Algorand Nedir?

NEDİR 26/12/2021 20:01 BullTrader BullTrader  Twitter
Algorand Nedir?

Algorand; blok zinciri içerisinde, aynı anda daha güvenli, hızlı ve merkeziyetsiz olmak için oluşturulmuş bir ağdır. 

MIT profesörü Silvio Micali tarafından Haziran 2019’da başlatılan Algorand, herkesin üzerinde işlem yapabileceği, yani açık kaynaklı bir blok zinciri ağı olarak görev yapıyor.

image 29 - Algorand Nedir?
Silvio Micali

Tasarlanma amaçlarının başında ise hızlı işlemlere güçlü bir şekilde değinen, ödeme odaklı bir ağ ortaya çıkarma gayesi geliyor.

Platform bu hız durumunu ise saniyede 1.200’den fazla işlemin (TPS) işlenmesi ve beş saniyeden daha kısa sürede işlem kesinliğinin sağlanması olarak tanımlıyor.

Algorand, bir Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanıyor. Doğrulayıcı ödüllerini kendi yerel kripto para birimi olan “ALGO” ile dağıtıyor. 

İlginizi çekebilir: Proof of Stake (PoS) Nedir?

Uluslararası alanda tanınan bir bilgisayar bilimcisi ve MIT profesörü olan Silvio Micali tarafından başlatılan Algorand, alanında uzman araştırmacılar, kriptograflar, matematikçiler ve geliştiricilerden oluşan multidisipliner bir ekip tarafından geliştirilmeye devam ediliyor.

Algorand Çalışma Sistemi

İki katmana ayrılmış bir şekilde çalışan Algorand protokolünde, işlerin büyük bir kısmı birinci katmanda gerçekleşiyor. 

Platform, akıllı sözleşmeler tasarlamak, eşler arası kripto para birimi alım satımlarını hızlı bir şekilde işlemek için kullanılıyor.

Algorand, ek işlevsellik üretebilmek ve merkeziyetsiz finans ( DeFi ) uygulamalarına daha fazla güç sağlamak için daha özellikli akıllı sözleşmeler yürütebilen ikinci bir katmana da sahiptir.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

Platform, Pure Proof of Stake (PPoS) olarak bilinen yeni bir PoS konsensüs mekanizması etrafında inşa edilmiştir. 

Sistem, tüm ALGO token sahiplerinin blok üretimine katılmasına ve bu işlem için çeşitli ödüller kazanmasına izin veren, hızlı ve güvenilir bir sistem olarak tasarlanmıştır. 

Algorand Protokolü, mevcut node havuzundan blok üreticilerini rastgele ve gizlice seçiyor. Bu durum ise, tutulan ALGO token’larının miktarıyla birlikte seçilme şansını artırıyor.

Ayrıca her turda katılımcılar değiştiği için işlem sonrasına kadar kimse, blok seçimine katılıp katılmadığını bilemiyor. 

Buradaki asıl amaç ise, ağı saldırılara ve gizli anlaşmaların yapılmasına karşı korumak olarak gösteriliyor.

Algorand’ı Farklı Kılan Ne?

Bilindiği üzere birçok blockchain projesi farklı çalışma sistemi kullanıyor. Örneğin en büyük piyasa hacmine sahip olan kripto para birimi Bitcoin, Proof of Work (POW) mekanizmasını kullanıyor.

PoW, madencilerin blok üretmek ve madencilik ödülleri kazanmak için matematiksel algoritmaları çözerek birbirleriyle rekabet ettiği bir sistem olarak tanımlanabilir.

İlginizi çekebilir: Proof of Work (POW) Nedir?

Bunun yanında en büyük ikinci işlem hacmine sahip olan kripto para birimi Ethereum’un da bu yöntemi kullandığı biliniyor.

Ancak Ethereum, bu sistemde değişikliğe giderek, ETH 2.0 ile birlikte Proof-of-Stake modeline geçmeyi hedefliyor.

Proof-of-stake modelinde, ilgili projede belirli bir miktar yerel token’a sahip olan kullanıcılar, blok zincirin doğrulayıcıları olarak bilinir. Bu miktar Ethereum’da 32 ETH olarak belirlenmiştir.

