Muhabbit

Coinbase, Kadınlara Ve Siyahi Çalışanlarına Az Para Veriyormuş!

Kripto para borsası Coinbase’in, kadın ve siyahi çalışanlarına, diğerlerine nazaran çok daha az para verdiği ortaya çıktı!

coinbase

Geçtiğimiz aylarda Amerika’da başlayıp tüm dünyayı etkileyen “Black Lives Matter” hareketi karşısında “apolitik” bir yaklaşım içerine giren kripto para borsası Coinbase’in, kadınlara ve siyahı çalışanlarına daha az para verdiği ortaya çıktı.

Black Lives Matter hareketinde CEO Brad Garlinhouse’un “apolitik” durma kararı nedeniyle tüm şirket “apolitik” bir duruş sergilemeye zorlanmıştı. Bu da birçok çalışanı rahatsız eden bir durum olmuştu. Akabinde şirketten istifalar da başlamıştı. Üst düzey yöneticilerden alt birimlere kadar şirketin yaklaşık %5’ini oluşturan 60 çalışan istifa etmişti.

Tavrı nedeniyle eleştiri yağmuruna tutulan Coinbase’de CEO hakkında farklı iddialar da ortaya atıldı. CEO’nun “ırkçı” yaklaşımları olduğu ve bu yüzden “apolitik” bir tavır sergilediği iddiası uzun süre konuşulmuştu.

The New York Times, iddiaları doğrulayacak bazı verileri gün ışığına çıkarttı. Verilere göre Coinbase’de aynı pozisyonda çalışan bir birey kadın veyahut siyahi ise daha az maaş almakta.

2018 yılı Coinbase maaş bordrosu verilerine dayanarak oluşturulmuştur.

Verilerde yer alan 16 siyahi çalışan için de aynı maaş eşitsizliği konusu geçerli. Siyahi çalışanlar, diğer tüm çalışanlardan ortalama %7 oranında daha az maaş almaktalar. Bu oranın aynı endüstride yer alan teknoloji şirketlerinden çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Maaş eşitsizliği içeren davalar için istatistiksel analizler yapan ekonomist Alexandra Marr tarafından yapılan araştırma, dokuz çalışan tarafından da onaylanan rakamları içermekte. Bununla birlikte Coinbase’in çalışanları için yaptığı hisse senedi opsiyonları da hesaba katıldığında kadın erkek arasındaki fark belli belirsiz iken, siyahi çalışanların aldığı maaş farkı artarak %11’i buluyor.

Gizlilik Sözleşmesi Sebebiyle Susuyorlar!

Black Lives Matter sonrası forumlarda Coinbase’de yaşanan eşitsizlik hakkında isimsiz olarak birçok yorum yapıldı. Bir süredir Coinbase çalışanlarının üstü kapalı imalarının yanı sıra istifalarının da yaşanması kripto para dünyasında iyice konuşulan bir konu olmasına yol açmıştı.

The New York Times’ın yayınladığı araştırma ile tasdikli bir şekilde gündem olan bu olayın bir katmanı daha mevcut. İsminin açıklanmasını istemeyen birkaç Coinbase çalışanı, bu konu hakkında alenen konuşması hâlinde Coinbase’in yaptırımlarına maruz kalacağını Alexander Marr’a anlattı.

Siyahi çalışanların bir süredir maaş eşitsizliği nedeniyle şirkete şikayette bulundukları belirlendi. kadın erkek gelir eşitsizliği hareketiyle yola çıkan 5 kadın çalışan, şirket belgelerinde siyahi çalışanların şikayet formlarını da ortaya çıkardı. Ancak Coinbase’in gizlilik sözleşmelerini imzaladıkları için birçok kişinin sessiz kaldığı, halka durumu ifşa edemedikleri anlaşıldı.

Cevap Gecikmedi!

Eşitsiz maaş dağılımı iddialarının ardından Coinbase’in Genel Müdürü L.J.Brock’tan iddialara cevap gecikmedi. Coinbase blogunda yayınlanan şirket içi bir e-postada, şirketin 2018 yılından beri performansa göre ödeme felsefesini sahiplendiğini söyleyen Brock, şeffaf ve adil olmak adına önemli işler yapıldığını iddia ediyordu.

Verilerin 2018 yılına ait olduğunu ve 2019 yılının başlarında tazminatta en az %3’lük bir artış gerçekleştiğini ve çalışanların ücretlerinin de değiştiğini savundu. Bununla birlikte 2018 yılında 830 olan çalışan sayısının 2020 yılına gelindiğinde binin üzerine çıktığını açıkladı.

“Coinbase, iç süreçlerimizdeki önyargıyı ortadan kaldırmaya kararlıdır.”

coınbase

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version