Yetkili, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin akışını, e-posta adreslerine benzer şekilde takip edebileceğini dile getirdi.
Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi’nde (USSS) görevli üst düzey bir yetkili, ajansın Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin akışını e-posta adreslerine benzer şekilde takip edebileceğini dile getirdi. Hatta yetkili bu yöntem ile 2015 yılından bu yana toplamda 254 olayda 102 milyon dolardan fazla kripto paraya el konulduğunu söylüyor.
USSS’de soruşturma müdür yardımcısı olan David Smith, CNBC ile yaptığı röportajda, blockchain kayıtlarının şeffaf ve değişmez yönünün, araştırmacıların bazı durumlarda işlemleri resmi para biriminden daha kolay izleyebileceği anlamına geldiğini söyledi.
“Blockchain teknolojisinin yol gösterici ilkelerinden biri, halka açık bir defter olması ve biraz bilgi işlem gücüne sahip herkesin, kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere, buna erişimi olmasıdır.”
Ayrıca, gizli servisin, blok zincirinin asıl amacı olmayan hiçbir şey yapmadığını ve sadece izleme mekanizmalarını kullandığını dile getirdi.
Bu kapsamda Smith, belirtilen yöntemin kullanılarak Gizli Servis tarafından 2015 yılından bu yana siber dolandırıcılara yönelik operasyonlarda 100 milyon dolardan fazla kripto paraya el konulduğunu belirtti. Buna ek olarak ajanların ve analistlerin Washington DC’deki Gizli Servis merkezindeki Küresel Araştırma Operasyonları Merkezi’nden (GIOC) bazı soruşturmaları yürüttüğünü de söyledi.
Bu operasyonları örneklendiren yetkili, mart ayında, Estonyalı bir adamın en az 13 uluslararası fidye yazılımı saldırısındaki rolü nedeniyle 66 ay hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. Ayrıca bu kişinin yasa dışı yollar ile ele geçirdiği 1,7 milyon dolar değerindeki Bitcoin’ine el konulduğunu söyledi. Yine başka bir operasyonda, Romanya’daki uluslararası bir kara para aklama operasyonunda fidye yazılımı saldırısına karışan bir siber suçlu grubunun yakalandığı belirtilti.
Kripto para işlemlerini izlemeyi bir e-posta adresini izlemeye benzeten Smith, bu durumu şu cümleler ile açıklıyor:
“Bir dijital para cüzdanını takip ettiğinizde, bu, bazı ilişkili tanımlayıcılara sahip bir e-posta adresinden farklı değildir. Bir kişi işlem yaptığında ve bu blok zincirine girdiğinde, isterseniz o e-posta adresini veya cüzdan adresini takip etme ve blok zinciri aracılığıyla izleme olanağına sahibiz.”
Genelde suçluların mümkün olduğu kadar çok transfer yaparak izlerini gizlemeye çalıştıklarını belirten Smith, bu durumu aynalardan oluşan bir eve benzettiğini söyledi. Ayrıca bu suçluların çaldıkları Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini, genellikle stablecoinlere dönüştürdüklerini dile getirdi.
“Suçlular, onlar da insan. Bazı büyük paralarla ilişkili işlemlerde, piyasa oynaklığının bir kısmından kaçınmak istiyorlar. Bu nedenle Stablecoinlere yöneliyorlar.”
Bilindiği üzere ABD Gizli Servisi, başlangıçta ülkenin finansal altyapısını korumak için oluşturulmuş, eski federal kolluk kuvvetlerinden biri olarak çalışıyor. 1865 yılında ABD Hazine Bakanlığı’nın bir kolu olarak kurulan birimin o zamanki tek amacı sahtecilik ile mücadele etmekti. Bugün ise ajans ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlanmış durumda. Hedeflerine ulaşmak için genellikle Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı (CISA) ve uluslararası ajanslar dahil olmak üzere diğer federal kurumlarla ortak soruşturmalar yürütüyor.
Günün koşullarına göre kendini geliştiren birim kaçakçılık ile mücadele etmek için sık sık uyarılarda bulunuyor. Bu kapsamda USSS, şubat ayında, dijital varlık güvenliği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve dijital varlıkların yasa dışı kullanımını kısıtlamak için bir kripto para birimi farkındalık merkezi kurdu.
Kripto para birimlerinin kullanımının doğası gereği suç olmadığını da belirten ajans, yine de bu işlemlerin kontrol altında tutulması gerektiğini belirtiyor.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar