Aptos Blockchain Piyasaya Sürülmesiyle Beraber Eleştiri Yağmuruna Tutuldu
Aptos blockchain mainnet 18 Ekim 2022 itibarıyla piyasaya sürüldü. Uzun zamandır beklenilen girişim, bir dizi endişeyi de beraberinde getirdi.
Aptos Kurucu Ortağı Mo Shaikh, girişimi şu sözlerle duyurdu:
“Aptos’u sonunda mainnet’e taşıdığımız için çok heyecanlıyım.”
Shaikh, teknik açıdan Aptos başlangıç ağının 12 Ekim 2022’de 102 onaylayıcı ile ortaya çıktığını belirtti.
“Bu onaylayıcılar mainnet öncesinde geniş çaplı bir değerlendirme sürecinden geçti.”
Mainnet’in piyasaya sürülmesinden önce, Aptos saniyede 160.000 işlem (TPS) gerçekleştirebiliyordu. Ancak, mainnet’in piyasaya sürülmesiyle beraber bu işlem sayısı ciddi bir düşüş yaşadı ve Bitcoin blockchain’de gerçekleştirilenden düşük seviyelere geriledi. Aptos’un explorer bilgilerine göre, ağın yayın saati itibarıyla sadece 7 TPS civarında işlem hacmine ulaşabildiği görülüyor.
Shaikh’e göre düşük işlem sayısı ağın kapasitesinin bir göstergesi değil ve işlem sayısı aktivite sayısı arttıkça artacak.
Aptos’un Token Ekonomisi Kripto Para Topluluğu İçin Ne Derece Çekici?
Shaikh aynı zamanda Aptos’un soru işaretleri doğuran token ekonomisine de değindi. Aptos liderine göre ağın tokenları “insanları merkeze alarak dizayn edildi.” Token dağıtımının dört kategorisini de paylaşan Shaikh, her kategorinin ilk aşamada yüzde kaç oranla ve kaç adet token alacağını da tanımladı.
Aptos’un blog sitesinde açıkladığı tokenomics’e göre blok zincirinin APT coin’i 1 milyar adet arz ile piyasaya sürüldü. Bu 1 milyar adetin yüzde 51.02’si topluluğa, yüzde 19’u ana katılımcılara, yüzde 16.50’si vakfa ve yüzde 13.48’i de yatırımcılara pay edilmiş görünüyor. Arzın tamamına ise 2027’nin sonlarına doğru ulaşılması bekleniyor. 2032 yılı itibarıyla da arzın 1.5 milyarın üstüne çıkması öngörülüyor. Şu an APT’lerin yüzde 82’sinden fazlasının tüm kategorilerde stake edildiği, bunların yukarıdaki dağıtım planına göre kilitlendiği ve piyasaya sürülmediği belirtiliyor.
Ayrıca, APT staking ödülleri şu an maksimum olarak yıllık yüzde 7’den başlıyor. Maksimum ödül oranı, yıllık yüzde 3,25’lik bir alt sınıra kadar yıllık %1,5 oranında azalıyor. (bunun da 50 yıldan fazla sürmesi bekleniyor) İşlem ücretlerinin (fee) şu anda yakıldığı fakat ileride bu durumun, zincirleme yönetişim oylamasıyla yeniden gözden geçirilebileceği de ifade ediliyor.
Maalesef bu açıklamalar topluluktaki herkes tatmin etmekte yeterli olmadı.
Kripto para analisti @AkadoSang’a göre tokenları kilitlemek ve stake etmek likidite sağlamanın “sinsi” bir yolu, bu nedenle de Shaikh’in sözleri çok da umut verici durmuyor.
Aptos Kalıcı Sözleşmelere Zemin Hazırlıyor
Mainnet açılımına ek olarak, Binance, FTX ve OKX de Aptos APT token kullanarak kalıcı sözleşmeler ürettiklerini duyurdu. Kalıcı sözleşmeler kripto para ticaretiyle ilgilenenlerin bir varlığın fiyatına karşı bahiste bulunmasına müsaade tanıyor.
İlginizi çekebilir: Aptos Blok Zinciri (APT) Nedir? Yeni Başlayan Aptos Mainnet Hakkında Her şey!
Kripto para podcast yayıncısı Cobie, söz konusu FTX ve Binance listeleme haberlerini etkileyici bulmadığını dile getirdi ve eğer kripto para yatırımcıları emisyon programını veya toplam madeni para arzını bilmiyorsa bir spot piyasanın nasıl çalışabileceğini sorguladı.
Son olarak Aptos Discord server’ındaki kanallara erişimin engellenmesine yönelik konuşan Shaikh, söz konusu engelin topluluğun güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
“Çoğu proje kanalları scam sayısındaki fazlalık nedeniyle sessize alıyor. Topluluğun güvenliği en büyük önceliğimiz.”
Shaikh ayrıca mainnet açılımında yaşanan aksaklıklara rağmen, birden fazla uygulamanın önümüzdeki günlerde devreye gireceğini duyurdu.
“Sıfırdan merkeziyetsiz bir protokol kurmak oldukça zor. Aptos sürekli olarak birlikte gelişen harika bir topluluğa sahip olduğu için çok şanslı.”
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.