Çin’de patlak veren Corona Virüsü salgını nedeniyle, sigorta hizmeti sağlayıcıları sigorta ödeme taleplerinin takibini daha hızlı yapabilmek için blockchain’e güveniyorlar.
Çin’de patlak veren Corona Virüsü salgını nedeniyle, sigorta hizmeti sağlayıcıları sigorta ödeme taleplerinin takibini daha hızlı yapabilmek için blockchain’e güveniyorlar.
South China Morning‘in haberine göre, Corona virüsü salgını 27 şehrin karantinaya alınmasına ve birçok Hong Kong’lunun evden çalışmasına neden oldu.
Şu anda (09.02.2020/20:50) virüse yakalanmış 37.612 kişiden 6.198’inin durumu ağır ve 815 kişi salgından dolayı hayatını kaybetti. Ant Financial‘ın yardım platformu Xiang Hu Bao, Corona virüsünü bir kerelik maksimum ödeme limitine (100.000 Yuan(09.02.2020/21:00 itibarıyla 85.913,22 Lira)) çıkılmaya uygun kritik bir hastalık etmeni olarak ekledi.
Platform bir sigorta şirketi veyahut ürünü değil. Çoğu Çin’in daha fakir olarak görülen bölgelerinden 104 milyon kullanıcısı olan blockchain tabanlı kolektif bir talep/yardımlaşma platformu. Temel sağlık planları sunmaları ve buna ödenek toplamalarıyla ün salmışlardır.
Blockchain teknolojisini kullanma sebepleriyse, sahtekârlığı azaltmak ve paraya daha hızlı çevirmek. Teknoloji ayrıca Çin’in en çok kullanılan mobil ödeme uygulaması AliPay‘de de mevcut.
Corona virüsü sebebiyle gerçekleşecek sigorta ödemelerini Art Financial bizzat kendi bünyesinden gerçekleştirecek. Bu ödemeler, Xiang Hu Bao kullanıcılarının 300.000 yuanlık 100 kritik hastalık ödemesinden ayrı tutulacak.
Ant Financial sözcüsü bu durum için;
“Xiang Hu Bao, blockchain teknolojisinin merkeziyetsiz ve güvensiz tabiatı sayesinde, sigorta taleplerini işleme alıp ödemeleri hızlıca yapabildi.”
Blockchain teknolojisi hızının yanı sıra bürokratik etkiyi azalttığı ve virüsün kol gezdiği Çin’de yüz yüze iletişimi en aza indirgediği için de özellikle Çin’de büyük ilgi topladı.
Bank of East Asia‘nın (Doğu Asya Bankası) sahibi olduğu Blue Cross Insurrance (Blue Cross Sigorta) hizmetlerinin genel müdürü Patrick Wan da bu duruma katılanlardan. Wan;
“Blockchain tabanlı sigorta talebi alma servisimiz, evrak doldurma sürecini ve sürekli olarak kliniklere git-gel yapma ihtiyacımızı ortadan kaldırarak Corona virüsü salgını sırasında önemli bir rol oynadı.”
Ayrıca Wan, yüz yüze temas nedeniyle enfeksiyon kapma riskini azalttığı için de blockchain teknolojisinin Corona virüsü yayılmasının bir nebze önüne geçtiğini dile getirdi.
Patrick Wan’ın saydığı avantajlara ve sigorta şirketlerinin benimsemesine bakılırsa gerçekten de blockchain’e güveniyorlar denebilir.
Corona virüsü salgınının Bitcoin’e ve Bitcoin madenciliğine olan etkisinden daha önce söz etmiştik. Ancak blockchain teknolojisine olan etkisine bakıldığında blockchain tabanlı birçok uygulama Corona virüsü salgınında kullanıldı.
Bu uygulamalardan biri, blockchain tabanlı uygulama geliştiricisi Acoer‘in geliştirmiş olduğu, DLP kullanarak Corona virüsü bulaşmış durumu ağır olan hastaların takibini yapan HashLog isimli bir uygulama.
Hong Kong Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Syren Johnstone da Corona virüsü ile savaş projesinde blockchain teknolojisine yer veriyor.
Blockchain teknolojisinin Corona virüsüyle savaşta etkili olduğu aşikâr ancak Corona virüs sebebiyle blockchain tabanlı ödeme startup’ı Bitspark’ın kapanacağı açıklandı.
Corona virüs kripto para dünyasını derinden etkiliyor ve etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar