Yeni başlayanlar için; Piyasanın altını üstüne getiren anonimler: balinalar nasıl hareket eder? Amaçları nedir?
“Bitcoin Balina” terimi, kripto para borsası üzerinde etkileri oldukça güçlü olan Bitcoin yatırımcılarını tanımlamaya yarayan bir tabirdir. Kripto para borsası için kullanılan en yaygın metafor şüphesiz ki “okyanus”tur. Bu okyanus içerisinde yer alan balinaların gerçekleştirmiş oldukları işlemler okyanusun dalgalanmasını da doğrudan etkileyen işlemlerdir.
Bitcoin para borsasında bir okyanusta olduğu gibi büyük balıklar ve küçük balıklar bulunur. Bu nedenle balıklar kullanılarak çeşitli durumlar için terimler oluşturulmuştur. Örneğin; piyasada “köpek balığı” olarak tanımlanan durum kâr etme amacı ile çılgın bir işlem yapılmasıdır. Dalgalar şüphesiz ki piyasanın hareketlenmesini ifade eder. “Bitcoin balina” terimi ise para piyasası içerisinde yer alan oldukça büyük miktarda Bitcoine sahip olan kişileri ifade etmektedir. “Yunus” terimi ile ifade edilen balinalar kadar olmasa da varlığını hissettirebilen Bitcoin kullanıcılarıdır. Küçük balıklar ise az miktarda Bitcoin’e sahip olan yatırımcıları ifade eder.
Bitcoin balinalarının tamamı ne yazık ki bilinememektedir. Çoğu balina okyanusun derinliklerinde kimliğini gizlese de bazıları kimliğini göstermiştir. Bitcoin piyasasının balinaları arasında bilinenler: Bitcoin Reserve, Pantera Capital, Fortress, Bitcoin Investment Trust, Pantera Capital, Binary Financial, Falcon Global Gapital ve Global Advisors Bitcoin Investment Fund’dır.
Bu balinalar, izledikleri stratejiler çerçevesinde piyasada çeşitli hareketlenmelerin yaşanmasına neden olurlar. Borsaya aktarmış oldukları Bitcoin’leri gizli tutarak piyasayı yönetebilmek açısından çeşitli hamleler geliştirmektedirler. “Bitcoin Balinası” olarak ifade edilen bu devler, piyasanın işleyişine yön verecek nitelikte akışın oluşturulmasını sağlarlar. Piyasa içerisinde yer alan herhangi bir dalgalanma balinaların yönünü değiştirecek kadar güçlü olmadığı için balinalar bu dalgalanmalara yön vererek kârlarını artırabilecek hamleler geliştirirler. Stratejileri hakkında herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadıkları için piyasanın durumunun aslında onların hedefledikleri şeyler olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Piyasa içerisine enjekte edilebilecek çok sayıda Bitcoin’e sahip olan bu büyük kullanıcılar, piyasa içerisinde yer alacak fiyat değişikliklerini yönetme gücünü ellerinde bulundurmayı ister. Okyanusta yer alan küçük balıkların temel amacı Bitcoin’i ucuza satın alıp yükseldiğinde satışa sunarak kâr elde edebilmektir. “Bitcoin Balinası” ise küçük balıkları manipüle ederek onları kendi istediği bir şekilde yönlendirebilmek adına hamleler yapar. Piyasa içerisinde yer alan bu devlerin işlemlerini takip edebilmek ve ne amaçla yaptıklarını tespit edebilmek oldukça zordur.
Bitcoin Balinaları, piyasa içerisinde yer alan küçük balıkların piyasada bir güç oluşturabilmesini sağlamak adına onları birlikte karar vermeye itecek hamleler geliştirir. Piyasa içerisinde hareketlenmeye neden olmaları için küçük balıkları belirli sürelerle yemleyerek kendilerine çekerler. Yemi yutan küçük balıkların belirttikleri yönde ilerlemesi sonucunda gerçekleştirdikleri işlemler ile birlikte piyasayı etkileyecek hamlenin oluşmasını sağlarlar. Ne kadar küçük balıkların faydasına görünen bir işlem varsa gün sonunda kripto para borsası balinalarının olumlu etkileneceği bir sonuç doğar.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar