Bitcoin Mikseri Nedir? Ne İşe Yarar? Yapılmalı Mı?

Nedir 10/02/2020 20:58 Yiğitalp Çipa
Bitcoin Mikseri Nedir? Ne İşe Yarar? Yapılmalı Mı?

Bitcoin mikseri nedir hiç duydunuz mu? Bitcoin mikseri ya da Bitcoin karıştırma çözümleri, kullanıcıların Bitcoin’lerini karıştırarak kişilerin mahremiyetlerini korumaya yardımcı olan servisler olarak tanımlanabilir.

Bitcoin mikserinin bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar arasında en bilinenleri ise;

  • Kullanıcının elindeki Bitcoin miktarınının gizliliği konusuna önem verilmesi.
  • Paranın ne kadar kazanıldığı veya tam tersi ne kadar kaybedildiğinin başkaları tarafından bilinmemesi.
  • En önemli unsur ise yine paranın nereye harcanacağının bilinmemesi.

Birçok kullanıcı mahremiyet konusuna önem vermektedir. Açık bir şekilde yaptığını işlemlerin görünmesini istemeyebilir. Bu durum kişilerin güvenli bir şekilde işlem yapmasına yol açabilir.

Bitcoin adresleri aslında isimsizdir. Harf ve rakamlardan oluşur. Bu cüzdanlara “pseudonymus (takma ad)” da denir. Fakat cüzdanların public adresleri değişmezdir. Cüzdan adları aslında sahibinin kimliğini belli etmezler. Fakat bir borsadan kişisel cüzdanınıza Bitcoin transfer ederseniz ve işlemi yaptığınız borsada KYC (Know Your Customer) işlemlerini gerçekleştirip kimlik bilgilerinizi borsa ile paylaştıysanız, Borsa artık bu cüzdanın sizin olduğuna dair fikir sahibi olmuştur ya da en kötü ihtimalle cüzdan sahibinin sizinle bağlantılı olduğunu biliyordur. Bu da aslında cüzdanda sizin isminizin yazmamasının hiçbir anlamı olmamasına sebep olur.

Tabi kimlik analizi için çok daha gelişmiş yöntemler mevcuttur. Fakat bu şekilde kendi elinizle cüzdanı kendinizle eşleştirip bu bilgiyi de borsayla paylaşmış oluyorsunuz. Bu noktada cüzdan sahibi bir sonraki hareketiyle tüm bilgilerini açık etmiş oluyor.

Bunun içerisine elindeki Bitcoin’leri nasıl ve nereye harcadığı dahil edilebilir. Böylece mahremiyet diye tanımlanan her şey ortadan kalkmış oluyor. Bitcoin defterinde bu işlemler tamamıyla açık bir şekilde görüntülenebiliyor. Tabii bu durum için farklı çözümler geliştirilmiş durumda.

Merkezi Mikserleri

Bu servisi ne kadar çok kişi kullanırsa işleminizin güvenlik seviyesi o kadar artar ve takip bir o kadar zorlaşır. Bu karmaşık transferler kişiye mahremiyet sunar. Fakat bir noktaya kadar. Merkezi karıştırıcılar kişiye iki farklı problem yaratır.

Birincisi, her ne kadar mahremiyet sağlansa da sistemin merkeziliğinden dolayı karıştırıcı sizin kim olduğunuzu bilir ve eğer bu veriyi biriyle paylaşmak isterse ya da paylaşmak zorunda kalırsa mahremiyetiniz ortadan kalkmış demektir.

İkinci ve daha kötü olan durum ise karıştırıcının size Bitcoin’inizi göndermemesi. Yani Bitcoin’inizi çalması.

Merkezsiz Mikserler

Merkezsiz mikserler bu iki probleme de çözüm getirmiş durumda görünüyor. Buradaki işlemler ise bir grubun bir araya gelerek kendilerine büyük bir transfer yapmasıyla gerçekleşiyor.

Örneğin 50 kişi kontrol ettikleri yeni bir adrese 0.1 Bitcoin gönderiyor. Sonrasında herkes 0.1 Bitcoin geri alıyor. Fakat kimse bu Bitcoin’i nereden aldığını göremiyor. Bu işlemlerin mikserde gerçekleşmesi için bütün kullanıcıların mikserdeki işlemi onaylaması gerekiyor. Dolayısıyla herkes Bitcoin’ini geri alabiliyor. Çünkü eğer bir kişi bile imzalamazsa işlem gerçekleşemeyip askıda kalıyor. Böylece bir güven çemberi oluşmuş oluyor.

Güven çemberinin oluşması Bitcoin’in daha fazla kişinin benimsemesi açısından en önemli faktörler biridir.

Bitcoin’lerimizi Karıştırmalı Mıyız?

Bu işlemi mahremiyetinizi korumak adına gerçekleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Kullanıcıların işlemi gerçekleştirme sebebinin temelde bu durum olduğunu biliyoruz. Kısacası paramı nereye harcadığımı bütün dünyanın bilmesi gerekmiyor diyorsanız karıştırma işlemi sizin için.

