Blok Zinciri ve Sinema Sektörünün Geleceği
2020 yılında başlayan ve tüm dünyayı saran COVID-19 hastalığı bütün sektörleri etkilediği gibi sinema sektörünü de negatif yönde etkiledi. Film endüstrisi gişede 2018 yılında $40 milyar ve 2019 yılında $42 milyar kazanırken, 2020 yılında ise dünya genelinde sinemaların yasaklı ve kapalı olması nedeniyle sadece $12 milyar kazandı.
COVID-19 hastalığı nedeniyle Hollywood gibi sinema sektörleri, Netflix ve Amazon gibi isteğe bağlı film izleme platformlarını benimsemiş ve kullanıcıların YouTube gibi platformlarda film kiralamasını kabullenmiş olsa da film sektörünün bir yeniliğe ihtiyaç duyduğunu fark etti. Bu ihtiyaçlar film finansmanından, film ekibini işe almaya ve hatta çevrim içi film korsanlığını tamamen kontrol etmeye kadar her şeyi değiştirmek isteyen bir dizi blok zinciri şirketine yol açtı.
Bu içeriğimizde blok zinciri teknolojisiyle beraber sinema sektörünün geleceğini inceliyoruz.
MovieCoin ile Filmler için Fon Toplama
Film sektörüne yatırım, geleneksel olarak yüksek miktarda banka bakiyeleri olan üst düzey yatırımcılar tarafından yapılır. Peki sektörde yer almayan sinemaseverler en sevdikleri filme yatırım yapmak isterse? Film finansmanını şekillendirmeyi ve sinemanın geleceğini değiştirmeyi amaçlayan Media Capital Technologies bünyesindeki blok zinciri tabanlı bir girişim olan MovieCoin tam da bunu amaçlıyor.
Platform, yerel token olan MovieCoin Smart Fund (MSF) ile birlikte filmlere, televizyon programlarına ve diğer eğlence endüstrisi varlıklarına yatırım yapmak için sermayeyi artırmaya yardımcı olmayı planlıyor. Proje, Hollywood olarak bilinen geleneksel olarak yatırımcıların erişemeyeceği film sektörüne yüksek düzeyde yatırımcı erişimi, likidite ve verimlilik getirmeyi amaçlıyor.
MovieCoin’in CEO’su Christopher Woodrow‘a göre, Hollywood’daki mevcut finansman sisteminin modası geçmiş durumda. Woodrow, film sektörünün başlangıçtan itibaren önemli bir yatırım gerektirdiğine inanıyor. Önümüzdeki altı yıl içinde beyaz perdeye çıkaracağı filmleri finanse etmek için $250 milyon değerinde token satışı planlayan şirket, bu satışlarla birlikte bir yılda on filmi finanse etmeyi amaçlıyor.
MovieCoin, izleyicilerine MSF ile birlikte aracı platformlara ekstra komisyon ücreti ödemek zorunda kalmadan, doğrudan kendi stüdyolarından film satın alma ve kiralama gibi imkanlar da sunacak.
Cinezen ile Blok Zincirinde VOD Oluşturma
Netflix ve Amazon’u hepimiz biliyoruz, ancak bu şirketler merkezi bir model üzerine kurulu. Bu da telif ödemeleri ve kullanıcıların izledikleri hakkında tüm verilerin şirket tarafından gizlendiği anlamına gelir.
Merkezi modelin Netflix ve Amazon gibi platformlara güç verdiğini biliyoruz. Bu platformlarda içerik oluşturucuların izleyicilere erişmek için merkezi modelden geçmesi gerekiyor. Ancak bunun yerine blok zinciri üzerine kurulu bir VOD (isteğe bağlı video) platformu nasıl olurdu?
Cinezen, Ethereum ağını kullanarak dağıtımcıların başlıklar hakkındaki verilere erişmesini ve telif ücretlerini hesaplamanın daha basit bir yolunu sağlayan bir VOD platformu oluşturmak istiyor.
Cinezen, verilerinin kontrolünü içerik oluşturuculara vererek sinema sektörünün geleceğini değiştirmek istiyor. Mevcut sinema sektöründeki telif raporlarını doğrulamanın yoluna alternatif olmak isteyen Cinezen, bunu blok zinciri teknolojisi sayesinde başarmayı amaçlıyor.
Cinezen’de her film smart asset (akıllı varlık) olarak değerlendirilir ve her satış veya kiralama, dağıtılmış bir defterde işlem olarak saklanır. Bu, denklemin her iki tarafına da kimsenin kontrol etmediği ve kimsenin manipüle edemeyeceği bilgilere aynı erişimi sağlar.
White Rabbit ile Çevrim içi Korsanlığı Önleme
Çevrim içi korsanlık günümüzde yeni bir kavram değil. Çevrim içi korsanlık, ABD şirketlerine yılda yaklaşık $25 milyar gelir kaybına neden oluyor. Ayrıca, YouTube’daki reklamların yaklaşık %33’ü hayranlar tarafından izinsiz yüklenen videolardan oluşuyor. White Rabbit ise bu korsanlığı önlemeyi amaçlıyor.
White Rabbit, hangi eşler arası platformdan yayın yapmayı seçerseniz seçin, yayınladığınız filmleri ve dizileri ödüllendirmenize olanak tanır. White Rabbit, sizi herhangi bir platforma üye olmaya zorlamadan izlediğiniz içeriği tanıyan bir tarayıcı eklentisidir.
Akıllı sözleşmeler, favori filmlerini veya dizilerini yayınlarken, kullanıcılardan bir ödeme alır ve bunu hak sahiplerine anında aktarır. Böylelikle blok zinciri teknolojisini kullanarak, hak sahiplerinin finansal şeffaflığı da sağlanır.
DECENT ile Filmlerin Blok Zinciriyle Dağıtılması
Günümüzdeki film dağıtım sistemiyle beraber bir film çeken yapımcılar, filmin dünyanın herhangi bir yerindeki sinema gösterimi için bir dağıtım şirketiyle anlaşmak zorundadır. Bu yüzden de birçok film sadece tek bir ülkede vizyona girer. Filmlerin yapımcılarının dağıtım şirketlerinin maliyetini karşılayamaması ya da karşılamak istememesi gibi nedenler de sinema korsanlarına bir altyapı oluşturur. Sinema korsanlarının faaliyetleri nedeniyle de film yapımcıları her yıl zarar uğrar. DECENT, günümüzdeki mevcut film dağıtım sistemine, film şirketlerinin dünyanın her yerinde kendi aralarında dağıtım sistemlerini oluşturması gibi yenilikler getirmeyi amaçlıyor.
DECENT, yayıncıların içeriklerini merkezi olmayan, şifreli, güvenli ve denetlenebilir platformu aracılığıyla küresel olarak dağıtmalarına olanak tanır. DECENT, video, müzik ve içerik üreticilerinin kendi içeriklerini güvenli bir şekilde dağıtmasına izin vermek için blok zinciri teknolojisini kullanır. Buna ek olarak, İsviçre merkezli şirket, herkesin DECENT üzerine kendi dApp’lerini oluşturmasına izin veren dağıtılmış bir uygulama da geliştirdi.
SingularDTV ile Film Ekiplerini Merkeziyetsiz Şekilde Oluşturma
SingularDTV, Ethereum ağında geliştirilmiş içerik üretim ve dağıtım platformudur. Platformun amacı yalnızca kaliteli film ve televizyon içeriği oluşturup yayınlamak değil, aynı zamanda blok zinciri ve akıllı sözleşme teknolojisi sayesinde eğlence sektörünü daha adil, verimli ve şeffaf hale getirmektir.
Singular DTV ekibi, Ethereum modeline benzer şekilde herkesin kendi dApp’lerini oluşturmasına izin veren bir platform oluşturdu. Ancak, bu projenin farklı bir yönü, eşler arası bir ekip ve üretim hizmetlerini işe alma uygulamasıydı.
Uygulamanın bu farklı yönü, film yapımcılarının proje yaptıkları şehirdeki prodüksiyon profesyonelleriyle doğrudan bağlantı kurmasına ve bu ekiplere hızlı ve şeffaf bir şekilde ödeme yapmak için akıllı sözleşmelerden yararlanmasına olanak tanıyor.
Bu özellik, yalnızca film ekibindeki üyelerin hangi görevde çalıştığının daha iyi kontrol edilebilmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sinemanın geleceğinde aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırmanın yanı sıra daha fazla insanın iş için rekabet edebileceği anlamına gelir.
Blok zinciri teknolojisinin sinema sektörüne olumlu etki edeceğini düşünüyor musunuz?
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri