Avalanche (Avax) Alt Ağlar (Subnets) Nedir? Sonsuz Ölçeklendirme Mümkün mü?
Önce Web3’ün kısaca tanımını yaparak konuya girelim. Web3; blok zincirine dayalı, merkeziyetsiz, yeni ve üçüncü nesil internet anlamına geliyor.
Web3 teknolojisi; verilerin birbirine merkeziyetsiz bir sistemle bağlanması, metaverse için gerekli altyapıyı sağlaması ve üretilen içerik gelirlerinin herhangi bir aracı kişi ya da kurum olmadan, o içerik sahiplerine ait olması gibi avantajlarla, kullanıcılara daha özgür bir dijital dünyayı vadediyor.
İlginizi çekebilir: Avalanche nedir?
Web3’ün sunduğu harikalar bir yana, niş topluluklardan ana akım benimsemeye geçerken tek bir blok zinciri küresel trafiği nasıl ele geçirir? ya da diğer bir soru: ilk nesil blok zincirleri, adres sayıları henüz bir milyon olmadan artan yükün altında bükülürken; Web3, ilk bir milyar insanı nasıl bu gemiye alabilir?
Şu an ilk nesil blok zinciri üstündeki tek bir proje uygulaması bile milyarlarca doları kilitli tutarken tüm ağı zorlayabiliyor. Peki bu durumda, insanların tüm finansal hizmetleri blok zincirlerine taşıdığı bir gelecekten nasıl bahsedebiliriz? Çözüm ne olabilir? Cevap: Avalanche Alt Ağları (Subnets)
Avalanche Alt Ağları (Subnets) Nedir?
Alt ağlar (subnets), Avalanche ekosistemindeki uygulamalara özel blok zincirlerdir. Alt ağlar, çekirdek Avalanche blok zincirine bağlı olduğu halde özelleştirilebilir yani tek bir kaynak havuzu üzerinde rekabet etmeden geliştiricilerin kullanıcı deneyimlerini tamamen kontrol etmesine olanak sağlar. Fee’ler (ücretler) için hangi tokenın seçileceğinden, ağ etkinliğini hangi validatorun onayladığına ve hangi sanal makinenin işlemleri kolaylaştırdığına kadar birçok şey alt ağ geliştiricileri tarafından yapılandırılabilir.
Avalanche Alt Ağların Özelliği
Alt ağlar ile ilgili en önemli özellik; Avalanche ana ağının güvenliğini, hızını ve topluluğunu devralmasının yanı sıra, uygulama aktivitesini izole etmesidir. Bu sayede alt ağda herhangi bir uygulamada gerçekleşen yüksek trafik artışlarının, ağ genelindeki kullanıcıları etkilemesinin önüne geçilir. Özetle ağ tıkanıklığına neden olmaz ya da ağ tıkanıklığını azaltır. Bu da herkes için işlem ücretlerinin daha düşük olması anlamına gelir.
Avalanche Alt ağları (Subnets), DeFi ve oyun uygulamalarında hızla benimseniyor. Bunun nedeni; kurucuların, ana akım benimsemeyi desteklemek, altyapılarını geleceğe hazırlamak ve uygulamalarını kullanıcı talebine göre ölçeklendirmek için artık Avalanche Alt ağları gibi net bir yolun olduğunu farketmiş olmalarıdır.
Avalanche Alt ağlarının (Subnets) Kullanıcılara ve Geliştiricilere Sağladığı Faydalar
Kamu kurumları ve işletmeler, ”Alt ağlar” sayesinde tam özelleştirme olanağına sahip olabilir ve karmaşık kullanım durumlarını daha güvenli, düzenli ve kontrollü bir ortamda blok zinciri üzerinde oluşturabilirler. Ayrıca Alt ağ aktivitesine kimin erişim sağlayabileceğine ya da kimin yetkili olacağına karar verebilir ve daha sonraki aşamalarda genel blok zincirindeki geniş kullanıcı gruplarına ulaşabilirler.
Avalanche Alt ağları sayesinde kullanıcılar uygulamalarda güvenli, hızlı ve düşük ücretli işlem olanağına sahip olabilir, işlemlerin maliyetini ya da ne kadar sürede gerçekleştiğini düşünmek yerine ne yapmak istediklerine odaklanabilirler.
Geliştiriciler ise uygulama altyapılarını aylar hatta yıllar yerine saatler içinde isteğe bağlı olarak ölçeklendirebilir. Ayrıca Alt ağdaki işlem ücretleri için kullanılabilecek uygulamalardaki yönetişim tokenlarına yardımcı programları genişletebilirler.
Daha fazla Avalanche haberi için lütfen buraya tıklayınız
Daha fazla Nedir haberleri için: Nedir Haberleri
Daha fazla Blockchain haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.