Daha önceki Bitcoin’e Giden Yol yazımızda Eric Hughes’un Cypherpunk Manifestosu’ndan bahsetmiştik. Burada Hughes, mahremiyet ve gizlilik arasındaki ince farkı net bir şekilde açıklamıştı. Farkı anlamak adına okumadıysanız göz atmanızı tavsiye ederim.

Sadece Suçlular Mı Mikser Kullanır?

Bitcoin karıştırma platformları suçlular tarafından kullanılabilir. Çünkü iz kaybettirme anlamında başarılıdırlar. Fakat bilindiği üzere mahremiyet sadece suçlular için değildir. Çünkü Bitcoin dışında da suçlu olmayan bireyler bu kadar açık işlem yapmak istememe özgürlüğüne sahip olmak isteyebilirler. Ayrıca birçok geleneksel yöntemde de suçlular herhangi bir yol bulabilmektedir.

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile bu hak koruma altına alınmıştır. Ek olarak Chainalysis’in araştırmasına göre Bitcoin karıştırıcılarını kullanan insanların çoğu suçlular değil. Sadece mahremiyetlerini koruma altına almak isteyen insanların sayısı çoğunluktadır.

Bu gibi sebeblerden ötürü, bazı ülkeler suçlular için muhteşem bir yol olduğunu düşünse bile tamamen bu düşüncenin doğru olduğu söylenemez.

Karıştırma Servisleri Engellenebilir Mi?

Bu en önemli bir sorulardan biridir. Fakat engellenme süreci yargıdan yargıya değişebilir. Bu ülkedeki yasa ve yargılamalara bağlı olan bir durum. Geçmişte kara para aklamaya yardım etmek suçuyla kapatılan mikserler mevcut. Bu yüzden global anlamda tamamen engellenme olabilme ihtimali şu an için mümkün görünmüyor.

22 Mayıs 2019 Tarihinde Hollanda Finansal Zeka ve Soruşturma Kurumu (FIOD) Bestmixer’i kara para aklama suçundan, Fransa ve Lüksemburg Polisi’nin desteğiyle kapatmıştı. Aslında merkezi mikser servislerini kapatmak hükümetler için çok da zor bir işlem değil. Fakat merkezi olmayan karıştırıcıları kapatmak ve cezalandırmak çok daha zor.

Çünkü merkezi olmayan bir sistemi yada başında cezalandıracak bir otorite olmayan bir sistemi hukuk önünde yargılamak ve cezaya çarptırmak uzun ve karmaşık bir iş olacaktır. Bu yargılama durumu mevcut iken bile halen birçok merkezi ve merkezsiz Bitcoin karıştırma servisi ise hizmet vermeye devam etmektedir.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
2025’te Blockchain ve Web3 Ekosisteminde Neler Olacak?
2024’ün sonuna yaklaşırken, Ava Labs ekibi, Web3 ekosisteminde 2025 yılına yön verecek trendleri öne çıkaran tahminlerini paylaştı. İşte oyun, sermaye piyasaları, regülasyonlar, yapay zeka ve daha fazlasını kapsayan öngörüler: Blockchain Başlatmak Web Sitesi Kurmak Kadar Kolay Olacak Ava Labs Ürün Başkanı Nick Mussallem, düşük maliyetli ve kod gerektirmeyen Layer-1 blockchain’lerin dakikalar içinde başlatılabileceğini belirtiyor. Kullanıcılar […]
10 saat önce Blockchain
Avalanche’ın Yapay Zeka Hamlesi! InfraBuidl() Programı ile Blockchain Geleceği
Avalanche, blockchain dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ederken, şimdi de yapay zeka (AI) teknolojisini ekosistemine entegre etmek için büyük bir adım atıyor. InfraBuidl() programının ikinci aşamasında yapay zeka kullanımına odaklanarak, blockchain ve AI teknolojilerinin birleşiminden doğan yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Bu program Avalanche topluluğundan seçilen uzmanlar tarafından denetleniyor. Ve AI odaklı projelere hibe desteği […]
13 saat önce Avalanche
Unichain’in Ana Ağı 2025’te Faaliyete Girecek! DeFi’de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Uniswap tarafından geliştirilen Unichain, 2025’in başlarında, Ethereum’un Optimism (OP) Stack’i üzerinde inşa edilen yeni bir Layer 2 çözümü olarak ana ağ (mainnet) lansmanını yapmayı planlıyor. Bu ağ Ethereum’un sınırlamalarını aşarak merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları için daha hızlı ve güvenli bir platform sunmayı hedefliyor. Unichain, halihazırda Ethereum‘un Sepolia test ağı üzerinde başarılı bir test süreci yürütüyor. […]
17 saat önce DEFI
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
3 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
4 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
4 gün önce Bitcoin