Bitcoin Gelirlerini Vergilendirmeyen 11 Ülke
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinden elde edilen gelir ve sermaye kazançları üzerinden vergi alınması günümüzde artık yaygın hale geldi. Bununla birlikte, bu sürekli yükselen varlık sınıfının nasıl geliştiğini görmek ve yeniliği teşvik etmek isteyen, kripto para trendine ayak uydurmaya devam eden birkaç ülke var. Ancak, bu ülkelerde bile vergi kanunları değişebilir ve genellikle karmaşıktır.
Vergi yükümlülüğü, Bitcoin ve diğer dijital varlıklara yatırım yapan yatırımcılar için büyük bir endişe kaynağıdır. Ancak bazı ülkeler, yatırımcılara bu konuda baskı uygularken ve Bitcoin işlemlerinden elde edilen gelir ve sermaye kazançları üzerinden vergiler alırken, bazı ülkeler de genellikle kripto para piyasasını daha iyi benimsemeyi ve piyasada yeniliği teşvik etmek amacıyla farklı bir yaklaşım benimsiyor. İçeriğimizde adları geçen ülkeler, kripto para birimlerinden elde edilen kazançlar konusunda farklı bir anlayış gösterip, yatırımcıların kripto para birimlerini vergi yükümlülüğü olmadan satın almalarına, satmalarına veya tutmalarına izin veriyor.
Belarus
Belarus, kripto para birimlerine vergi konusunda deneysel bir yaklaşım getiriyor. Doğu Avrupa ülkesinde, 2018 yılında çıkarılan kripto para birimi faaliyetlerini yasallaştıran yeni bir yasa, 2023 yılına kadar bireyleri ve işletmeleri vergilerden muaf tutuyor.
2018 yılında yürürlüğe giren bu yasayla birlikte, kripto para birimi madenciliği ve kripto para birimlerine yatırım yapmak kişisel yatırım olarak kabul edilir ve bu nedenle gelir vergisinden ve sermaye kazançlarından muaf tutulur.
Belarus’taki bu liberal yasa, dijital bir ekonominin gelişimini ve teknolojik yeniliği artırmayı amaçlıyor. Ülke, son zamanlarda P2P kripto ticareti sıralamasında tüm Doğu Avrupa ülkeleri arasında üçüncü ve dünya çapında da on dokuzuncu sırada yer aldı.
Almanya
Almanya, Bitcoin gibi dijital para birimlerinin vergilendirilmesi konusunda diğer ülkelerden farklı olarak benzersiz bir yaklaşım gösteriyor. Diğer birçok devletin aksine, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Bitcoin’i bir para birimi, emtia veya hisse senedinin aksine özel bir para birimi olarak görüyor.
Almanya’da ikamet edenler için, bir yıldan fazla bir süredir tutulan herhangi bir kripto para birimi, miktarı ne olursa olsun vergiden muaftır. Varlıklar bir yıldan az süreyle elde tutulursa, tutar €600’yu aşmadığı sürece, satışlardaki kazanç vergiden yine de muaf tutulur.
Almanya’daki işletmeler için durum biraz farklıdır. Almanya’da kurulmuş bir girişim şirketinin, tıpkı diğer varlıklarda olduğu gibi kripto para birimi kazançları üzerinden kurumlar vergisi ödemesi gerekir.
Ancak bu yıl içerisinde, Almanya’da kripto para türevleri ticaretini etkili bir şekilde ortadan kaldıran tartışmalı yeni bir vergi yasası yürürlüğe girdi. Bu vergi yasası, türevleri düzenlemeye yönelik Avrupa çapındaki hamleleri de yansıtıyor.
Hong Kong
Hong Kong ya da resmi adıyla Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nin kripto para birimleriyle ilgili vergi mevzuatı, 2020’de yayınlanan yeni bir direktife bağlı.
Direktifin tanıtıldığı Mart ayında, dijital varlıklar uzun vadeli yatırım amacıyla satın alınırsa, satılmadan elde edilen herhangi bir kârın, kâr vergisine tabi olmayacağı şeklinde belirtilmişti. Ancak bunun şirketler için geçerli olmadığını, kripto para birimi ticari faaliyetlerinden Hong Kong kaynaklı kârlarının vergiye tabi olduğu da eklendi.
El Salvador
El Salvador’da Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul edilmesinin ardından, ülkedeki yabancı yatırımcıların Bitcoin kazançları üzerinden vergi ödemekten muaf tutacağı bildiriliyor.
AFP’ye (Agence France-Presse) konuşan Başkan Nayib Bukele’nin hukuk danışmanı Javier Argueta, yabancı bir kişinin ülkede Bitcoin varlıklarının olması ve bundan yüksek kar etmesinin vergiye dahil olmayacağını belirtti. Yabancı yatırımı teşvik etmek için yürürlüğe konulan bu yasayla beraber El Salvador’da sermaye artırımı ve gelir üzerinden vergi ödenmiyor.
Bu vergi kuralları etrafında henüz yasal bir çerçeve oluşturulmamış olsa da ülkenin yabancı yatırımcıları kripto para birimleri gelirleriyle cezbetmesinin açık bir göstergesi haline geliyor.
Malezya
Malezya’da kripto para işlemleri vergiden muaftır ve kripto para birimleri, ülke tarafından varlık veya yasal ihale olarak kabul edilmediğinden sermaye kazancı vergisine dahil edilmez.
Ancak bununla birlikte, aktif kripto para ticaretinden elde edilen kârlar gelir olarak kabul edilebilir ve bu nedenle vergiye tabi gelir olarak kabul edilebilir.
Malezya’da kripto para işlemleri daha çok sermaye kazancı, pasif veya zaman zaman yapıldığı gibi planlanmamış veya sistematik değilse, bu tür satış ve satın almalardan elde edilen kâr vergiden muaf bir gelir olarak kabul edilir. Aktif, sistematik ve tekrarlanan kripto para ticareti ise gelir vergisine dahil edilir.
Kripto para birimine dahil olan işletmeler de aynı şekilde Malezya’da gelir vergisine dahil edilir.
Malta
Blok zinciri adası olarak tanımlayabileceğimiz Malta, Bitcoin’i bir hesap birimi veya bir değer deposu olarak tanır.
Malta, Bitcoin gibi uzun süredir elde tutulan dijital para birimlerine sermaye kazancı vergisi uygulamıyor. Ancak kripto para birimlerinin alım satımları, hisse senetleri veya hisse senetlerinde günlük alım satıma benzer olarak kabul edilir ve %35 oranında işletme gelir vergisi uygulanır. Ancak bu, Malta sisteminde mevcut olan “yapılandırma seçenekleri” ile yüzde beş ile sıfır arasında azaltılabiliyor.
Portekiz
Portekiz, dünyadaki en kripto para birimi dostu vergi rejimlerinden birine sahip.
Bireyler tarafından kripto para birimleri satışından elde edilen gelir, 2018’den beri vergiden muaf tutuluyor. Ayrıca ülkedeki kripto para birimleri yatırımları, %28 vergi oranına tabi olan yatırım gelirlerine dahil edilmiyor.
Ancak, ülkede kripto para birimlerini mal ve hizmet ödemesi olarak kabul eden işletmeler gelir vergisine dahildir.
Singapur
Singapur’da sermaye kazancı vergisi yoktur. Bu nedenle kripto para birimine sahip olan bireyler veya şirketler vergiden muaftır.
Ancak Singapur merkezli şirketlerin ana faaliyetleri kripto para ticaretiyse veya ödeme olarak kripto para birimini kabul ediyorsa, gelir vergisine tabidir.
Slovenya
Slovenya, kripto para birimleri için vergi sistemi kapsamında bireyleri ve işletmeleri ayrı ayrı ele alan başka bir ülkedir.
Slovenya’da bireyler Bitcoin sattıklarında elde ettikleri kazançlar gelir olarak kabul edilmediği için vergi ödemezler. Ancak, kripto para birimleri veya madencilik yoluyla ödeme alan şirketlerin ülkedeki diğer kurumsal şirketlerin ödediği gibi kurumsal oranda vergi ödemesi gerekir. Ülkede, ICO’lar sırasında token dağıtımı da %50’ye varan vergi oranlarına tabidir.
Slovenya’nın kısıtlama getirdiği tek konu ise kripto para biriminde ticari işlemlere (ödeme olarak yalnızca Bitcoin’i kabul etmek gibi) izin vermemesi olarak öne çıkıyor.
Ayrıca Slovenya Times, 2020 yılının sonunda, ülkedeki kripto para topluluklarının vergi kanununa açıklık getirmek için düzenleyiciler ve vergi makamları ile yakın bir şekilde çalıştığını bildirmişti.
İsviçre
“Kripto Vadisi” olarak bilinen inovasyon merkezine ev sahipliği yapan İsviçre de kripto para birimleri için en ileri görüşlü vergi politikalarından birine sahip.
Ülkede bireysel yatırım veya kripto para ticareti yoluyla elde edilen kripto para birimi kazançları, vergiden muaf sermaye kazançları olarak kabul edilir.
Ancak, madencilikten elde edilen gelir, gelir vergisine tabidir. Özellikle, vergi yasaları bölgesel olarak farklılık gösterir ve bireyin net gelir değerinin geri kalanıyla birlikte, sahip olunan toplam kripto para birimi miktarına yıllık bir “varlık vergisi” uygulanır.
Bermuda
Dünyada kripto para birimlerinden elde edilen kazançları vergilendirmeyen başka bir ülke olan Bermuda ya da tam adıyla Bermuda Adaları, kripto para birimlerini dijital değer anlamında özel olarak değerlendirip, genel anlamda bir vergi uygulamamaktadır.
Bermuda, dijital ya da dijitalleri içeren işlemlere gelir, sermayeden yararlanma, stopaj veya herhangi başka bir vergi uygulamıyor.
Ayrıca, Ekim 2019’da Bermuda, USD Coin’i (USDC) vergi, harç ve diğer devlet hizmetleri için kabul eden ilk ülke olmuştu.
Sizce kripto para birimlerinden elde edilen gelirlerden vergi alınmalı mı?
Daha fazla Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri