Litecoin’in Yaratıcısı Olan Charlie Lee Kimdir?
Başarılı bir girişimci olarak bilinen Charlie Lee, Bitcoin’den esinlenerek Litecoin’i oluşturmuştur. 2010 yıllarında birçok kişi Bitcoin’den esinlenerek ve Bitcoin’in zayıf olduğu yönlerini düzeltme isteğiyle kendi kripto para birimlerini oluşturdu.
Birçok coinin piyasada artık adı bilinmezken Litecoin ise günümüze kadar gelmeye başardı. Litcoin, uzun bir süredir coinlerin piyasa değerine göre sıralamasında ilk 100’de yer alıyor ve kullanıcılar Bitcoin’i altına benzetirken Litecoin’i de gümüşe benzetiyor.
Lee, Bitcoin ortaya çıktıktan iki yıl sonra 2011 yılında Litecoin’i (LTC) piyasaya sürdü. Lee, Litecoin’i piyasaya sürdüğünde Google’da yazılım mühendisi olarak çalışıyordu.
Lee, 2013 yılında Google’dan ayrıldı ve Amerika Birleşik Devletleri’nin en popüler kripto para borsalarından biri olan Coinbase’de mühendislik yapmaya başladı.
Lee 2016 yılında Litecoin Vakfı’nı kurdu. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Litecoin Vakfı’na yeterli vakit ayıramadığını düşünen Lee, vakıfa daha fazla odaklanmak için Coinbase’den ayrıldı. Lee, günümüzde de (27 Mart 2022) Litecoin Vakfı’nda genel müdür olarak çalışmaya devam ediyor.
Charlie Lee’nin Eğitim Hayatı ve Erken Kariyeri
Charlie Lee, 1977 yılında Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde Çinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Lee, on üç yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı.
1995 yılında New Jersey’de Lawrenceville Okulu’ndan mezun olan Lee, daha sonra Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okudu. Lee’nin babası da MIT mezunuydu. Bununla birlikte kardeşi olan Bobby Lee, Çin’deki kripto para borsası olan BTC China’nın kurucusu ve CEO’suydu.
Lee, KANA Communications ve Guidewire Software gibi Kaliforniya’nın önde gelen teknoloji şirketlerinde yedi yıl boyunca yazılım mühendisi olarak çalıştı. 2007 yılında Lee Google’da işe girdi.
İlginizi Çekebilir: Litecoin Nedir?
Charlie Lee’nin Google Kariyeri ve Litecoin Gelişimi
Lee, Google’da çalışmaya başladığında şirket; YouTube Mobile, Chrome OS, Play Oyunlar gibi ürünler üzerinde çalışıyordu. Lee’de bu ürünlerin yazılım kısmında yer alan bir kişidir.
Lee, kripto para birimi kavramını ilk kez 2011 yılında Silk Road oyunu hakkında bir şeyler okurken farketti. Online oyun, ödeme yöntemi olarak Bitcoin’i kabul ediyordu. Kullanıcılar da buna bağlı olarak item veya daha farklı şeyler satın alıp satabiliyordu. Lee’nin kişisel ekonomik felsefesi, itibari para birimine ters kalıyordu. Bu yüzden kripto paralar Lee’ye çekici gelmeye başlamıştı.
Lee, Litecoin’i oluşturmaya karar vermeden önce, altın ticareti de dahil olmak üzere merkez bankalarına daha az bağımlı olacak çeşitli yatırım stratejilerini araştırıyordu. Bilgisayar teknolojisindeki uzmanlığı ve alternatif yatırımlara olan yoğun ilgisi göz önüne alındığında, Lee’nin kripto paralarla ilgilenmekten başka çaresi yok gibi görünüyordu.
Lee’nin Bitcoin blok zincirinin geliştiricilerinden biri olan Mike Hearn ile iletişime geçti ve kripto paralarla ilgili bir şeyler yapmaya karar verdi. Lee Google’da çalışmaya devam ederken ilk Bitcoin’ni satın aldı ve kendi kripto parasını geliştirmek ve kripto paraları daha iyi anlamak için Bitcoin madenciliği yapmaya başladı.
Madenciden Geliştiriciye: Fairbix ve Litecoin (2011)
Bitcoin’den esinlenerek kendi kripto para birimin oluşturmak isteyen diğer birçok geliştirici gibi Lee de ilk kripto para girişiminde başarısız oldu. Lee’nin ikinci girişimi olan Litecoin’in ise günümüze kadar gelip başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Kendisi ve ekibinin geliştirdiği bir blok zinciri ödeme sistemi olan Fairbix, Eylül 2011’de piyasaya sürüldükten sonra “premining” ile alakalı sorunların çıkmasıyla birlikte bu girişim başarısız oldu.
Premining, geliştiricilerin ve erken yatırımcıların ödüllendirmenin bir yolu olduğunu söyleyebiliriz. Fairbix’deki ağ hataları sebebiyle madenciler %51 saldırısı gerçekleştirebiliyordu. Bu yazılım hatalarını kullanmak isteyen madenciler, yeni işlemlerin onaylanmasını engelledi ve kullanıcılar arasındaki ödemeleri durdurdu.
Fairbix başarısızlığından birkaç hafta sonra Charlie Lee, proof of work (PoW) protokolünü daha iyi anlamaya başladı ve daha sonra bu başarısız girişiminden öğrendiği birkaç tecrübeyle beraber Litecoin’i (LTC) piyasaya sürdü.
Litecoin Vs Bitcoin
Charlie Lee, Litecoin’i Bitcoin’in bir rakibi değil aslında tamamlayıcısı olarak tanımlamıştır. 2011’in piyasaya sürülülen Litecoin’in vizyonu, çevrimiçi alışveriş ödemelerini sağlamaktı. Bitcoin ile bu tarz işlemleri ödemek mantıksızdı çünkü çok fazla işlem ücreti ödeniyordu. Litecoin’in sahip olduğu algoritma Bitcoin’e benzerdi sadece bazı modifikasyonlar içeriyordu.
Litecoin ve Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerinde üçüncü bir taraf olmadan ödemelerin gerçekleşmesini sağlayan merkeziyetsiz kripto para birimleridir. Litecoin de bir Bitcoin “fork”udur.
Bitcoin “fork”u, Bitcoin’in kaynak kodunu kullanan ve farklı değişiklerle oluşturulan kripto paralardır.
Lee Litecoin’i yaratırken; erişebilirlik, transfer hızı, hacim ve işlem ücretine odaklandığını söyleyebiliriz. Litecoin’in yaratıcısı, kripto para birimini oluştururken LTC’yi BTC’den daha harcanabilir hale getirmek için tasarlamaya çalışmıştır.
Daha hızlı blok oluşturma, yüksek dolaşım arzı ve daha düşük işlem ücretleriyle Lee, vizyonunu sağlamış oldu.
Lee, Litecoin’in bloklarını dört kat daha hızlı üretecek şekilde tasarlamakla kalmadı aynı zamanda Litecoin’i maksimum dolaşım arzının dört katına sahip olacak şekilde inşa etti. Litecoin maksimum arzı 84 milyon iken Bitcoin’in maksimum arzı 21 milyondur.
Coinbase (2013 – 2017)
2013’te Google’dan ayrılıp Coinbase’de çalışmaya başlayan Lee, kripto para birimi üzerinde daha fazla çalışabilmesi için ilgili bir şirkette çalışmayı tercih etti. Coinbase’de mühendis olarak çalışan Lee, 2015 yılında Mühendis Direktörü oldu.
Litecoin Vakfı (2017’den beri)
Litecoin’e yeterli vakti ayıramadığını düşünen Lee, 2017 yılında Coinbase’den ayrıldı ve 2016 yılında kurduğu Litecoin Vakfı’nda tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. Lee, şimdilik Litecoin Vakfı’nın Genel Müdürü olarak çalışıyor.
Charlie Lee Neden Tüm Litecoin’ini Sattı?
Aralık 2017’de Lee, bir sosyal medya fenomeni olarak konumlandırıldığı için olası herhangi bir çıkar çatışmasını önlemek amacıyla tüm Litecoin’lerini sattığını ve bağışladığını bildirdi. Lee tweet attığında ve buna bağlı olarak insanların Litecoin almaya veya satmaya karar vermesini doğru bulmadı. Ancak kimileri Lee’nin bu hareketine çok şüpheci yaklaştı.
Lee, fiyat manipülasyonundan bile kaçınmak için, Litecoin’lerini satmış oldu. Takipçilerine Litecoin’i bırakmadığını ve devam edeceğini söyledi. Bütün zamanını Litecoin üzerinde çalışarak geçirmek istediğini söyleyen Lee, ne kadara LTC’ni sattığını veya hangi fiyattan aldığını açıklamadı.
Daha fazla Nedir? içeriği için tıklayabilirsiniz.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.