Muhabbit

Merkeziyetsiz Borsalar Merkezi Borsaları Egale Edebilir Mi?

Son veriler ışığında merkezsiz borsaların lideri Uniswap önde gelen merkezi borsalardan Coinbase’i geçmiş durumda.

DeFi

Merkezsiz borsaların büyümesi durdurulamıyor.

Son veriler ışığında merkezsiz borsaların lideri Uniswap önde gelen merkezi borsalardan Coinbase’i geçmiş durumda.

Bu güncelleme ile birlikte ilk defa merkezsiz bir borsa Coinbase’i aylık hacim noktasında geride bırakmış görünüyor. Eylül ayı rakamlarına göre Uniswap 15.4 Milyar $’lık hacim oluşturdu. Bu rakam merkezsiz borsa hacimlerinin toplamının yüzde 65’ine tekabül etmekte.

Merkezsiz borsalarda Eylül ayında oluşturulan toplam hacim miktarı ise 23.5 Milyar $ seviyelerinde bulunuyor.

Eylül ayında Coinbase’de oluşturulan hacim, 13.6 Milyar $ ile Uniswap’ın gerisinde kalmış durumda.

2020 yılı ile birlikte DeFi tarafında hızlı bir büyüme öngörülüyordu. Yaz aylarının başlaması ile birlikte DeFi tarafında inanılmaz bir büyüme yaşandı. Her bir ay yüzde 100’den fazla büyüyen DeFi uygulamaları Uniswap liderliğinde her ay yeni bir rekora koşuyor.

Oran Yüzde 14’e Yaklaşıyor

Merkezsiz ve merkezi borsa karşılaştırmasındaki oran da yüzde 14’e yaklaşıyor. Merkezsiz ve merkezi borsaların spot hacim tarafındaki oranı da Eylül ayı itibarıyla yüzde 13.9 seviyelerine ulaşmış durumda.

Kilitli Değer Artışı İle Başladı

2020 yılında DeFi üzerindeki kilitli değer miktarının 1 Milyar $ seviyelerine ulşaması ile başlayan DeFi hikayesi, adeta bir harekete dönüştü. 2 Milyar $ sınırının da aşılması ile birlikte DeFi tarafındaki süreç hızlanmaya başlamıştı. Mart ayında yaşanan sert düşüşten oldukça fazla etkilenen DeFi sektörü “Yok olacak mı?” sorularıyla karşı karşıya kalmıştı.

Topluluk tarafından yöneltilen bu sorulara oldukça hızlı şekilde cevap veren DeFi sektörü, hızlı bir toplarlanma göstererek rekor üstüne rekor kırmıştı.

Geldiğimiz noktada hacim ve kilitli değer noktasında da rekor kırmaya devam eden DeFi sektörü için son veriler aşağıdaki tabloda.

An itibarıyla 11 Milyar $ seviyelerine yakın seyreden kilitli eğer miktarı ufak da olsa düşüş yaşamış görünüyor. Ağustos ayında 4 Milyar $ seviyelerinde olan kilitli değer miktarı 11 Milyar $ seviyelerinde bulunuyor. Bu durum da ister istemez merkezsiz uygulamalar tarafındaki hacimlere de yansımış durumda.

Merkezsiz borsalarda gelinen son nokta ise “merkezi borsalar le bir yarışa girilebilir mi?” oldu.

Lider Uniswap’ın DeFi ekosisteminde yüzde 21’in üzerinde bir dominansı bulunuyor. En yakın takipçisi ise merkezsiz stablecoin üreticisi MakerDao.

DeFi sektörünün gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Diğer DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Borsa haberleri için: Borsa Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version