Coinbase CEO’su: “Yasal Bir Tehdit Durumunda Ethereum Staking’i Kapatırız!”
Amerikan Hazine Bakanlığı’nın Tornado Cash’e Ağustos 2022 başında uyguladığı yaptırımlar, blockchain uzmanlarında yaklaşan Ethereum merge’üne karşı da benzer bir yasal tehdit oluşabileceği endişesine yol açtı. Konuya dair konuşan Coinbase CEO’su Brian Armstrong, böylesine bir tehdidin doğması halinde, şirketinin, Ethereum staking hizmetlerini kapatacağını, çünkü blockchain ağının bütünlüğünü korumak isteyeceklerini belirtti.
14 Ağustos 2022 Pazar günü Twitter üzerinden bu endişeyi gündeme getiren Roki Kurucusu Lefteris Karapetsas, önde gelen Ethereum aktörlerini etiketleyerek böyle bir olası senaryo karşısında ne tepki vereceklerini sorguladı.
“A) Yaptırımlara protokol düzeyinde uyum sağlayacak ve sansür yöntemini mi seçeceksiniz?
B) Staking hizmetini kapatıp ağın bütünlüğünü mü koruyacaksınız?”
Karapetsas, tweetinde Coinbase, Kraken, Lido, Staked, ve Bitcoin Suisse’i etiketledi. Coinbase adına konuşan Armstrong, söz konusu tweete cevap veren tek isim oldu.
“Bu gerçekten karşılaşmayı ummayacağımız bir olası senaryo. Ancak eğer böyle bir durumda kalsaydık, bence B’yi tercih ederdik. Nitekim, büyük resme odaklanmak lazım.”
Daha iyi bir üçüncü seçeneğin de kendini gösterebileceğine işaret eden Armstrong, yasal yaptırımın kendisinin de daha iyi bir sonuç doğurma ihtimali olduğunu belirtti.
Armstrong’un cevabı oldukça kayda değer. Nitekim, Coinbase’in geleceği büyük ölçüde platformun staking hizmetine bağlı. Öyle ki, bu hizmetin şirket için “büyük bir kazanç” olduğu sıklıkla dile getiriliyor. Ağustos 2022’de konuya dair açıklama yapan JPMorgan analistlerine göre, Ethereum merge’ü, Coinbase’i ve hisselerini şirketin staking hizmeti sayesinde çok daha iyi bir konuma taşıyacak.
“Ağustos 2022’nin başlarında, kurumsal müşteriler için ilk kez Ethereum staking hizmeti sunmaya başladık. Önümüzdeki süreçte hem perakende hem de kurumsal müşterilerimiz için hizmetimize daha fazla staking varlığı ekleyeceğiz.”
Ethereum, Sansür Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Merge ile beraber, Web 3 yatırımcıları ve analistleri Ethereum için staking hizmeti sağlayan büyük, kurumsal aktörlerin hükümet yetkililerinden daha çok baskı görmesinden endişeleniyor. Bu aktörler çok büyük bir doğrulayıcı (validator) yüzdesini yönettikleri için, onların yokluğunun tüm ağı tehdit etme ihtimali oldukça yüksek.
Blockchain’den Eylon Aviv ve kripto para yatırım firması Collider VC, bu büyük aktörlerin Amerikalı yetkililerin olası bir işlemleri sansürleme talebi karşısında talebi karşılamak yönünde karar kılacağını tahmin ediyor. Diğer bir deyişle, böyle bir durumda Beacon Chain doğrulayıcılarının %66’sının sansürü destekleyeceği öngörülüyor.
“Ethereum ekosisteminin yeterli sosyal merkeziyetsizleşmeye henüz ulaşmadığını ve oldukça tehlikeli, ulus devletin egemenliğine girme riskine doğru usulca ilerlediğimiz gerçeğini kabul etmeliyiz.”
Coinbase, Merkeziyetsizleşme Politikasında Kararlı
Tornado Cash’e dair haberler gündeme düştüğünde, Armstrong şu tweeti atmıştı:
“Bir bireye ya da kuruma yaptırım uygulamaktan farklı olarak, bir teknolojiye yaptırım uygulamanın kötü bir örnek oluşturduğunu ve hatta karşı çıkılması gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Böyle yaptırımların henüz öngörülemeyen ve muhtemelen kast edilmeyen problemli sonuçları olabilir. Tabii, bariz olanı da dile getirmeliyiz: her zaman kanuna riayet edeceğiz.”
İlginizi çekebilir: SEC ve Coinbase Cephesinde Yeni Gelişmeler!
O dönemde, Armstrong 4 Şubat 2022 tarihli bir Coinbase blog gönderisine de referans vermiş, ve şirketin merkeziyetsizleşmeye dair politikasının altını çizmişti.
“Merkeziyetsizlik müşteri koruma politikasının en nihai formudur. Kripto paraların merkeziyetsiz doğası en önemli koruma mekanizmalarını kendiliğinden oluşturuyor ve ürünlerimiz merkeziyetsizliştikçe koruma mekanizmalarımız güçleniyor.”
Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri
Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.