Conflux Network Nedir?
Çin Halk Cumhuriyeti’nin genelde batı dünyasına kapalı olduğu günümüz dünyasında sınırları ortadan çok kolayca kaldırmayı sağlayan blok zinciri teknolojisi Çin’de büyük hareketlilik uyandırmış durumda. Sürekli bir yasakla-izin ver silsilesi geçiren Çin Halk Cumhuriyeti, sonunda blok zinciri ile barışmış gibi görünüyor ve genelde her şeyini kendi içerisinde çözmeyi seven Çin’in böyle bir adım atması dikkat çekici ve bir o kadar da ilgi uyandırıcı bir durum. Hükümetin blok zinciri konusunda desteğini alan bir proje olan Conflux Network, Çin’i hem kendi içerisinde hem de dışarıda dünyaya bağlamakta kararlı.
Vizyon ve Misyon
Sitelerinde kendilerinden çok kısa olarak şöyle bahsetmişler:
Conflux, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve genişletilebilirliğe sahip yeni nesil bir blok zinciri protokolüdür. Conflux protokolünün araştırma ve geliştirilmesine ek olarak Conflux Vakfı, blok zinciri teknolojisini stratejik ortaklarla gerçek dünya senaryolarına entegre etmeye ve kitlesel olarak benimsenen merkezi olmayan uygulamalar geliştirmeye kendini adamıştır.
Misyonlarını ise şöyle belirlemişler:
Vakfın amacı, yeni nesil dağıtılmış sistemleri oluşturmak için teknolojiyi kademeli olarak kullanmaktır. Teknolojinin ve işin gelişmiş blok zinciri teknolojisi ile entegrasyonunu teşvik etmeyi amaçlıyoruz ve hedefe ulaşmak için teknoloji, endüstri, iş ve diğer tüm yönlerden kaynaklarla işbirliği yapmaya çalışıyoruz.
Çin’in Ethereum’u diyebileceğimiz Conflux, aslında açık kaynaklı bir Layer 1 projesi olmakla beraber Bitcoin ve Ethereum projelerinden bildiğimiz Proof of Work (PoW) mekanizmasını kullanmakta fakat onu diğer projelerden ayıran kısım ise PoW mekanizmasını “Tree Graph” mimarisi olarak adlandırılan bir sistem ile birleştirip hayata geçirmesi olarak söyleyebiliriz. Böylelikle (kendi) yaptıkları testlerde merkeziyetsizliği bozmadan saniyede 3000 ile 6000 arasında işlem yapabildiklerini iddia ediyorlar ki bu büyük projeler ile karşılaştırdığımızda hayli yüksek bir sayı.
Ölçeklenebilirlik, hız ve güvenlik aynı anda bir blok zincirinin birlikte yapması gereken bir şey iken günümüzde blok zincirlerinin malesef sadece ikisini düzgün bir şekilde yapabildiğini görüyoruz. Bu sorunu aşmak için Conflux ekibi GHAST adı verilen bir protokol kullanarak hem blok zincirinin gereksiz forklanmasının önüne geçiyor hem de blok zincirinin tutarlı bir şekilde devam etmesi için gereken blokların sıralaması pivot zincir adı verilen bir zincir kullanılarak düzene sokuluyor. Böylece ağın hızı yavaşlamadan ve blok zincirinin güveni bozulmadan ölçeklenebiliyor.
Conflux Ekibi
Ortada çok büyük bir iddia olunca Conflux’ın arkasındaki ekibi biraz tanıyalım ve neden “herhangi bir” blok zinciri projesinden farklı olduklarını biraz anlayalım.
Conflux’a göre, şirketin kurucuları David Chow ve Fan Long’un da aralarında bulunduğu 18 kişilik geliştirme ekibinden en az 10’u, Tsinghua Üniversitesi’nin (Bu üniversite için Çin’in M.I.T.’si diyebiliriz) Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezundur. Çekirdek ekip, dağıtılmış sistem, programlama dili, siber güvenlik, kriptografi ve oyun teorisi alanlarında önde gelen ve tanınmış bilim insanlarından oluşur.
Conflux Network’ün ekibinin ve hedeflerinin ne kadar ciddi olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman ve aynı zamanda Çin Halk Cumhuriyeti gibi bir ülkenin hükümet destekli bir projesi olduğunu da düşündüğümüzde Conflux’ı zorlu bir yol bekliyor. Ana hedeflerinin blok zinciri teknolojisinin sunduğu imkanları Çin’de efektif bir şekilde kullanmak olduğunu düşündüğümüzde Conflux, sadece basit bir para transferini hızlı yapmak değil merkezi ve merkeziyetsiz finansal kuruluşlarını blok zincirine taşımak, ulusal ve uluslararası aklınıza gelebilecek her türlü merkezi ve dijital ortamı bulunan altyapılar (örneğin e-ticaret, lojistik, ulaşım, vergi, elektronik imza, dijital sözleşmeler) gibi sektörleri blok zincirine taşımak konusunda hükümetin desteğini de arkasına alarak emin adımlarla ilerliyor.
Türk kullanıcılar ile yakından ilgilenmek isteyen Conflux ekibi, Türkiye ekibini kurdu.
Conflux Türkçe Telegram Grubu: https://t.me/Conflux_Turkish
Yazar: Spectura