Emin Gün Sirer, Yapay Zeka ve Blockchain Hakkında Yazdı

Blockchain 10/08/2023 02:25 Zekiye Yapay
Emin Gün Sirer, Yapay Zeka ve Blockchain Hakkında Yazdı

Ava Labs Kurucu ve CEO’su Emin Gün Sirer’in kaleminden, Blockworks.co platformunda yayımlanan ve yapay zeka ile blockchain teknolojilerini konu alan makalenin Türkçe’ye uyarlanmış halini yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

“Yapay zekanın telif hakkı sorunu var ve ben nasıl çözülebileceğini biliyorum”

90’ların sonunda ve 2000’lerin başlarında LimeWire’ı hatırlıyor musunuz?

İlk başlarda müzisyenler ve stüdyolar, telif hakkı korumalı materyalin kullanımı için tazminat alamıyorlardı. Dosya paylaşım rüzgarı müzik ve eğlence endüstrisini tamamen alt üst etmişti. Ancak zamanla endüstri, yaratıcıları tazminatlandırmak için bir yol bularak fikri mülkiyeti koruma yoluna girdi.

Generative (Üretken) AI, veya AI, benzer bir durumda.

Bu yeni teknoloji; minimum çaba ile yeni resimler, metinler, müzikler ve daha fazlasını hızla oluşturarak dünyanın hayal gücünü yakaladı. Yazarlara, sanatçılara ve diğer içerik üreticilerine, her bir unsurunu manuel olarak oluşturmadan hızla yeni materyal geliştirme olanağı sunmaya başlıyor. Bunun etkisi, oyun değiştirici olacak.

Ancak generative AI’ın bir telif hakkı sorunu var.

Teknoloji; büyük ölçüde büyük dil modelleri (LLM’ler) üzerine dayanıyor ve LLM’ler, internetin her köşesinden büyük miktarda veri topluyor. Topladığı bu veriyi kullanıcı isteklerine yanıt üretmek için kullanıyor.

Bu süreç; toplanan verinin büyük bir kısmının telif hakkına tabi olabileceği veya başka şekillerde yasalarla korunabileceği için, bir fikri mülkiyet riski oluşturuyor. Daha da kötüsü; orijinal içeriğin yaratıcıları, LLM’ler çalışmalarını sürdürdüğünde genellikle ödeme alamıyorlar.

Şimdiden büyük LLM telif hakkı ihlalleri nedeniyle önemli davalara şahit olduk ve generative AI kullanımı arttıkça bu sorunların çoğalacağı şüphesiz. Sorunun diğer tarafında, yaratıcılar hali hazırda işlerinin kaybolacağından endişe ediyorlar.

Zorluk: LLM’lerden oluşturulan generative AI kullanılırken fikri mülkiyet haklarına nasıl saygı gösterilecek?

Generative AI’ın sorumlu ve etik bir şekilde kullanılabilmesi için; LLM’ler tarafından toplanan ve telif hakkı bulunan verilerin kökeninin belirlenmesi için bir sistem kullanılmalıdır, böylece uygun adımlar atılabilir (ya uygun tazminat ödemeleri için ya da olası davalardan kaçınmak için).

Blockchain, bunun çözümü olabilir.

Blockchain’in sorunu çözme gücü

Dağıtılmış defter teknolojisi olarak blockchain, kullanıcıların dijital işlemleri merkezi bir kontrol veya yetki olmaksızın merkeziyetsiz bir ağda güvenli bir şekilde depolamalarına ve izlemelerine olanak tanır.

Blockchain işlemlerin değiştirilemez bir kaydını tutar. Kimin neyi ne zaman yarattığıyla ilgili tüm bilgiler dijital defterde saklanabilir. LLM’lerin topladığı veri havuzları on-chain’e (zincir üzerine) konulursa, generative AI ve blockchain arasında sinerjik işbirliği ortaya çıkabilir.

Generative AI için bu, LLM’lerin telif hakkı olan materyali nasıl kullandığına dair tam şeffaflık sağlayabilir.

Blockchain ağları, her kullanımın (işlem) bir ödeme gerektirmesi şeklinde programlanabilir (yaratıcıların içerikleri LLM’ler tarafından kullanıldığında otomatik olarak ödeme almasına izin vererek). Bu şekilde LLM’ler geliştiren şirketler; blockchain kullanarak pahalı davalardan kaçınabilirken, generative AI’ın potansiyeline erişebilen modeller üzerinde, inovasyon ve geliştirmelerine devam edebilirler.

Blockchain ile fikri mülkiyeti koruma

Endüstri düzeyinde bir sorunu orijinal bir fikirle çözmek için, bazı temel soruların yanıtlanması gerekiyor. Bu bağlamda blockchain’in nasıl en iyi şekilde uygulanabileceğini çözmemiz gerekecek. Verimli bir ödeme sistemi konusunda karar vermemiz gerekecek.

Bunlar küçük zorluklar olmasa da, blockchain geliştirenler, yakın geçmişte eşit derecede büyük sorunları çözmek için benzer sorularla karşılaştılar (örneğin on-chain borsalar, blockchain’in sigortaya nasıl uygulanacağı ve dijital görüntü sahipliği gibi).

Biraz ironik bir şekilde, bu sorunları çözmede aynı zamanda AI’ın da çözümün bir parçası olabileceğini öne sürdüm. Çünkü AI, blockchain’e özgü kodlama zorluklarını daha basit ve daha güvenli hale getirebilir.

Daha büyük zorluk ise, diğer endüstrilerin hızla değişen teknolojilere ayak uydurmasıyla ilgili olacak.

Napster ve benzeri şirketler eğlence endüstrisini altüst ettiğinde, buna uyum sağlandı. Pandora, Spotify ve Apple Music gibi hizmetlerin yükseldiğini gördük, ki bu birçok açıdan müzik ve video içeriği tüketmek için yeni ve daha iyi yollar yarattı.

Blockchain ve generative AI daha büyük bir hızla hareket ediyor ve endüstriler bunlara daha hızlı adapte olmalı. Ancak benim görüşüme göre sonunda, blockchain ve AI’ın birleşmesi işletmeler ve toplum için daha iyi bir sonuç yaratacak.

Önümüzdeki yıl, generative AI fikri mülkiyet sorununun ele alınmasında önemli ilerlemeler kaydedileceğini ve blockchain’in en verimli ve etkili çözüm olarak ortaya çıkacağını öngörüyorum. Ve bunun sonucunda, ticari ve düzenleyici zorlukların kendiliğinden çözüldüğünü göreceğiz.

Bunların hepsi; generative AI’ın bir kategori olarak büyümeye devam etmesi ve LLM’lerin birçok kullanıcı ve içerik üreticisi için yeni olanaklar sunulmasını sağlamak için kritik adımlardır.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
17 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
17 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
1 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain