Clintex: Eczacılık Sektöründe Yeni İlaç ve Aşıları Tokenize Ediyoruz
COVID 19’un dünyayı etkisi altına almasıyla beraber tüm tıp dünyası hummalı bir çalışma içerisine girdi. Özellikle bağışıklık bilimi (immunoloji), aşı çalışmaları ve enfeksiyon hastalıkları alanındaki herhangi bir yeni buluş tüm insanlık adına umut vadediyor. Covid 19’un duyulmasından hemen sonra bazı fırsatçılar virüsün yayılımını token üretim metodu olarak kullanan bazı işlevsiz tokenlar ortaya koymuştu. Clintex ise bu sefer aşı buluşlarını yapay zeka ve blok zincirle birleştirmeyi hedefliyor.
Blok zinciri, Corona virüsle mücadelede fayda sağlayabilir mi ?
Yazımızın konusu olan proje Clintex ise aşı ve ilaç geliştirme sürecini blokzincire taşıyıp bu süreci hem şeffaflaştırmak hem geliştirmek hem de hızlandırmayı hedefleyen bir vizyona ulaşmaya çalışıyor. Bu da aslında var olduğunu bile bilmediğimiz bir sorunu gündeme getiriyor. Her yeni aşının buluşunun klinik masraflarının 1.3 Milyar dolara mal olduğu biliniyor. Bilim insanları arasında şeffaf bir şekilde gerçekleştirilememesinden dolayı bu miktarın daha da arttığı projenin ayrıntılı whitepaperında okumak mümkün… Ayrıca bir aşının çıkma sürecinde bilgilerin farklı gruplar arasında efektif paylaşılamaması yüzünden bu sürenin yaklaşık 11 ay geciktiğini ortaya koymuşlar.
Clintex: Doğru yer doğru zaman…
Clintex’te bu sürece katılmak isteyen ilaç şirketlerin token alıp stake etmesini istiyor (ne kadarı kabul eder bilinmez). İş modellerinin başarılı olması açıkçası biraz farklı 3. partilere bağlı gibi gözükse de zamanlama açısından dünyanın belki de bu tarz projelere en açık olduğu zamanın içindeyiz. ICO’ların saniyeler içinde tükendiği bir zamanda presale sürecine girişmişler ICO ise yaklaşık 2 ay sonra… Global ilaç sektörünün yıllık 350 milyar dolarlık işlem hacminden acaba blok zinciri projeleri ne kadar pay alabilecek ya da alabilecek mi zaman gösterecek.