmasıydı.

Anatoly Yakovenko’nun gelecek planları

Solana birçok sorunlar yaşamış olsa da Yakovenko şirkete liderlik yapmaya kararlı gibi gözüküyor. Solana şu anda daha çok Web 3.0 telefonuna odaklanmış durumda. Telefon şu anda “Saga phone” olarak adlandırıldı. Şirket yeni telefon ile Google ve Apple gibi şirketlerin iş modelini bozmaya çalışacak.

Yakovenko, Solana’nın Saga projesinden cep telefonu camiasını sarsmasını hemen beklemediğini açıkladı. Yakovenko başlangıç olarak 25.000 ila 50.000 arasında satılmasının yeterli olacağını söyledi.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha fazla Kimdir Haberi için: Kimdir Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
15 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
15 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
1 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain