Muhabbit
Bitcoin Fiyatı Madencilik ve Elektrik Maliyeti Ortalamasında

Lider Kripto Para Birimi Bitcoin (BTC)’in Fiyatı Üretim Maliyetinde!

Bitcoin fiyatı 14 Şubat’tan bu yana düşüyor. Peki ya bu düşüş halving sonrasında başlayacak bir boğa sezonunun habercisiyse?

Son günlerde Bitcoin (BTC) fiyatının sürekli düşüşünü izliyoruz. Bu düşüş trendine sürekli bir kılıf uydurmaya çalışıyoruz. Bu kılıflara örnek olarak dünyanın dört bir yanına yayılmış ve ülkemizin etrafını sarmış olan koronavirüs salgınının küresel anlamda tüm borsaları etkilemesini gösterebiliriz. Altın düşer, bitcoin düşer. Petrol düşer, bitcoin düşer. Salgın olur kağıt paralar karantinaya alınır, bitcoin yine düşer.

E NE ZAMAN YÜKSELECEK BU BITCOIN?

Bitcoin Ne Zaman Yükselecek?

Bitcoin şu an 7600$ – 8000$ bandında hareket ediyor ve son bir ay içerisinde %25 civarı değer kaybetmiş durumda. Bu yazımızda düşüşe daha çok halving ve bitcoin maliyeti açısından bakarak Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen Halving ile ilişkisini inceleyeceğiz.

Bitcoin Fiyatı ve Üretim Maliyeti İlişkisi

Bitcoin’in fiyatı ile üretim maliyeti arasındaki ilişkiyi Satoshi Nakamoto şöyle özetliyor;

Herhangi bir metanın fiyatı üretim maliyetine doğru yönelme eğilimindedir. Fiyat maliyetin altındaysa, üretim yavaşlar. Fiyat maliyetin üzerindeyse, daha fazla üreterek ve satarak kar elde edilebilir. Aynı zamanda, artan üretim zorluğu artıracak ve üretim maliyetini fiyata doğru itecektir.

Daha sonraki yıllarda, yeni madeni para üretimi mevcut arzın küçük bir yüzdesi olduğunda, piyasa fiyatı üretim maliyetini diğer yönden daha fazla belirleyecektir.

SatoshI Nakamoto – 2010

Satoshi’nin bu sözünden hareketle Bitcoin Madenciliğinin fiyatını yapılan araştırmaları göze alarak inceleyebiliriz.

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketimi Endeksi

Cambridge Üniversitesi’nin Kasım 2014’den 2019 yılına kadar yaptığı çalışmalar Bitcoin madencilerinin cihazlarını madencilik karlı olduğu sürece çalıştırdıklarını varsayıyor ve hesaplamalar için şu kriterleri göz önünde bulunduruyor;

Bitcoin Üretim Maliyeti Hesaplaması

Bitcoin’in üretim maliyetinin dünya çapında ortalamasını hesaplarken maliyetteki en büyük etken olan elektrik fiyatını dikkate alan Charles Edwards, bununla da yetinmeyip bu hesaplamayı tradingview’e bir indikatör olarak ekleyince bitcoin’in bugün geldiği noktanın aslında dünya çapındaki ortalama üretim maliyeti olduğunu görüyoruz.

Bitcoin – Bitcoin Üretim Maliyeti Grafiği

Grafiği incelediğimizde 2018’in son aylarından 2019 Mayıs ayına kadar bitcoin madencilerinin maliyetinin altında çalıştığını, fakat hemen ardından gelen yükseliş ile bunu telafi ettiklerini görebiliyoruz.

Bitcoin Halving’in Fiyata Etkisi

Birçoğunuzun bildiği gibi Mayıs ayında gerçekleşecek olan halving, Bitcoin’in elde edilme zorluğunu ikiye katlayacak ve doğal olarak madencilerin 1 BTC kazanmak için harcayacağı enerji de artacak. Bu durumun Bitcoin fiyatını nasıl etkileyeceğine yine aynı indikatörü kullanarak bakarsak;

2016 Halving Öncesi ve Sonrası

9 Haziran 2016’da Gerçekleşen bir önceki halving’in Bitcoin fiyatına etkisi bariz görülüyor. Ayrıca halving öncesi Bitcoin fiyatının üretim maliyeti ile kesiştiğini de görüyoruz. Daha önce Binance CEO’su CZ, “Bitcoin Yarılanması Henüz Fiyatlandırılmadı” demişti.

Halving ile alakalı detaylı bilgi için şu yazımızı okuyabilirsiniz: Bitcoin Halvingi ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Bir önceki halving sırasında fiyatı 583$ iken halving sonrasında 555 gün içerisinde %3171 artarak fiyatını 19.000$ seviyesine çıkartan Bitcoin, Mayıs ayındaki halving sonrasında güncel fiyatıyla (8000$) aynı yükselişi (+%3171) göstermesi durumunda 250.000$ fiyatına ulaşmış olacak. Dünya çapında bitcoin’in bu fiyata çıkacağına inanan birçok kişi olduğu kadar inanmayanlar da mevcut.

Siz hangi taraftasınız?

Son Yazılar

Exit mobile version