Blok Zinciri Sayesinde Karantina Süresi Kısalabilir Mi?
Yeni blok zinciri projesi corona virüs salgınında devreye giriyor. Proje ile beraber karantina süresinin azaltılması hedefleniyor. Sağlık girişimleri ve Iot (nesnelerin interneti) ortaklığı ile yürütülen çalışmalarda karantina süresinin kısalması için çalışmalar yapılıyor. Salgın ile mücadele edebilecek yeni çözümler aranmaya devam ediyor.
Nesnelerin interneti, Blockchain girişimi olarak bilinen Ubirch ve Nasdaq 17 Nisan’da bir araya geldi. Ubirch ve Nasdaq tarafından listelenen şirket Centogene, corona virüs test sonuçlarını daha güvenli hale getirebilmek için çalıştıklarını belirtti. Şirket, dünya çapında yaklaşık 500 bin hasta için fenotipik, genetik ve epidemiyolojik data topladığını söyledi. Centogene CIO’su Volkmar Weckesser, konuyla alakalı şunları söyledi:
Güvenlik sorunları yaşanmaksızın COVID – 19 testi sonuçlarına ulaşmak mümkün. Ayrıca bu sonuçlara her bölgeden ulaşılabilir. Şeffaf bir şekilde test ile alakalı sonuçlara erişim vardır.
Corona virüsle yeni problemler de ortaya çıkıyor. Bunlardan birisi de gizlilik hakkı. Virüste kişilerin hakları ve verilerin saklanması oldukça önemli. Blok zinciri, bu aşamada hem gizlilik hem de güvenlik imkanı sağlamakta. Blockchain teknolojisiyle verilerin güvenli şekilde tutulması sağlanıyor. Teknoloji mahremiyet duygusu öne çıkan insanlarda endişeyi en aza indirmeye yardımcı oluyor.
Blok Zinciri Her Alanda Faaliyet Gösteriyor
Blok zinciri, hayatımıza giriş yaptıktan sonra birçok sektörde faaliyetlerini sürdürüyor. Güvenli ve şeffaf olması hem şirketlerin hem de insanların dikkatini fazlasıyla çekiyor. Günümüzde güvenlik açığının yaşandığı herkes tarafından biliniyor. Blockchain yaşanılan bu sıkıntıya adeta birebir bir çözüm oluyor.
Dünyada yaşanılan salgın ile birlikte Blockchain teknolojisinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Sağlık sektörünün farklı alanlarında kullanılmaya başlandı. Şifreli blok zinciri, hastaya ait verilerin korunmasında oldukça fazla işe yaradı. Ancak 2018 yılında Blochain’in koruma ve güvenlik konuları Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında tartışılmıştı. GDPR sistemi, Ubrich ve Centogene iş birliği ile geliştirilmişti. Konuyla alakalı açıklama yapılarak sıkıntının olmadığı söylenmişti.
Hastaya ait datalar sadece blok zinciri içinde yer alan hash kodlarında saklanır. Bu kodlara kullanıcı yetkisi olmadan giriş yapılamaz.
Ubrich ve Centogene, Blokchain sistemi sayesinde karantina kısıtlamaları hızlı şekilde kalkabileceğine inanıyor. Antikor testine dayanan sistem karantinaya çözüm olacağı söyleniyor.