Blockchain teknolojisi her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu alanda atılan adımlar sistem içerisinde rekabeti de artırıyor.

Bu sistem içerisinde aslında kullanıcıların beklediği en önemli özellikler arasında yüksek hız ve uygun fiyat geliyor. Çünkü yapılan işlemlere ait gecikmeler ve tıkanıklık, kötü bir deneyime neden olabilir.

İşte bu durumu dikkate alan Algorand, akıllı sözleşme işlemleri de dahil olmak üzere saniyede 1.000 işlem (tps) düzeyinde bir bölgeyi destekleyerek bu sorunun üstesinden gelebileceğini belirtiyor.

image 30 - Algorand Nedir?
Algorand

Daha önce sözü edilen işlem hacimleri en büyük kripto para birimleri olan Bitcoin’in 5 tps’i veya Ethereum’un mevcut 15-30 tps oranı göz önüne alındığında Algorand’ın hızı dikkat çekiyor.

Her ne kadar düşük tps oranları ile anılsa da blok zinciri, bunu iyileştirdiğini iddia etmeye devam ediyor. Örneğin; Solana, 50.000 tps’nin üzerine çıktığını ve Ethereum da ETH 2.0 yükseltmesi ile kapasitesini 1.000-2000 tps arasına geleceğini belirtiyor.

Algorand’ı farklı kılan bir diğer özelliği ise neredeyse anında işlem kesinliği elde etme başarısı olarak gösterilebilir.

Bu da platformu çevrim içi finansal uygulamalara çok daha uygun hâle getiriyor. Algorand herhangi bir fork (çatallanma) yaşamadığı için, kullanıcıların zincir bölünmesi konusunda endişelenmelerine gerek yok.

Platform, her bloktan gelen ödüllerin yerel kripto para birimi ALGO sahiplerine eşit olarak dağıttığı için diğer blok zinciri projelerinden ayrılıyor.

Çünkü bilindiği üzere, PoS konsensüsüne sahip birçok blok zinciri bu sistemi uygulamamakla birlikte, kullanıcılardan olumsuz dönüşler alıyor.

Kullanıcıların Algorand üzerinde node oluşturması da oldukça kolay olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin platformda node çalıştırmak için gereken minimum özellikler arasında 4-8 GB RAM, 100 GB SSD ve 10 MBit geniş bant yeterli oluyor.

PoS konsensüs sistemi ile çalışan platform, önemli ölçüde daha düşük işlem ücretleri ve daha kısa onay süreleri gibi özellikleri ile, PoW tabanlı sistemlere göre daha avantajlı konumdadır.

Bunun yanında Algorand Pure Proof of Stake konsensüs mekanizması ile enerji verimliliği konusunda da fark yaratmayı hedefliyor.

Blok zincirinin karbon nötr olduğunu ve rakiplerinin ürettiği CO2’nin sadece iki milyonda birini ürettiğini belirten platform kendisini bir adım önde görüyor.

ALGO Token Nedir?

ALGO, platformun yerel kripto para birimi ve ağ yapısının temel taşı olarak bilinir. Algorand’ın doğrulayıcılara blok ürettikleri için ödenen ödüller, yalnızca blok üreticilerine verilmek yerine tüm ALGO token sahipleri arasında dağıtılır. 

Yaklaşık olarak her on dakikada bir gerçekleşen ödül dağıtımı ile kullanıcıların Algorand stake platformuna katılmaya teşvik edilmesi amaçlanıyor.

10 milyar olarak sabit bir tedarik sınırı olan ALGO’ya ait bazı bilgiler ise şu şekildedir:

  • İlk beş yıl içinde 3 milyar ALGO piyasaya sürülecek.
  • Node çalıştıranlara dağıtılması planlanan 1,75 milyar ALGO ayrılmıştır.
  • 2,5 milyar ALGO, röle node’larına zaman içinde dağıtılacak.
  • 2.5 milyar ALGO, Algorand Vakfı ve Algorand Inc. için ayrılmıştır.
  • 0,25 milyar ALGO, kullanıcı hibeleri için dağıtılacak.

Hâlihazırda büyük miktarda ALGO’ya sahip olan Algorand Vakfı, kripto para ekosistemindeki bazı eleştirilere göre protokolü kısa vadede merkezileştiriyor. 

Bunun yanında, Agorand’ın adil ödül dağıtım mekanizması, ağ merkezileşmesini daha uzun bir zaman diliminde azaltmak için oluşturulmuştur.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

BORSA HABERLERİ
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Coinbase’in Yapay Zeka ve Kripto Vizyonu!
Coinbase, yapay zekâ (AI) ve blok zincir teknolojisinin birleşerek gelecekte ekonomik büyümeyi nasıl ateşleyebileceği konusunda vizyonunu ortaya koydu. Bu vizyon, özellikle kripto ve yapay zekanın birleşimiyle oluşacak “Agentic Web” kavramına dayanıyor. Agentic Web, yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin ve işlemlerin dijital ekonomiyi yönlendirdiği bir internet evresini ifade ediyor. Yapay zeka ve kriptonun geleceği Coinbase Ventures, […]
4 hafta önce BLOCKCHAIN
Binance’ten Delist Haberi Geldi!
Kripto para borsası Binance’ten yeni delist duyurusu geldi. Binance, 4 işlem çiftini delist edeceğini açıkladı. Binance konuyla ilişkili olarak şu açıklamayı yaptı: “Binance, kullanıcıları korumak ve yüksek kaliteli bir alım satım piyasasını sürdürmek için listelenen tüm spot alım satım çiftlerini periyodik olarak inceler ve zayıf likidite ve işlem hacmi gibi birçok faktör nedeniyle seçilen spot […]
4 hafta önce BLOCKCHAIN
Binance’ten Yeni Delist Duyurusu!
Kripto para borsası Binance’ten yeni delist duyurusu geldi. Binance, 4 işlem çiftini delist edeceğini açıkladı. Binance konuyla ilişkili olarak şu açıklamayı yaptı: “Binance, kullanıcıları korumak ve yüksek kaliteli bir alım satım piyasasını sürdürmek için listelenen tüm spot alım satım çiftlerini periyodik olarak inceler ve zayıf likidite ve işlem hacmi gibi birçok faktör nedeniyle seçilen spot […]
1 ay önce BORSA
FTX ödemeleri başlıyor! 16 milyar dolarlık geri ödeme kripto piyasasını canlandırabilir
Önümüzdeki hafta kripto piyasası için önemli. Çünkü iflas eden türev borsası FTX’in geri ödeme süreci başlıyor. FTX toplamda 16 milyar dolarlık bir geri ödeme yapmaya hazırlanıyor. Bu fon akışının Bitcoin ve altcoinler üzerinde büyük bir boğa piyasası başlatabileceğini düşünen birçok piyasa yatırımcısı var. Piyasada Boğa Rallisi Beklentisi! Analistler bu dev geri ödeme dalgasının Bitcoin ve […]
2 ay önce ALTCOIN
Binance’in Eski CEO’su CZ, hapisten çıktı! Şimdi ne yapacak?
Binance’in kurucu ortağı ve eski CEO’su Changpeng Zhao (CZ) hapisten çıktı. Zhao, kripto borsası Binance’in başında olduğu dönemde yeterli düzeyde bir kara para aklama önleme (AML) programı yürütmediği için Nisan 2024’te dört aylık hapis cezası almıştı. Ayrıca CZ, 50 milyon dolar para cezasını ve Binance ise 4,3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Bu ceza, […]
2 ay önce BLOCKCHAIN
Robinhood stablecoin çıkarmayı planlıyor!
Bloomberg’in haberine göre, Fintech devleri Robinhood ve Revolut, kendi stablecoin’lerini piyasaya sürmeyi değerlendiriyor. Özellikle Robinhood’un bu yönde ciddi adımlar atabileceği konuşuluyor. Eğer bu gerçekleşirse, Robinhood, PayPal gibi büyük şirketlerin izinden giderek stablecoin alanına adım atan bir başka geleneksel finans şirketi olacak. Bildiğiniz gibi PayPal geçtiğimiz yıl ABD doları destekli PYUSD stablecoin’ini piyasaya sürmüştü. Robinhood’un stablecoin […]
2 ay önce BLOCKCHAIN